Veniturile Romtelecom au scăzut cu 4,9% în trimestrul doi, la 148,7 mil. euro

Veniturile Romtelecom au scăzut în trimestrul al doilea cu 4,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 148,7 milioane euro, încetinind rata de declin, pe fondul creşterii obţinute la serviciile de internet şi televiziune, în timp ce profitul EBITDA s-a redus cu 17,1%, la 33,5 milioane euro.
Economica.net - joi, 08 aug. 2013, 08:24
Veniturile Romtelecom au scăzut cu 4,9% în trimestrul doi, la 148,7 mil. euro

Astfel, veniturile Romtelecom au coborât în trimestrul al doilea de la 156,3 milioane euro la 148,7 milioane euro, iar profitul EBITDA (înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) a scăzut de la 40,4 milioane euro la 33,5 milioane euro, potrivit datelor prezentate joi de grupul elen OTE, compania-mamă a operatorului român de telecomunicaţii.

Profitul operaţional EBIT (înainte de dobânzi şi taxe) a coborât totodată cu 39%, de la 11,5 milioane euro la 7 milioane euro.

Numărul clienţilor Romtelecom pe serviciile de voce a scăzut cu 4,9% la 30 iunie faţă de jumătatea anului trecut, de la 2,404 milioane la 2,285 milioane, declin compensat de creşteri pe internet şi televiziune.

Astfel, numărul abonaţilor la serviciile de internet broadband ale companiei a urcat cu 4,8%, de la 1,169 milioane la 1,225 milioane, iar baza de utilizatori pe TV (DTH, IPTV şi cablu) a crescut cu 7,3%, de la 1,207 milioane la 1,295 milioane.

În consecinţă, veniturile din TV au urcat cu 10,5%, iar încasările generate de serviciile de internet au avansat cu 5%, în timp ce serviciile de voce au înregistrat o scădere de 16,7%, iar cele wholesale au coborât cu 5,5%.

OTE a raportat pentru primul trimestru venituri în scădere cu 9,2% la Romtelecom, încetinirea ratei de declin în al doilea trimestru datorându-se în principal îmbunătăţirii situaţiei pe wholesale, unde afacerile au coborât cu 20,4% în primele trei luni ale anului.

Cheltuielile operaţionale ale Romtelecom au coborât cu 3% în trimestrul al doilea, iar costurile cu personalul au scăzut cu 1%, notează OTE.

Costurile programului de disponibilizări voluntare s-au plasat la 1,4 milioane euro în trimestrul al doilea.

În prima jumătate a acestui an, veniturile Romtelecom au scăzut cu 7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 316,5 milioane euro la 294,2 milioane euro.

Profitul EBITDA a coborât cu 11,4% în primul semestru, de la 80,8 milioane euro la 71,6 milioane euro, iar profitul operaţional (EBIT) a scăzut cu 20,6%, de la 25,3 milioane euro la 20,1 milioane euro. Costurile programului de disponibilizări voluntare s-au ridicat la 2,8 milioane euro în primele şase luni ale acestui an.

Romtelecom avea 7.233 de angajaţi la 30 iunie, faţă de 7,438 la jumătatea anului trecut, scădere de 2,8%.

Grupul OTE a înregistrat în prima jumătate a anului venituri de 1,96 miliarde euro, în scădere cu 10%.

Profitul EBITDA al companiei elene a scăzut de asemenea cu 10%, la 688,4 milioane euro. Profitul net a coborât cu 43,5%, la 223,9 milioane euro.

Rezultatele grupului au fost afectate de scăderea tarifelor de interconectare între reţele, de competiţia intensă pe pieţele de internet şi telefonie mobilă, condiţiile economice dificile şi întârzierile înregistrate cu diverse avize de la autorităţi, potrivit directorului general al OTE, Michael Tsamaz.

„Revenirea operaţiunilor de telefonie fixă din Grecia este în grafic, cu o creştere puternică a marjei EBITDA, datorită iniţiativelor de ajustare a costurilor. Odată cu vânzarea Globul (Bulgaria) şi refinanţarea, suntem în cea mai bună situaţie financiară din ultimii ani şi dispunem de resursele necesare pentru a ne focusa afacerile şi a investi”, a afirmat Tsamaz într-un comunicat al OTE.

OTE a finalizat în luna iulie vânzarea companiei Globul, al doilea mare operator de telefonie mobilă din Bulgaria, către grupul norvegian Telenor pentru 717 milioane de euro.

OTE deţine în România Romtelecom, Cosmote România şi reţeaua de magazine Germanos.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...