Veniturile din închirierea centrelor comerciale Winmarkt, reduse de insolvenţele retailerilor

Veniturile obţinute de compania italiană Immobiliare Grande Distribuzione (IGD) din închirierea reţelei de centre comerciale Winmarkt din România au scăzut anul trecut cu 5,3%, la 11 milioane de euro, în urma închiderilor de magazine deţinute de retaileri locali, care au intrat în insolvenţă.
Economica.net - mar, 12 mart. 2013, 20:10
Veniturile din închirierea centrelor comerciale Winmarkt, reduse de insolvenţele retailerilor

„Veniturile din chirii au scăzut cu 620.000 de euro, în principal din cauza intrării în insolvenţă a unor chiriaşi locali importanţi, ceea ce a condus la un plan de reorganizare substanţial, la reducerea spaţiilor închiriate sau la scăderea chiriilor”, se arată într-o prezentare a companiei.

Grupul deţine în România 15 centre comerciale, în 13 oraşe, care au generat în 2011 venituri din chirii de 11,7 milioane de euro. Centrele comerciale erau evaluate la sfârşitul anului trecut la 177,9 milioane de euro.

Centrele comerciale totalizează 147.000 de metri pătraţi. Portofoliul de retail din România reprezintă 9,3% din totalul activelor deţinute de IGD, în România şi Italia, evaluat la peste 1,9 miliarde de euro.

Anul trecut, numărul persoanelor care au vizitat centrele Winmarkt a crescut cu 7% la 33,5 milioane. Creşterea a fost consemnată în centrele din Brăila, Buzău, Piatra Neamţ, Galaţi şi Vaslui, care au reuşit să atragă chiriaşi noi, reţele de supermarketuri.

În ceea ce priveşte vânzările retailerilor, în 2012 a continuat trendul de scădere semnificativă a vânzărilor de electronice şi îmbrăcăminte şi o creştere a celor de produse alimentare (+5,9% în termeni comparabili). Vânzările de bunuri personale, respectiv bijuterii, parfumuri sau medicamente nu au fost înregistrate schimbări semnificative.

În 2012, IGD a înnoit peste 200 de contracte, cea mai mare parte încheiate înainte de criză, chiria negociată fiind în medie cu 3,1% mai redusă, şi a parafat 123 de contracte noi. Aceste contracte reprezintă 19,5% din veniturile totale ale Winmarkt.

IGD Group a preluat în anul 2008 reţeaua de centre comerciale Winmarkt, în parteneriat cu compania Inpartner Investitori & Partner Immobiliari, pentru 182,5 milioane de euro, de la fondurile de investiţii Ivington Interprises Limited şi Broadhurst Investments Limited, reprezentate în România de Siminel Andrei.

Grupul italian a devenit în 2010 acţionar unic al reţelei prin achiziţia acţiunilor deţinute de compania Inpartner Investitori & Partner Immobiliari, pentru 21 milioane euro.

Compania este prezentă pe piaţa imobiliară din România şi Italia, în total raportând venituri de 123 milioane de euro în 2012, în creştere cu 1,7% faţă de 2011. Profitul net al grupului a fost anul trecut de 11,3 milioane de euro, cu 62,4% sub rezultatul din anul precedent.

Te-ar mai putea interesa și
Drulă: Stadiul lucrărilor pe lotul doi al Autostrăzii Sebeş-Turda este de 90%
Drulă: Stadiul lucrărilor pe lotul doi al Autostrăzii Sebeş-Turda este de 90%
Stadiul lucrărilor pe lotul doi al A10 Sebeş-Turda este de 90%, în prezent fiind turnat ultimul strat de asfalt, a anunţat, miercuri, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Cătălin......
Premieră în România: serviciile de telemedicină intră în sectorul public
Premieră în România: serviciile de telemedicină intră în sectorul public
Telios Care, unul dintre principalii furnizori de servicii de telemedicină din România, va oferi, începând cu această ...
Viorel Ilie, fost ministru în guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă, numit director în ANRE – surse
Viorel Ilie, fost ministru în guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă, numit director în ANRE – surse
Viorel Ilie, fost ministru pentru Relația cu Parlamentul în Guvernele PSD, a fost numit director în cadrul Autorității ...
Rectificare bugetară pozitivă, potrivit draftului pregătit de Ministerul de Finanţe. Cele mai multe fonduri le va primi Ministerul Sănătăţii
Rectificare bugetară pozitivă, potrivit draftului pregătit de Ministerul de Finanţe. Cele mai multe fonduri le va primi ...
Rectificarea bugetară pe care o pregăteşte Executivul va fi pozitivă, potrivit draftului pregătit de Ministerul de Finanţe. ...