Veniturile Huawei Technologies scad semnificativ din cauza efectelor sancţiunilor SUA

Huawei Technologies a raportat vineri cel mai semnificativ declin al veniturilor în primul semestru din 2021, după ce sancţiunile SUA au forţat Grupul chinez să vândă o parte importantă din afacerea sa de telefonie, transmite Reuters.
AGERPRES - vin, 06 aug. 2021, 13:43
Veniturile Huawei Technologies scad semnificativ din cauza efectelor sancţiunilor SUA

Compania a generat venituri de 320,4 miliarde de yuani (49,56 miliarde de dolari). Cel mai semnificativ declin s-a înregistrat la divizia de consum, care include dispozitivele mobile, unde veniturile au scăzut cu 47%, la 135,7 miliarde de yuani.

În urma îmbunătăţirii eficienţei, marja profitului net a urcat cu 0,6 puncte procentuale, la 9,8%.

În 2019, Huawei a devenit o victimă a tensiunilor comerciale dintre SUA şi China, după ce Casa Albă a declarat producătorul chinez de echipamente de telecomunicaţii drept o ameninţare la adresa securităţii naţionale şi ulterior i-a impus mai multe sancţiuni comerciale. Aceste sancţiuni i-au afectat creşterea şi au forţat Huawei să îşi vândă marca de telefoane low-cost Honor.

În urma sancţiunilor, în trimestrul doi din 2021, Huawei a ieşit din top cinci al producătorilor de smartphone-uri din China, pentru prima dată în ultimii peste şapte ani, livrând 6,4 milioane de unităţi, conform datelor companiei de consultanţă Canalys. Pe piaţa chineză, Huawei a livrat 27,4 milioane de unităţi în trimestrul doi din 2020, excluzând livrările brandului de telefoane low-cost Honor. Huawei a vândut brandul în noiembrie.

Divizia de consum a reprezentat mai mult de jumătate din veniturile companiei în 2019.

De asemenea, în primul semestru din 2021, veniturile diviziei de echipamente de telecomunicaţii a Huawei au scăzut cu 14%.

În iunie, Huawei a lansat noul său sistem de operare Harmony, cea mai importantă decizie de până acum, menită să refacă pagubele produse de sancţiunile SUA asupra afacerii sale de telefonie mobilă. Folosirea propriului sistem de operare va face ca Huawei să nu mai fie dependentă de platforma Android a Google.

HarmonyOS, sau Hongmeng în chineză, este un sistem de operare de tip „open-source” (sursă deschisă) pentru diverse dispozitive. Prima dată a fost lansat pe dispozitivele Internet-of-Things (Internetul obiectelor), care includ dispozitive portabile şi tablete, în august 2019.

Huawei se aşteaptă ca până la finalul anului numărul dispozitivelor echipate cu HarmonyOS să ajungă la 300 de milioane.

Noul HarmonyOS este menit să atenueze impactul sancţiunilor, Huawei fiind nevoită să îşi dezvolte propriile sale cipuri, după ce sancţiunile introduse de autorităţile de la Washington i-au blocat accesul la tehnologiile americane şi la o serie de furnizori importanţi, precum Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Cu toate acestea, fondatorul Huawei, miliardarul Ren Zhengfei, a promis că nu va renunţa la afacerile din domeniul telefoanelor inteligente, dezminţind zvonurile referitoare la o posibilă vânzare.

Odată cel mai mare producător mondial de smartphone-uri, Huawei este acum pe locul şase pe plan global, cu o cotă de piaţă de 4% în primul trimestru din 2021.

Te-ar mai putea interesa și
Julien Ducarroz, CEO-ul Orange România: Modificările fiscale anunțate de Guvern nu sunt o veste bună
Julien Ducarroz, CEO-ul Orange România: Modificările fiscale anunțate de Guvern nu sunt o veste bună
Măsurile fiscale anunțate de Guvern nu sunt o veste bună pentru Orange România, care, în prezent, realizează o analiză pentru a vedea impactul acestora, a declarat CEO-ul Julien Ducarroz ...
Mădălin Roșu, membru în Directoratul Omniasig, părăsește compania. El va prelua funcția de director general al Asirom
Mădălin Roșu, membru în Directoratul Omniasig, părăsește compania. El va prelua funcția de director general al Asirom
Omniasig Vienna Insurance Group anunță încetarea activității în cadrul companiei, începând cu luna octombrie 2023, ...
Importurile de produse din oțel care conțin materii prime din Rusia vor fi interzise în UE începând din 30 septembrie 2023 – raport EY
Importurile de produse din oțel care conțin materii prime din Rusia vor fi interzise în UE începând din 30 septembrie ...
Importurile de produse din oţel ce conţin materii prime ruseşti vor fi interzise în UE începând cu 30 septembrie 2023, ...
CFR Călători este singura companie care a depus o ofertă pentru contractul privind asigurarea de servicii publice de transport cu noile rame electrice cumpărate de ARF
CFR Călători este singura companie care a depus o ofertă pentru contractul privind asigurarea de servicii publice de transport ...
Autoritatea pentru Reformă Feroviară a anunțat astăzi că CFR Călători este singura companie care a depus o ofertă ...