Veniturile SIF Banat-Crişana au scăzut cu 25% în primele trei luni, la aproape 28 milioane lei

Veniturile SIF Banat-Crişana (SIF1) au scăzut cu 25% în primele trei luni, la 27,9 milioane lei (6,3 milioane euro), iar cheltuielile au coborât cu 10%, la 11,8 milioane lei (2,7 milioane euro).
Economica.net - lun, 29 apr. 2013, 10:55
Veniturile SIF Banat-Crişana au scăzut cu 25% în primele trei luni, la aproape 28 milioane lei

În primul trimestru al anului trecut, societatea de investiţii financiare a consemnat venituri de aproape 37 milioane lei şi cheltuieli de 13,1 milioane lei.

Veniturile din vânzarea de participaţii din portofoliu au scăzut în primele trei luni din anul curent cu 23,5%, de la 30,6 milioane lei la 23,4 milioane lei (5,3 milioane euro), potrivit informaţiilor transmise, luni, de SIF Banat-Crişana Bursei de Valori Bucureşti.

Compania a încheiat primele trei luni cu un profit net de 13,8 milioane lei (3,1 milioane euro), cu 29% sub câştigul consemnat în perioada similară a anului trecut, de 19,5 milioane lei.

Acţionarii SIF Banat-Crişana au decis miercuri, într-o AGA, cu majoritate de voturi, ca societatea să nu distribuie dividende din profitul consemnat anul trecut, ci să păstreze întregul câştig pentru surse de finanţare. În urma deciziei, acţiunile SIF Banat-Crişana au coborât, miercuri şi joi, cu aproape 13%, dar vineri s-au întors pe creştere şi au încheiat pe plus cu peste 3%.

Tot în AGA de joi, acţionarii au ales un nou Consiliu de Administraţie. Ioan Cuzman, aflat în conducerea SIF Banat-Crişana în ultimii 18 ani, nu a mai fost ales de acţionari, care au numit 6 dintre cei 7 administratori propuşi de foştii administratori.

Cuzman a fost preşedinte al Consiliului de Administraţie până în luna noiembrie a anului trecut, când postul a fost preluat de Dragoş Bâlteanu. Cuzman a ocupat până miercuri poziţia de vicepreşedinte al CA.

Noii administratori sunt Dragoş Bîlteanu, Ştefan Dumitru, reconfirmat, Ion Stancu, reconfirmat, Ali Lakis, reprezentant Banque SBA, Valentin Chiser, din partea grupului Romenergo, şi Adrian Petreanu, manager de investiţii la Ashmore Investment la Londra.

Potrivit programului de activitate pentru acest an prezentat acţionarilor de Bîlteanu, SIF Banat-Crişana vrea să înfiinţeze două holdinguri care vor cuprinde firmele din sectorul imobiliar şi cel hotelier unde societatea de investiţii financiare este acţionar majoritar. Acţiunile celor două holdinguri vor fi listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Tot în programul de activitate pentru acest an este prevăzută intenţia SIF Banat-Crişana de a participa la privatizarea Poştei Române, într-un consorţiu alături de alţi ofertanţi. Dacă va câştiga licitaţia, SIF Banat-Crişana intenţionează să listeze compania la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Totodată, o altă intenţie anunţată a SIF Banat-Crişana la jumătatea lunii februarie este cumpărarea Muntenia Invest, administratorul activelor SIF Muntenia. Intenţia a fost anunţată şi de Muntenia Invest, în perioada în care administratorul SIF Muntenia era în conflict cu Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor societăţii ales în luna iulie a anului trecut. Tranzacţia are acordul Grupului Financiar Muntenia, care deţine Muntenia Invest, şi în prezent este în analiza Consiliului Concurenţei.

Pentru aceaastă tranzacţie este nevoie şi de acordul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), instituţie ale cărei atribuţii vor fi preluate în curând de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF).

După prima oră a şedinţei bursiere de luni, acţiunile SIF Banat-Crişana erau în scădere cu 0,19%, la 1,04 lei. La acest preţ, capitalizarea bursieră a companiei este de 570,8 milioane lei (132,1 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Admiterea României în programul Visa Waiver reprezintă un obiectiv strategic naţional, iar ţara noastră este tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice în acest sens, informează......
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai ...
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile ...
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...