Veniturile grupului BMW au urcat la 34,7 mld. euro în al doilea trimestru din 2022

Oficialii grupului BMW au prezentat astăzi rezultatele financiare pentru al doilea trimestru al anului estimând și o a doua parte a anului dificilă.
Robert Stan - mie, 03 aug. 2022, 12:59
Veniturile grupului BMW au urcat la 34,7 mld. euro în al doilea trimestru din 2022

Conform raportului financiar al grupului BMW, compania a obținut în al doilea trimestru din 2022 venituri de 34,7 mld. euro, în creștere cu 21,6%, însă, în același timp, profitul EBIT a scăzut cu 31,5% până la 3,42 mld. euro.

La nivelului primei jumătăți din acest an, profitul înainte de taxare a urcat cu 65,9% până la 16,15 mld. euro. Tot în perioada ianuarie – iunie 2022, grupul a livrat clienților 1,16 milioane de automobile, cu 13,4% mai puține decât în perioada similară din 2021.

Dintre mărcile deținute de BMW Group, doar Rolls-Royce a reușit o creștere a livrărilor, de la 2.989 în semestrul întâi din 2021 până la 3.191 în prima jumătate a lui 2022. În același timp, marca BMW a livrat 1,01 milioane de mașini, în scădere cu 13,7%, iar Mini 140.675 vehicule, în scădere cu 10,9%.

Ca urmare a acestor rezultate, dar și luând în calcul perspectivele volatile pentru următoarea jumătate de an, cei de la BMW estimează la nivelul întregului an o scădere a producției care va atrage după sine și livrări mai mici decât în 2021. Anul trecut grupul a vândut 2,52 milioane de mașini.

Estimările BMW pentru piața auto totală la finalul lui 2022 arată un recul cu 2% al pieței UE, cu 3% al celei britanice, cu 9% al celei din SUA și cu 1% al celei din China. Per total, în viziunea BMW, piața mondială de mașini s-ar putea reduce în acest an cu 6%.

„Dificultățile de aprovizionare cu semiconductori rămân problema dominantă și decisivă pentru vânzările noastre”, a declarat directorul executiv Oliver Zipse, adăugând și că „marja noastră EBIT din segmentul Auto ar trebui să rămână în intervalul de 7 – 9 procente. Factorul crucial va fi modul în care va evolua situația aprovizionării – nu doar în privința semiconductorilor, ci și în cea a energiei”.

În contextul menționat, compania evaluează dacă ar putea înlocui electricitatea cumpărată de la centralele alimentate cu gaz prin achiziționarea de energie din afara țării.

Daniel Roeska, analist al Bernstein Research consideră că „BMW este primul producător care a semnalat prudență în ceea ce privește cererea. Un avertisment pentru sfârșitul anului 2022 implică probabil faptul că BMW înregistrează deja o scădere a cererii consumatorilor”.

Un studiu al Ifo publicat astăzi arată că situația producătorilor de automobile germani a început să se deterioreze încă din iulie, comenzile fiind în scădere pe fondul creșterii prețurilor.

Te-ar mai putea interesa și
Se întrevede o posibilă criză a motorinei, pe măsură ce vine iarna. Cauze și explicații
Se întrevede o posibilă criză a motorinei, pe măsură ce vine iarna. Cauze și explicații
În condițiile unei cereri mai mare decât oferta, a capacității reduse de rafinare, a utilizării produselor petroliere în locul gazelor rusești și cu un embargou petrolier la orizont,......
Investițiile străine în agricultură și industria alimentară au scăzut cu peste 54% față de anul trecut, până la 28,7 milioane de euro. Topul investițiilor
Investițiile străine în agricultură și industria alimentară au scăzut cu peste 54% față de anul trecut, până la ...
Investițiile companilor străine în capital social al firmelor din România cu activități în agricultură și industria ...
Mașini clasice și electrice, pe șoselele din Sibiu la Transylvania Classic
Mașini clasice și electrice, pe șoselele din Sibiu la Transylvania Classic
Orașul Sibiu și șoselele din județ vor fi, timp de trei zile, din nou punctul de întâlnire al mașinilor clasice și ...
Corporatiștii din București s-au întors la birouri, traficul la metrou a crescut, dar e la jumătate față de 2019
Corporatiștii din București s-au întors la birouri, traficul la metrou a crescut, dar e la jumătate față de 2019
Angajații marilor corporații lucrează în sistem hibrid, cu zile petrecute acasă, dar și la birou. Asta s-a văzut și ...