Veniturile Romtelecom au scăzut în primul trimestru. Marja de profitabilitate s-a îmbunătăţit

Veniturile Romtelecom au scăzut cu 9,2% în primul trimestru, la 145,5 milioane euro, iar profitul EBITDA a coborât cu 5,7%, la 38,1 milioane euro, în timp ce marja de profitabilitate a companiei s-a îmbunătăţit datorită măsurilor de reducere a costurilor.
Economica.net - mie, 08 mai 2013, 08:20
Veniturile Romtelecom au scăzut în primul trimestru. Marja de profitabilitate s-a îmbunătăţit

Astfel, veniturile companiei au coborât la 145,5 milioane euro, de la 160,2 milioane euro în primele trei luni ale anului trecut, în urma unui declin cu 16% pe segmentul telefoniei fixe şi cu 24% a încasărilor din taxe de interconectare cu alte reţele de telecomunicaţii, potrivit unui comunicat transmis miercuri de grupul elen OTE, acţionarul majoritar al operatorului român.

Pe de altă parte, veniturile din servicii TV au urcat cu 9,2%, iar operaţiunile pe segmentul serviciilor de internet în bandă largă (broadband) au generat încasări mai mari cu 6,5%.

Reducerea tarifelor de interconectare implementată anul trecut a avut însă un impact limitat asupra profitului EBITDA (profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare), se arată în comunicat.

Astfel, profitul EBITDA al Romtelecom a scăzut în primul trimestru cu 5,7%, de la 40,4 milioane euro la 38,1 milioane euro, însă marja de profitabilitate s-a îmbunătăţit de la 25,2% la 26,2%.

Numărul clienţilor Romtelecom pe segmentul serviciilor de voce (telefonie fixă şi CDMA) a scăzut cu 5,9% în perioada aprilie 2012 – martie 2013, de la 2,44 milioane la 2,3 milioane utilizatori.

Pe de altă parte, numărul abonaţilor la serviciile de internet broadband a avansat cu 5,2% în perioada analizată, de la 1,15 milioane la 1,21 milioane.

Serviciile de televiziune (prin cablu digital, satelit – DTH – şi IPTV) au înregistrat o creştere cu 7,3% a numărului de clienţi, de la 1,19 milioane la 1,27 milioane.

Ca urmare a măsurilor de reducere a costurilor, cheltuielile operaţionale totale ale Romtelecom au scăzut cu 11,5% în primul trimestru, în timp ce cheltuielile cu personalul au rămas neschimbate faţă de perioada similară a anului trecut. Compania a înregistrat costuri de 1,4 milioane euro generate de programul de disponibilizări voluntare.

Te-ar mai putea interesa și
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE),......
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Foştii preşedinţi americani Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor actualului lider de la Casa Albă, Joe ...