Veniturile SIF Muntenia au scăzut cu o treime în primul semestru, la 71,3 milioane lei

SIF Muntenia (SIF4) a înregistrat în primul semestru venituri de 71,3 milioane lei (16,2 milioane euro), cu o treime sub cele din perioada similară a anului trecut, când a finalizat tranzacţia prin care a cedat acţiunile deţinute la BCR către banca austriacă Erste (EBS).
Economica.net - mar, 13 aug. 2013, 10:28
Veniturile SIF Muntenia au scăzut cu o treime în primul semestru, la 71,3 milioane lei

În prima jumătate a anului trecut, societatea de investiţii financiare a consemnat venituri de 108,7 milioane lei, din care 53,5 milioane lei a reprezentat o componentă cash din cadrul tranzacţiei cu Erste.

Cheltuielile au scăzut în primele şase luni din acest an cu 29%, la 33,5 milioane lei (7,6 milioane euro), de la aproape 47 milioane lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit raportului semestrial al companiei.

Astfel, SIF Muntenia a încheiat primul semestru cu un profit de 37 milioane lei (8,4 milioane euro), sumă cu 29% sub câştigul consemnat în primele şase luni ale anului trecut, de aproape 52 milioane lei.

SIF Muntenia a vândut în primul semestru din acest an participaţii din portofoliu de 17,7 milioane lei (4 milioane euro) şi a cumpărat de 10,9 milioane lei (2,5 milioane euro).

Societatea a vândut pe bursa de la Viena 0,02% din acţiunile Erste, pentru 2,1 milioane lei (494.000 de euro), reducându-şi participaţia la banca austriacă de la 0,5133% la 0,4915%.

În acelaşi timp, SIF Muntenia a derulat mai multe tranzacţii cu acţiuni BRD, vânzând în primul trimestru puţin peste 0,12% din titlurile băncii, cu 8,2 milioane lei (1,8 milioane euro), pentru ca în al doilea trimestru că cumpere aproape 0,02% din acţiuni, cu 811.000 de lei. Societatea a vândut titlurile la un preţ mediu de 9,3 lei/acţiune, iar pachetul cumpărat a fost la un preţ mediu de aproape 7,5 lei/acţiune. Astfel, la finele primului semestru, SIF Muntenia deţinea aproape 4,04% din acţiunile BRD, faţă de 4,14% la finele anului trecut.

Societatea a mai cumpărat 0,57% din acţiunile BVB (870.000 de lei), un pachet reprezentând aproape 0,4% din titlurile Transgaz (8,5 milioane lei) şi 0,26% din acţiunile Antibiotice Iaşi (683.000 de lei). Acţiunile Transgaz au fost cumpărate atât direct de pe bursă, cât şi în cadrul ofertei secundare prin care statul a vândut 15% din titlurile companiei naţionale de transport al gazelor naturale.

SIF Muntenia a cumpărat şi obligaţiuni emise de Banca Transilvania, de aproape 250.000 de euro.

Societatea a cumpărat, totodată, unități de fond la fonduri de investiţii în valoare de 21,5 milioane lei (4,9 milioane euro) şi a răscumpărat titluri de 18,8 milioane lei.

Din dividende, societatea a încasat 11,3 milioane lei (2,6 milioane euro), sumă cu 4% sub cea din primul semestru a anului trecut.

Administrarea SIF Muntenia urmează să fie preluată indirect de către SIF Banat-Crişana, prin achiziţia Muntenia Invest, firma care administrează activele SIF Muntenia.

Achiziţia Muntenia Invest este cea mai importantă mutare a SIF Banat-Crişana în acest an, societatea de investiţii financiare urmând să deţină, astfel, indirect controlul SIF Muntenia (SIF4). SIF Banat-Crişana va achita 8,2 milioane lei (1,8 milioane euro) pentru 50,01% din acţiunile Muntenia Invest plus o componentă variabilă în funcţie de evoluţia activului net, iar plata pentru celelalte titluri va depinde de evoluţia activului SIF Muntenia.

În cadrul preluării Muntenia Invest SIF Banat-Crişana şi-a mutat sucursala din Bucureşti în clădirea Muntenia Invest.

La finele primului semestru, SIF Muntenia avea un activ net de 1,021 miliarde lei, cu 4% sub nivelul de la sfârşitul anului trecut. În prezent, acţiunile SIF Muntenia sunt tranzacţionate la un discount de 45% faţă de valoarea activului net pe acţiune de la finele lunii iunie, de 1,2659 lei.

În prima parte a şedinţei bursiere de marţi, acţiunile SIF Muntenia au crescut cu 1,39%, la 0,6945 lei. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a companiei este de 560,5 milioane lei (126,6 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...