Veniturile celor mai mari 100 de companii globale de armament au scăzut anul trecut – SIPRI

Veniturile celor mai mari 100 de companii globale de armament au scăzut anul trecut, în pofida războiului din Ucraina şi a eforturilor multor state europene de a-şi majora cheltuielile pentru apărare, potrivit unui nou raport dat luni publicităţii, transmite DPA.
AGERPRES - lun, 04 dec. 2023, 10:19
Veniturile celor mai mari 100 de companii globale de armament au scăzut anul trecut - SIPRI

Conform Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI), în 2022, veniturile totale ale celor 100 de companii au scăzut cu 3,5% comparativ cu 2021, totalizând 597 de miliarde de dolari, scrie Agerpres.

Invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 şi sporirea tensiunilor în alte părţi ale lumii a dus la majorarea semnificativă a cererii pentru arme şi echipamente militare. Dar, conform raportului SIPRI, multe companii de armament nu dispun de suficientă capacitate de producţie pentru a răspunde cererii.

„Multe companii de armament se confruntă cu obstacole în ajustarea producţiei pentru operaţiuni intense de război”. Totuşi, firmele au primit semnificativ mai multe comenzi, în special pentru muniţie, ceea ce le va spori probabil considerabil veniturile în următorii ani, a apreciat Lucie Béraud-Sudreau, director în cadrul SIPRI.

La declinul veniturilor totale din 2022, cel mai mult au contribuit firmele din Statele Unite şi Rusia. Conform SIPRI, veniturile combinate ale firmelor americane s-au situat la 302 miliarde de dolari, o scădere de 7,9% faţă de 2021.

Datele pentru companiile de armament din Rusia sunt extrem de limitate şi doar două companii ruseşti au fost incluse în raportul pe 2022. Acestea au raportat un declin al veniturilor de 12%.

În contrast, patru firme germane din lista SIPRI – Rheinmetall, ThyssenKrupp, Hensoldt şi Diehl – au raportat o creştere medie de 1,1% a veniturilor.

Conform SIPRI, veniturile în 2022 ale celor mai mari companii de apărare din lume încă sunt semnificativ mai ridicate decât în 2015.

Te-ar mai putea interesa și
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
Boom-ul energiei regenerabile riscă să prejudicieze o parte dintre cele mai bune terenuri arabile din America, în state cu cele mai mari randamente la culturile agricole, precum Indiana, Illinois......
Turcia îl sprijină pe Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO – presă
Turcia îl sprijină pe Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO – presă
Turcia a decis să sprijine candidatura prim-ministrului olandez în exerciţiu, Mark Rutte, la funcţia de secretar general ...
Borrell cere „să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie”
Borrell cere „să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie”
Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene (UE), Josep Borrell, a cerut duminică "să nu se deschidă ...
NN România a plătit 25 de milioane de euro către clienții ING Bank România în ultimii 10 ani, în baza parteneriatului de bancassurance încheiat între cele două entități pentru un milion de clienți
NN România a plătit 25 de milioane de euro către clienții ING Bank România în ultimii 10 ani, în baza parteneriatului ...
NN România și ING Bank România au susținut peste un milion de clienți să beneficieze de protecție financiară prin ...