Venezuela pune capăt raţionalizării energiei electrice

Economica.net
02 07. 2016
6f4d467bce2a4095b74589455592b2ef_18_30783200

‘Am recuperat (hidrocentrala) Guri şi putem oferi de acum încolo un serviciu de electricitate care să funcţioneze normal’, a declarat el într-un discurs public la Caracas.

Venezuela, lovită de o secetă severă şi o gravă criză economică, a introdus în februarie mai multe măsuri pentru a economisi energia electrică: reducerea drastică a numărului de ore de muncă ale funcţionarilor, întreruperea furnizării de electricitate patru ore pe zi timp de 40 de zile în cele mai populate zece state şi schimbarea fusului orar dând ceasul înainte cu 30 de minute.

Nicolas Maduro nu a precizat dacă funcţionarii vor reveni la programul normal de lucru.

Nivelul apei în barajul hidroenergetic Guri, care furnizează 70% din energia electrică a ţării, a ajuns la un nivel anormal de scăzut, a explicat guvernul pentru a justifica măsurile de raţionalizare.

Potrivit guvernului socialist, cele 18 rezervoare de apă ale Venezuelei au avut de suferit din cauza secetei provocate de El Nino, fenomen deosebit de violent în America Latină.

Opoziţia, majoritară în parlamentul de la Caracas, a acuzat însă executivul că nu a investit suficient în reţeaua electrică pentru a face faţă solicitării.

În timpul crizei energetice, guvernul a acuzat opoziţia că este la originea unui ‘sabotaj’, soldat cu trei morţi prin electrocutare. Acuzaţii respinse de opoziţie, care a denunţat lipsa lucrărilor de întreţinere a infrastructurii.

Pe de altă parte, ministrul sănătăţii, Luisana Melo, a dezminţit vineri orice penurie de medicamente, pe care au acuzat-o federaţia farmaciştilor şi opoziţia.

Venezuela, altădată bogat producător de petrol datorită rezervelor sale cele mai mari din lume, se confruntă cu o gravă criză odată cu prăbuşirea barilului, care îi aducea 96% din încasările valutare.

Aceasta se traduce prin rafturi goale în magazine, o inflaţie dintre cele mai ridicate din lume – 141,5% anual în septembrie 2015 – şi un PIB în contracţie cu 8% în acest an, potrivit Fondului Monetar Internaţional.