Vehiculele BMW vor avea un nou iDrive spre finalul acestui an. Sistemul debutează pe modelul iX

Sistemul de comandă și control iDrive al automobilelor BMW a ajuns la o nouă generație mai intuitivă, mai rapidă și mai inteligentă. Primul beneficiar va fi modelul iX.
Robert Stan - lun, 15 mart. 2021, 17:34
Vehiculele BMW vor avea un nou iDrive spre finalul acestui an. Sistemul debutează pe modelul iX

Bavarezii de la BMW au prezentat astăci noua generație iDrive, sistemul de comandă și control prin care utilizatorii pot face schimb de informații cu propria mașină. Noua interpretare a sistemului de operare BMW face ca automobilul să se angajeze activ în relaţia cu cei de la bord şi, în acest sens, joacă rolul de partener digital, inteligent şi proactiv în orice situaţie. Se creează un dialog natural cu obiectivul de a adapta cu exactitate toate funcţiile controlate prin intermediul BMW iDrive la nevoile şi preferinţele conducătorului, în funcție de fiecare situație.

La baza experienţei unice a utilizatorului se află noul sistem de operare BMW 8, o nouă generaţie de afişaje, comenzi şi software, precum şi conectivitate şi procesare de date extrem de puternice. Noul iDrive va fi lansat treptat pe toate clasele de automobile, debutând spre finalul acestui an la BMW iX, după care va fi prezentat şi pe BMW i4.

Capacitatea Asistentului Personal Inteligent BMW de a se adapta la nevoile şi rutinele individuale ale conducătorului, precum şi la diverse situații de utilizare, îl face, mai mult ca oricând, un punct central al interacţiunii om-maşină. Sistemul de operare este conceput cu un accent clar pe interacţiunea bazată pe dialog folosind limbajul natural şi funcţionarea tactilă prin intermediul ecranul central curbat BMW. Debutul interacțiunii se face cu „Great Entrance Moments”, care aduce emoţie în relaţia dintre conducător şi automobil chiar înainte ca acesta să urce la bord. Această nouă experienţă îl întâmpină pe conducător şi îl invită în automobil cu un scenariu bine coregrafiat. În timpul călătoriei, noile My Modes combină interacțiunea a unei game extinse de funcţii pentru a răspunde fiecărei situații specifice de utilizare.

Noul BMW iDrive procesează în mod constant o cantitate mare de date autogenerate, informaţii disponibile online şi date importate din flota de automobile BMW Group pentru a pune în aplicare dorinţele conducătorului într-un mod contextual. BMW ID deschide calea pentru o personalizare şi mai mare. Acest sistem recunoaşte situaţiile repetitive, învaţă din acestea şi oferă sugestii despre modul în care funcţiile pot fi activate corespunzător. Remote Software Upgrade permite noului BMW iDrive să beneficieze de îmbunătăţiri periodice over-the-air, să integreze funcţii suplimentare şi să rămână la curent în orice moment.

Noua generaţie iDrive aduce un nou limbaj de design pentru noul sistem de operare BMW 8. Interfaţa a fost optimizată pentru a prezenta în orice moment doar informaţiile relevante, într-un mod simplu şi uşor de înţeles.

Afişarea acestora în axa vizuală centrală a conducătorului impresionează atât prin suprafaţa ecranului de dimensiuni generoase, cât şi prin formele sale atractive, efectele luminoase dinamice, profunzimea puternică a culorii şi gama modernă de culori. Toate afişajele au o rezoluţie grafică extrem de ridicată de 200 ppi, la un nivel comparabil cu cele mai sofisticate display-uri de calculatoare.

Conducătorul poate să aleagă widgeturile afişate pe ecranul central şi să configureze ordinea lor. Ca și în cazul dispozitivelor inteligente, utilizatorul poate folosi o apăsare lungă pe un widget pentru a-l selecta pentru modificări şi a-l muta prin drag & drop. În acest fel, conținutul respectiv poate fi prioritizat individual și se pot face modificări rapide în modul în care este aranjat.

Playerul media cu design nou reprezintă un punct de atracţie estetică deosebit. Acesta este construit pe abordarea „redus la esenţial” şi adoptă un aranjament simplu, cu un design clar. Un algoritm armonizează dinamic zona de afişare a playerului media cu schema de culori a copertei albumului pentru piesa muzicală redată.

Gamă extinsă de abilități

Noua generaţie BMW iDrive aduce şi o gamă extinsă de abilități pentru Asistentul Personal Inteligent. Pentru a consolida conexiunea personală dintre partenerul digital şi pasageri, utilizatorii pot atribui un nume la alegere Asistentului Personal Inteligent pe care îl folosesc apoi pentru apelare.

Un grup extins de date şi informaţii de bază nu numai că a făcut asistentul digital mai inteligent, dar îi permit să acţioneze în funcţie de context. Sistemul ia în considerare informații despre automobilului şi împrejurimilor sale atunci pentru a modela comunica cu cei de la bord.

Când i se vorbeşte, asistentul personal apare într-o animaţie fluidă şi se răspândeşte captivant pe afişaje fără a ascunde informaţii relevante. El poate distinge cine i se adresează şi apare în zona de ecran relevantă. BMW Intelligent Personal Assistant poate accesa un număr și mai mare de funcţii din automobil. Poate controla climatizarea, iluminarea ambientală, redarea audio, deschiderea și închiderea ferestrelor laterale, operarea acoperișului panoramic din sticlă, comutarea între My Modes, sistemele de asistență a șoferului și multe altele.

Asistentul personal inteligent BMW joacă, de asemenea, rolul de expert al vehiculului şi răspunde la întrebări cu privire la funcțiile de operare, mesajele de verificare a controlului, istoricul conducerii și caracteristicile vehiculului. De asemenea, are acces la informații despre puncte de interes precum restaurante, parcări, magazine și instituții culturale.

Automobilul își întâmpină utilizatorul

„Great Entrance Moments” este denumirea experienţei de utilizator din momentul în care conducătorul se apropie prima dată de automobil până când începe călătoria. Toţi paşii sunt orchestraţi de automobil pentru a obţine un efect optim şi se îmbină într-o experienţă generală care inspiră.

Acesta permite identificarea precisă a locaţiei cheii sau smartphone-ului față de automobil, ceea ce înseamnă că automobilul ştie exact de unde se apropie conducătorul şi ce distanţă îi separă cu precizie de câţiva centimetri. De îndată ce distanţa scade sub trei metri, automobilul „începe să se trezească” şi indică acest lucru cu un efect de iluminare dinamic, care se intensifică treptat, folosind luminile exterioare. În habitaclu se aprinde o lumină discretă şi calmă. Automobilul arată clientului drumul către zona de acces, care este luminată de un covor luminos în vecinătatea uşii conducătorului, cu forme geometrice inspirate din elementele interfeţei grafice de utilizator. În acelaşi timp, mânerele uşilor şi al hayonului sunt iluminate pentru a facilita accesul clientului la ele.

Odată ce conducătorul se apropie la 1,5 metri, automobilul se deblochează, indiferent dacă poartă cheia UWB sau un smartphone cu BMW Digital Key Plus. Deschiderea unei uşi activează funcţia scaunului de reglare pentru intrare, împreună cu încălzirea scaunului şi a volanului (în funcție de temperatura exterioară). Întregul ecran central curbat BMW afișează o animaţie de bun venit, care indică și faptul că sistemul se activează.

Noua funcţie My Modes asigură o experienţă de utilizator complexă, construită pe baza preferinţelor personale ale conducătorului, construind momente memorabile atât pentru conducător, cât şi pentru pasagerii. În dezvoltarea My Modes au fost luate în considerare o multitudine de funcţii relevante pentru situaţia de condus, pentru a maximiza funcţionalitatea şi impactul emoţional al experienţei în fiecare siutație.

My Modes sunt concepute pentru a stimula simţuri multiple, de la vedere şi auz, până la atingere. Ele pot fi selectate foarte uşor, prin comandă vocală sau folosind un buton dedicat de pe consola centrală. My Modes vor înlocui pe viitor Driving Exprience Control – modurile clasice de condus – EcoPro, Comfort şi Sport.

Sistemul de operare BMW 8 este cea mai puternică şi extinsă tehnologie creată vreodată de BMW. Acesta reprezintă baza pentru a opta generaţie şi noua interpretare a BMW iDrive. BMW Group dezvoltă unitatea centrală de control şi platforma de integrare software în întregime pe Linux şi intern din 2013. Controlul complet asupra software-ului este crucial pentru crearea unui sistem stabil, actualizabil şi de înaltă calitate, care să distingă marca. În era dezvoltării digitale cu ritm rapid, nu mai este suficientă actualizarea completă a caracteristicile digitale ale unui model la fiecare trei ani.

Disponibilitatea Remote Software Upgrade, inclusiv în România, înseamnă că automobilul este conceput acum ca o platformă digitală. Astfel dezvoltarea continuă și după ce este lansat un sistem de operare BMW de nouă generaţie.

BMW iX va fi primul model premium disponibil la nivel mondial care este echipat cu tehnologie mobilă 5G. 5G oferă o lățime de bandă de date extrem de mare și o latență redusă – ceea ce înseamnă o transmisie rapidă a datelor – și, de asemenea, extinde posibilitățile de conectivitate între automobil și mediul. Acesta constituie baza pentru recepția și transmiterea în timp real a unor volume mari de date și informații despre sistemul senzorilor către BMW Cloud. Împreună cu calitatea serviciilor oferite de rețeaua 5G, acest lucru va aduce îmbunătățiri și inovații semnificative în domeniile divertismentului, infotainment-ului, conducerii automate și siguranței rutiere.

Ratele ridicate de transmitere a datelor vor permite în plus un grad mult mai mare de integrare în cloud. Aceasta implică mutarea funcțiilor vehiculului care necesită multă putere de calcul către BMW Cloud, unde performanța combinată a unui întreg centru de calcul este disponibilă pentru procesarea unor cantități mari de date și sarcini complexe. Datele calculate sunt trimise înapoi la vehicul în câteva milisecunde, datorită 5G.

De la introducerea sistemului de operare BMW 7 în 2018, conducătorii BMW pot să-şi menţină automobilul la curent cu cele mai recente software-uri, în orice moment, prin intermediul facilităţii Remote software Upgrade. Noul sistem de operare BMW 8 oferă aceeaşi funcţionalitate, cu unele îmbunătăţiri importante. În consecinţă, Remote Software Upgrade pentru sistemul de operare BMW 8 va oferi şi posibilitatea de a efectua actualizări de software extrem de complexe şi de mari dimensiuni în domenii precum asistarea condusului şi automatizarea parţială. Sistemul de operare BMW 8 va permite suplimentar clienţilor să programeze o instalare prin Remote Software Upgrade.

Citește și:

Profitul BMW a scăzut anul trecut la 5,2 md. euro. În 2021 marca va avea în portofoliu cinci modele electrice
– BMW investeşte masiv în vehicule electrice şi are ca obiectiv o marjă de profit mai ridicată

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din România îşi vor primi banii în avans, înainte de Paşte, a anunţat......
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...