Veniturile Bittnet au crescut anul trecut la aproape 100 milioane de lei

Grupul Bittnet a înregistrat o creștere de 100% a veniturilor față de 2018, ajungând la o cifră de afaceri consolidată de 99,8 milioane de lei. Ca urmare a creșterii cifrei de afaceri, în cursul anului 2019, acționarii Bittnet au înregistrat o sporire a valorii investiției de peste 57 de milioane de lei, deoarece capitalizarea de piață a companiei a crescut cu 90%.
Lidia Neagu - mar, 25 feb. 2020, 10:31
Veniturile Bittnet au crescut anul trecut la aproape 100 milioane de lei

La nivel consolidat, profitul operațional a crescut în 2019 cu 25% față de 2018, până la 1,64 milioane lei, iar fluxul de numerar operațional a depășit 5 milioane de lei. 2019 a fost un an de creștere mare la nivelul veniturilor, dar cu un rezultat mixt atunci când vine vorba de rentabilitate la nivel individual.

Linia de afaceri Tehnologie, care include Dendrio și Elian, a fost cel mai mare contribuitor la creșterea cifrei de afaceri, deoarece veniturile liniei au crescut de la 40,4 la 87,1 milioane de lei. Din această sumă, în 2019, venituri de 4,7 milioane de lei au provenit de la Elian, alături de profitul net de 261.000 de lei, ceea ce a dus la o creștere cu 20% a veniturilor și cu 31% a profitului net față de rezultatul din 2018 pentru furnizorul de soluții ERP.

Restul de venituri au fost generate de Dendrio, care datorită unui prim semestru slab, a încheiat 2019 cu o pierdere de 3,6 milioane de lei. Pierderea a fost cauzată de faptul că în urma preluării diviziei de integrare IT&C a Crescendo International la 1 ianuarie 2019, Dendrio a înregistrat 12 luni de costuri, dar numai 9 luni de venituri, deoarece echipele nu au fost concentrate pe generarea de vânzări în primul trimestru al anului 2019, ci pe integrarea echipelor respective. Această ipoteză este susținută și de faptul că în a doua jumătate a anului, Dendrio a generat un profit net de 1,2 milioane de lei.

Din componența liniei de afaceri Educație, Bittnet Training a înregistrat venituri de 12,68 milioane de lei, în timp ce profitul operațional al companiei a fost de 2 milioane de lei (față de o pierdere de 71.000 lei în 2018), iar profitul brut a fost de 792.000 lei, cu o creștere de 1,7 milioane lei comparativ cu 2018. Veniturile Equatorial au depășit 3 milioane de lei în 2019, în timp ce profitul net a crescut cu 13%, de la 217.000 lei la 247.000 lei. Aceasta înseamnă că investiția Bittnet în Equatorial a adus în 2019 un randament al capitalului de peste 20%.

După un semestru 2 puternic, în care toate cele patru companii au fost profitabile, la nivel consolidat, grupul a reușit să recupereze o parte din pierderile generate în prima jumătate a anului. Pierderea consolidată de 3 milioane de lei la sfârșitul anului a inclus în principal ajustări non-numerar impuse de standardele de raportare IFRS de aproape 2 milioane de lei. Cu o performanță bună a companiei-mamă, conducerea va propune acționarilor alocarea profitului individual brut al Bittnet SA împreună cu profiturile reținute din anii trecuți sub formă de acțiuni gratuite. Rata de alocare propusă va fi de 7 sau 8 acțiuni gratuite pentru fiecare 10 acțiuni deținute.

„În 2019 au fost construite fundații solide pentru o performanță puternică în 2020. Alinierea organizațională a avut o importanță fundamentală în prima jumătate a anului 2019, în timp ce în a doua jumătate a anului ne-am concentrat pe dezvoltarea de noi produse. Divizia educațională a grupului Bittnet a lansat în al patrulea trimestru al anului 2019 patru produse care urmează să aducă primele venituri în 2020 și care au potențialul de a revoluționa cifra de afaceri totală la nivel de grup”, a declarat Mihai Logofătu, CEO Bittnet Group.
În 2019, acțiunile Bittnet au fost pe locul 17 în topul celor mai tranzacționate acțiuni de la Bursa de Valori București, valoarea medie zilnică a tranzacțiilor cu acțiuni BNET fiind de 180.000 de lei, ceea ce reprezintă peste 20% din lichiditatea totală a pieței AeRO în 2019. Grupul Bittnet este în prezent în procesul de transfer de pe piața AeRO către Piața Principală a Bursei de Valori București.

Pe 21 februarie, o nouă emisiune de drepturi de preferință Bittnet a debutat pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare al BVB, deoarece 55.233.205 milioane drepturi de preferință cu simbol bursier BNETR06 vor putea fi tranzacționate în perioada 21 februarie și 2 martie 2020.

Drepturile de preferință au fost emise în cadrul unei majorări a capitalului social prin emiterea unui număr de 11.046.641 acțiuni ordinare, oferite pentru subscriere la un preț de 0,83 lei per acțiune, oferind astfel în prezent un randament de 35%. Ulterior perioadei de tranzacționare, deținătorii de drepturi BNETR06 vor putea subscrie acțiuni noi în cadrul primei etape a majorării, care va avea loc între 5 martie și 3 aprilie 2020. Pentru subscrierea unei acțiuni noi în cadrul majorării sunt necesare 5 drepturi de preferință BNETR06.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...