Veniturile minerilor de la Compania Naţională a Uraniului ar putea fi majorate de la 1 februarie

Veniturile minerilor de la Compania Naţională a Uraniului ar putea creşte de la 1 februarie 2015, conform unui protocol semnat, vineri, de reprezentanţii Ministerului Energiei, cei ai minerilor şi ai altor părţi implicate.
Economica.net - vin, 30 ian. 2015, 18:28
Veniturile minerilor de la Compania Naţională a Uraniului ar putea fi majorate de la 1 februarie

O delegaţie a Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, condusă de ministrul Andrei Gerea, s-a deplasat la Sucursala Suceava a Companiei Naţionale a Uraniului pentru a lua discuta revendicările minerilor de la exploatarea Crucea.

‘În urma negocierilor, la care au participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, împreună cu reprezentanţi ai Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice s-a ajuns la un acord, condiţiile fiind statuate în cadrul unui protocol semnat de toate părţile implicate. Astfel, a fost agreată o nouă formulă de calcul a salariului pentru angajaţii din subteran şi pentru cei de la staţiile de preparare, în aşa fel încât minerii să beneficieze de creşterea veniturilor începând cu data de 1 februarie 2015. Aplicarea acestei măsuri permite apropierea salariilor de la exploatarea de uraniu de nivelul venitului mediu din sectorul mineritului’, se menţionează într-un comunicat al Ministerului Energiei.

Prin protocol a fost consfinţită şi respectarea în continuare a prevederilor contractului colectiv de muncă referitoare la acordarea primelor de Paşte, Ziua Mineritului şi de Crăciun.

În urma discuţiilor s-au stabilit, printre altele, înaintarea către Ministerul Muncii a documentaţiei privind modul de calcul al pensiei, precum şi pregătirea documentaţiei în vederea efectuării de demersuri pentru modificarea prin HG a valorii mesei mesei antidot.

Semnarea protocolului pune capăt celor cinci zile de proteste ale salariaţilor de la sucursala CNU Suceava, pentru perioada 26-30 ianuarie personalul sucursalei urmând a fi pontat în concediu de odihnă, mai precizează comunicatul.

‘Înţelegem condiţiile grele în care se desfăşoară munca în subteran, iar măsurile decise astăzi pentru o mai bună recompensare a eforturilor şi a expunerii la un mediu neprielnic sănătăţii sunt ceea ce putem face pentru mineri în acest moment. Vom studia cu atenţie punctele care ne-au fost semnalate şi cu siguranţă vom susţine viitoare schimbări legislative necesare oamenilor care lucrează în acest sector. De asemenea, considerăm că se impune o analiză atentă a modului de salarizare, a relaţiilor de muncă şi a condiţiilor de securitate în muncă’, a declarat Andrei Gerea.

Conform unui comunicat al Companiei Naţionale a Uraniului (CNU), în data de 26 ianuarie, minerii au declanşat un protest spontan, care nu a fost asumat de sindicatul Sucursalei Suceava.

Pe 27 ianuarie, a doua zi de protest, organizatorii acestui demers au prezentat conducerii CNU Bucureşti şi conducerii Sucursalei Suceava o listă de 10 revendicări.

Sucursala Suceava administrează singura exploatare activă de uraniu din România, din zăcământul Crucea – Botuşana.

Te-ar mai putea interesa și
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor, într-un efort de a ţine sub control......
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, ...