Veniturile dezvoltatorilor de aplicaţii continuă să crească: oamenii au cheltuit în App Store şi Google Play sume record în 2020

2020 a fost un an record atât pentru jocurile mobile, cât și pentru aplicațiile non-game, iar cheltuielile consumatorilor în App Store și Google Play au crescut la noi culmi, pe măsură ce utilizatorii s-au îndreptat către dispozitivele lor mobile pentru educație, job și divertisment. La nivel global, oamenii au cheltuit aproape 111 miliarde de dolari pe achiziții în aplicații, abonamente și aplicații premium în ambele magazine, potrivit datelor preliminare ale companiei Tower Store Intelligence. Suma reprezintă o creștere de 30,2% față de 2019, când magazinele de aplicații au generat 85,2 miliarde de dolari.
Lidia Neagu - joi, 18 feb. 2021, 19:28
Veniturile dezvoltatorilor de aplicaţii continuă să crească: oamenii au cheltuit în App Store şi Google Play sume record în 2020

La nivel global, cheltuielile consumatorilor în App Store au atins 72,3 miliarde de dolari, în creștere cu 30,3% față de 55,5 miliarde dolari în 2019. Ca și în anii precedenți, magazinul virtual al celor de la Apple a depășit suma cheltuită de utilizatori în Google Play, care a crescut cu 30% de la 29,7 miliarde de dolari în 2019 la 38,6 miliarde de dolari.

App Store a generat cu 87,3% mai multe cheltuielile decât magazinul Play și ambele platforme au cunoscut aproximativ aceeași creștere. Diferența de cheltuieli între platforme a rămas relativ mică comparativ cu 2019.

În afară de jocuri, aplicațiile din categoria Divertisment au înregistrat cele mai multe cheltuieli ale utilizatorilor pe App Store, crescând cu 29,3% la 5,3 miliarde de dolari. Pe Google Play, Social a fost categoria cu cel mai mare câștig, urcând 71,4% la 1,2 miliarde de dolari anul trecut de la 700 milioane de dolari în 2019.

TikTok, inclusiv Douyin pe iOS în China, a fost aplicația non-joc care a generat cele mai multe venituri la nivel global pe App Store în 2020, crescând cu peste 600% la 1,2 miliarde de dolari pe piața respectivă. Pe dispozitivele Android, Google One a generat cele mai multe venituri anul trecut, urcând cu 41,9% la 444 milioane de dolari în 2020.

După TikTok, urmează în ordine Youtube, Tinder, Tencent Video şi Disney+.

Recorduri şi la numărul de instalări pentru prima dată

Instalările pentru prima dată au stabilit un nou record în 2020, deoarece App Store și Google Play au ajuns colectiv la aproape 143 miliarde, în creștere cu 23,7% față de aproximativ 115,5 miliarde în 2019. Aceasta este cu aproximativ 14 puncte procentuale mai mare decât creșterea înregistrată de ambele magazine în anul precedent.

Pe App Store, categoria Foto și video a înregistrat cele mai multe instalări de aplicații non-joc, urcând cu 8,7% de la 2,3 miliarde în 2019 la 2,5 miliarde. Pe Google Play, aplicațiile din categoria Instrumente au înregistrat cele mai multe instalări după jocuri, ajungând la 7 miliarde de descărcări pentru prima dată. Această cifră reprezintă o creștere de 18,6% față de aproape 6 miliarde în anul precedent.

Zoom a înregistrat cel mai mare număr de instalări pentru prima dată în 2020 pe App Store, crescând 1.686% la 212,5 milioane de instalări pe platforma respectivă. Pe platforma Google, WhatsApp a înregistrat cele mai multe instalări anul trecut, ajungând la peste 598 de milioane de instalări pe piața respectivă.

Venituri și descărcări la nivel mondial pentru gaming

Un număr record de cinci jocuri mobile au câștigat peste 1 miliard de dolari în 2020. Categoria în ansamblu a atins, de asemenea, noi culmi, generând anul trecut 79,5 miliarde de dolari în ambele magazine de aplicații la nivel global, în creştere cu 26% față de puțin mai mult de 63 de miliarde de dolari din 2019 și reprezintă 71,7% din totalul cheltuielilor în aplicație pentru anul respectiv.

Deși jocurile mobile au generat mai multe venituri anul acesta, ponderea sa din cheltuielile globale ale consumatorilor a scăzut cu aproximativ 2 puncte procentuale față de 2019, reflectând creșterea categoriilor precum Divertisment în urma pandemiei COVID-19. Cu toate acestea, jocurile reprezentau în continuare majoritatea cheltuielilor pe ambele magazine, reprezentând 65,8% din veniturile iOS și 82,6% din veniturile de pe Google Play.

Pe App Store, utilizatorii au cheltuit 47,6 miliarde de dolari la nivel global, în creștere cu 25,3% față de 2019 (38 de miliarde de dolari). Honor of Kings de la Tencent a fost jocul iOS cu cea mai mare încasare, generând 2,5 miliarde de dolari anul trecut pe platforma respectivă, în creștere cu 47% de la 1,7 miliarde de dolari.

Jocurile de pe Google Play au înregistrat aproape 32 de miliarde de dolari în cheltuielile consumatorilor la nivel mondial în 2020, în creștere cu 27% față de puțin mai mult de 25 de miliarde de dolari în anul precedent. Cel mai mare titlu cu încasări de pe platforma Google a fost Coin Master de la Moon Active, care a înregistrat o creștere a veniturilor sale cu 122% la 799 milioane dolari, din totalul de 360 milioane dolari din 2019.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...