Veniturile SIF Banat-Crişana la şase luni s-au triplat, la 135 mil. lei, după tranzacţia cu Erste

Veniturile SIF Banat-Crişana (SIF1) au urcat de trei ori în primul semestru şi au ajuns la 135 milioane lei (30,7 milioane euro), în principal datorită tranzacţiei prin care societatea a vândut către Erste ultimele acţiuni pe care le mai deţinea la BCR.
Economica.net - lun, 13 aug. 2012, 09:57
Veniturile SIF Banat-Crişana la şase luni s-au triplat, la 135 mil. lei, după tranzacţia cu Erste

În primele şase luni ale anului trecut, SIF Banat-Crişana a consemnat venituri de 43 milioane lei.

„Valoarea vânzărilor efectuate în primul semestru din 2012 a fost de 109,3 milioane lei, din care veniturile din cedarea unor investiţii financiare au fost de 75,2 milioane lei (tranzacţia în numerar cu acţiuni BCR reprezintă 96,97%). Veniturile din aportul acţiunilor BCR la capitalul social al Erste Group Bank AG au fost de 29,6 milioane lei, vânzări acţiuni pe pieţe externe în valoare de 4,5 milioane lei”, se arată în raportul financiar semestrial al societăţii de investiţii financiare.

SIF a încasat dividende de 14,1 milioane lei, din care în cursul primului semestru a primit deja 7,9 milioane lei.

Cheltuielile societăţii de investiţii au scăzut cu 20%, la 22,6 milioane lei (5,1 milioane euro), faţă de 28,2 milioane lei în prima jumătate a anului trecut.

Cheltuielile cu personalul au însumat 6,7 milioane lei (1,5 milioane euro), valoare cu peste 5% mai mare decât cea din prima jumătate a anului trecut, de 6,4 milioane lei. Cheltuielile cu remuneraţiile personalului au crescut cu 6%, la 3,1 milioane lei, iar plăţile pentru asigurări şi protecţia socială au avansat cu 7%, la 1,2 milioane lei.

Numărul de salariaţi a scăzut de la 72 la 69, dar remuneraţiile plătite au avansat la 1,78 milioane lei, de la 1,72 milioane lei în primele şase luni ale anului trecut.

Cei şapte administratori au încasat în total 300.000 de lei, faţă de 234.000 de lei în primul semestru din 2011. Totodată, cei nouă directori au primit cumulat 1,03 milioane lei, faţă de 994.000 de lei anul trecut.

Societatea a mai plătit 2,3 milioane lei pentru stimulente acordate salariaţilor şi administratorilor ca urmare a realizării profitului. Suma este cu 4% peste cea din perioada similară a anului trecut, de 2,2 milioane lei. Banii au fost plătiţi dintr-un provizion realizat la finele anului trecut pentru „riscuri şi cheltuieli pentru stimulente ce se acordă salariaţilor şi administratorilor ca urmare a realizării profitului pentru anul 2011”.

SIF Banat Crişana a încheiat primele şase luni cu un profit net de 96,4 milioane lei (22 milioane euro), în creştere de 6,7 ori, de la 14,23 milioane lei în primele şase luni din 2011. Astfel, societatea s-a plasat pe a treia poziţie între SIF-uri, fiind devansată de SIF Moldova (SIF2) şi SIF Transilvania (SIF3), care au consemnat câştiguri de 128,86 milioane lei (29,4 milioane euro) şi, respectiv, 112,73 milioane lei (25,7 milioane euro).

În prima jumătate a anului SIF Banat-Crişana a cumpărat acţiuni la nouă companii listate la BVB în valoare cumulată de 16,1 milioane lei. Cele mai mari achiziţii au fost la Fondul Proprietatea, unde societatea de investiţii financiare a cumpărat titluri de 8,3 milioane lei. Alte investiţii au fost în acţiuni Biofarm (2,2 milioane lei), OMV Petrom (2,1 milioane lei), Transgaz (1,7 milioane lei) şi Zentiva Bucureşti (900.000 de lei).

Totodată, societatea de investiţii a mai cumpărat acţiuni de 11,8 milioane lei pe pieţele externe. La finele lunii iunie, SIF Banat-Crişana avea în portofoliu titluri la 33 de companii din Franţa, Spania, Germania, Finlanda, Olanda, Italia şi Austria.

„Activitatea de tranzacţionare pe piețele externe derulată pe parcursul primului semestru a însemnat achiziția unor pachete de acțiuni emise de 37 de emitenți și vânzarea pachetelor de acțiuni deținute la 20 de emitenți”, se arată în raportul administratorilor.

La finele lunii iunie, societatea avea un activ net de 1,268 miliarde lei, cu 2,4% sub nivelul de la sfârşitul anului trecut, de 1,3 miliarde lei.

După primele două ore ale şedinţei bursiere de luni, acţiunile SIF Banat-Crişana avansau cu 0,49%, la 1,035 lei, într-o piaţă apatică. Calculată la acest preţ, capitalizarea bursieră a societăţii de investiţii este de 568 milioane lei (125,1 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
BAT și Philip Morris România salută decizia Ministerului de Finanțe de a face public proiectul de Ordonanță de Urgență care include în categoria produselor accizabile toate produsele cu......
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig ...
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă ...
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Agenţia Naţională ...