Veniturile celor mai mari 100 de companii globale de armament au scăzut anul trecut – SIPRI

Veniturile celor mai mari 100 de companii globale de armament au scăzut anul trecut, în pofida războiului din Ucraina şi a eforturilor multor state europene de a-şi majora cheltuielile pentru apărare, potrivit unui nou raport dat luni publicităţii, transmite DPA.
AGERPRES - lun, 04 dec. 2023, 10:19
Veniturile celor mai mari 100 de companii globale de armament au scăzut anul trecut - SIPRI

Conform Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI), în 2022, veniturile totale ale celor 100 de companii au scăzut cu 3,5% comparativ cu 2021, totalizând 597 de miliarde de dolari, scrie Agerpres.

Invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 şi sporirea tensiunilor în alte părţi ale lumii a dus la majorarea semnificativă a cererii pentru arme şi echipamente militare. Dar, conform raportului SIPRI, multe companii de armament nu dispun de suficientă capacitate de producţie pentru a răspunde cererii.

„Multe companii de armament se confruntă cu obstacole în ajustarea producţiei pentru operaţiuni intense de război”. Totuşi, firmele au primit semnificativ mai multe comenzi, în special pentru muniţie, ceea ce le va spori probabil considerabil veniturile în următorii ani, a apreciat Lucie Béraud-Sudreau, director în cadrul SIPRI.

La declinul veniturilor totale din 2022, cel mai mult au contribuit firmele din Statele Unite şi Rusia. Conform SIPRI, veniturile combinate ale firmelor americane s-au situat la 302 miliarde de dolari, o scădere de 7,9% faţă de 2021.

Datele pentru companiile de armament din Rusia sunt extrem de limitate şi doar două companii ruseşti au fost incluse în raportul pe 2022. Acestea au raportat un declin al veniturilor de 12%.

În contrast, patru firme germane din lista SIPRI – Rheinmetall, ThyssenKrupp, Hensoldt şi Diehl – au raportat o creştere medie de 1,1% a veniturilor.

Conform SIPRI, veniturile în 2022 ale celor mai mari companii de apărare din lume încă sunt semnificativ mai ridicate decât în 2015.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan, potențială investiție de 400 mil. USD în Fisker
Nissan, potențială investiție de 400 mil. USD în Fisker
Nissan ar putea salva micul producător de vehicule electrice Fisker printr-o investiție de 400 de milioane de dolari....
Al doilea an pe minus pentru comerțul online din România. Trendul descrescător este însă mai puțin abrupt
Al doilea an pe minus pentru comerțul online din România. Trendul descrescător este însă mai puțin abrupt
Rulajele generate de vânzarea online, cu amănuntul, a mărfurilor alimentare și nealimentare au continuat să scadă în ...
Fermierii francezi se pregătesc de noi proteste
Fermierii francezi se pregătesc de noi proteste
Fermierii francezi intenţionează să îşi continue acţiunile de protest în săptămânile următoare, pentru a presa ...
Abatorul Periș își pune un sistem fotovoltaic de 0,9 MW, cu bani din PNRR
Abatorul Periș își pune un sistem fotovoltaic de 0,9 MW, cu bani din PNRR
Abatorul Periș, una dintre cele mai mari unități de procesare a cărnii de porc din România, a lansat licitația pentru ...