Veneţia, inundată în urma creşterii nivelului mării

Centrul de maree din Veneţia a lansat o alertă de 'acqua alta', o creştere a nivelului mării în oraş, în contextul în care centrul turistic şi celebra piaţă San Marco au fost indundate miercuri, relatează AFP.
Economica.net - mie, 31 oct. 2012, 19:41

Primăria a instalat pasarele de lemn pentru a permite turiştilor şi localnicilor să circule în ciuda apei de pe străzi şi din pieţe.

Conform previziunilor Centrului, ‘acqua alta’, care s-a situat în timpul zilei la o înălţime de 1,10 metri deasupra nivelului normal, ar urma să atingă spre miezul nopţii 1,40 metri deasupra pragului obişnuit.

Fenomenul ‘acqua alta’ este cauzat de rezultatele conjugate ale mareei, ale intemperiilor puternice şi ale refluxului regulat al apelor Adriaticii spre laguna veneţiană.

Cel mai mare nivel al apel din istoria Veneţiei datează de la 4 noiembrie 1966: oraşul a fost acoperit cu un strat de apă de 194 de centimetri în contextul în care întregul teritoriu italian s-a confruntat cu inundaţii catastrofale.

De atunci, guvernul a întreprins prin proiectul ‘Moise’ lucrări ample pentru a construi un total de 78 de diguri mobile de o lungime cumulată de circa doi km la intrările în lagună.

Lucrările, ale căror costuri anticipate se ridică la patru miliarde de euro, au început în 2003 şi ar urma să se încheie în 2014.

Vulnerabilitatea Veneţiei s-a agravat de-a lungul anilor. În deceniul 1993-2002 au avut loc peste 50 de inundaţii, iar oraşul s-a scufundat 23 de centimetri pe parcursul secolului al XX-lea.

Un val de intemperii a lovit începând de miercuri dimineaţă o bună parte din teritoriul Italiei, cauzând probleme, în special de navigaţie, în timp ce mai multe insule din Golful Napoli au rămas izolate de restul continentului.

În unele regiuni din Sicilia au fost închise şcolile primare, în timp ce în Toscana circa 50 de persoane au fost evacuate într-o zonă afectată deja puternic de inundaţii în 2011.

Locuinţe de pe litoralul roman au fost de asemenea inundate, însă, conform previziunilor meteo, valul de intemperii ar urma să se încheie joi.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...