Veniturile bugetare pentru 2013, cu 15,6 mld lei peste anul trecut, cheltuielile cu 15,3 mld lei

Veniturile bugetate pentru acest an sunt cu 15,6 miliarde lei mai mari decât cele realizate în 2012, din care 2,9 miliarde lei provin din măsuri fiscale, în timp ce cheltuielile vor avansa cu 15,3 miliarde lei, dacă nu se iau în calcul sumele alocate anul trecut pentru PNDI.
Economica.net - mar, 22 ian. 2013, 16:14
Veniturile bugetare pentru 2013, cu 15,6 mld lei peste anul trecut, cheltuielile cu 15,3 mld lei

Ministerul Finanţelor Publice a prezentat luni proecţiile privind bugetul pentru 2013, respectiv un deficit bugetar de 13,4 miliarde lei, rezultat din venituri prognozate în sumă de 209,28 miliarde lei şi cheltuieli de 222,67 miliarde lei.

Potrivit calculelor MEDIAFAX, datele preliminate privind execuţia pe anul 2012 indică un deficit bugetar de 13,67 miliarde lei (fără sumele cheltuite pe investiţiile din PNDI), la un nivel al cheltuielilor de 207,4 miliarde lei (exclusiv PNDI) şi venituri de 193,7 miliarde lei.

Noua prognoză convenită cu FMI pentru PIB-ul din 2012 se cifrează la 585,2 miliarde lei, ceea ce înseamnă că deficitul cash s-a situat la 2,33% din PIB.

Dacă se adaugă însă sumele alocate programelor din PNDI, care erau limitate la un miliard de lei potrivit scrisorii de intenţie semnate în octombrie cu FMI, deficitul bugetar de anul trecut va urca la circa 2,5% din PIB.

Pentru 2013, veniturile programate, mai puţin cele anticipate ca rezultat al măsurilor de creştere a fiscalităţii, se cifrează la 206,4 miliarde lei, cu 6,55% peste nivelul de anul trecut, adică în linie cu creşterea nominală al PIB, de 6,51%.

Guvernul a avizat, marţi, pachetul de măsuri fiscale, prin care sunt introduse noi taxe pentru companii şi se extinde impozitarea în agricultură pentru persoane fizice, noile modificări ale Codului Fiscal, creşterea salariului minim şi indexarea pensiilor.

Aceste măsuri, inclusiv creşterea salariului minim şi indexarea pensiilor, vor aduce la buget un plus de venituri de aproape 3 miliarde lei.

Cea mai mare sumă va veni din taxarea agriculturii, respectiv 578 de milioane lei (430 milioane lei impozit şi 148 milioane lei CAS), urmată de impozitul obligatoriu de 3% din veniturile companiilor cu o cifră de afaceri de sub 65.000 de euro pe an (echivalentul unei medii de 5.416 euro pe lună), din care statul se aşteaptă la încasări suplimentare de 457 de milioane lei.

Cumulat, sectorul energetic va plăti cele mai multe taxe suplimentare. Suprataxarea exploatatorilor de gaze va aduce direct circa 273 de milioane lei, dar totalul impozitelor suplimentare colectate de la aceste companii se va ridica la 641 de milioane lei, dacă sunt calculate şi TVA şi impozitul pe profit suplimentar, rezultat din majorarea preţurilor, după liberalizare.

Satul va suprataxa cu 60% companiile care derulează activităţi de extracţie şi vânzare a gazelor naturale din România, inclusiv din perimetrele din Marea Neagră, taxă aplicată la veniturile suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sector.

De asemenea, taxa pe monopol (transport şi distribuţie energie şi gaze) va aduce, potrivit calculelor MFP, venituri suplimentare de 257 milioane lei, în timp ce taxa specială de exploatare a resurselor naturale altele decât gazele va avea un impact pozitiv de 106,9 milioane lei.

Devansarea majorării accizei la tutun ar putea însemna un supliment de venituri la buget de 117 milioane lei (94 milioane lei accize şi 22,6 milioane lei TVA), iar creşterea accizelor la bere este bugetată cu o majorare de venituri de 80 de milioane lei (64 milioane lei accize şi 16 milioane lei TVA).

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Estimare KeysFin: Piața românească de software va depăși în acest an valoarea de 9,2 miliarde de euro
Estimare KeysFin: Piața românească de software va depăși în acest an valoarea de 9,2 miliarde de euro
Industria de software din România a crescut cu aproximativ 10% față de 2019 și a fost cu 250% peste nivelul din 2010, ...
Dacia Spring a urcat, în noiembrie, pe primul loc în clasamentul vânzărilor de mașini noi
Dacia Spring a urcat, în noiembrie, pe primul loc în clasamentul vânzărilor de mașini noi
Sutele de unități Dacia Spring livrate în ultimele două luni în România au schimbat clasamentul înmatriculărilor ...
McDonald’s și-a deschis al doilea restaurant din Brăila
McDonald’s și-a deschis al doilea restaurant din Brăila
Premier Restaurants România, operatorul lanțului de restaurante McDonald’s din România, a anunțat joi că deschide ...