Veniturile SIF Transilvania au urcat la 285 mil.lei, iar costurile cu personalul la 15 mil.lei

Veniturile SIF Transilvania au urcat în primele nouă luni cu aproape 50%, la 285 milioane lei (64,3 milioane euro), datorită vânzării unor pachete de 0,43% din acţiunile Erste şi 0,7% din titlurile BRD, iar cheltuielile cu personalul au crescut cu 15%, la 15 milioane lei (3,4 milioane euro).
Economica.net - vin, 26 oct. 2012, 10:14
Veniturile SIF Transilvania au urcat la 285 mil.lei, iar costurile cu personalul la 15 mil.lei

Societatea de investiţii financiare a înregistrat în primele nouă luni ale anului trecut venituri de aproape 191 milioane lei.

SIF Transilvania a vândut în primele nouă luni din acest an titluri din portofoliu în valoare de 255,6 milioane lei (57,6 milioane euro), aproape dublu faţă de perioada similară din 2011.

În acelaşi timp, cheltuielile au urcat cu 9%, la 56,1 milioane lei (12,6 milioane euro), de la nivelul din perioada similară a anului trecut, de 51,6 milioane lei.

Cheltuielile cu personalul au crescut cu 15%, la peste 15 milioane lei (3,4 milioane euro), de la 11,1 milioane lei în primele nouă luni din 2011.

La finele lunii septembrie, societatea avea 73 de angajaţi, faţă de 75 la sfârşitul anului trecut.

„Drepturile salariale, cumulate cu stimulentele acordate din fondul de participare la profitul realizat în anul precedent, plătite sau de plătit salariaţilor în perioada analizată din exerciţiul financiar 2012, au însumat 10,1 milioane lei, şi sunt înregistrate pe cheltuielile societăţii”, se spune într-un raport al SIF Transilvania.

Cheltuielile cu contribuţiile la asigurări, concedii şi indemnizaţii şi la fondul de garantare a creanţelor salariale, aferente tuturor drepturilor acordate personalului, au însumat aproape 2,2 milioane lei.

„În aceste condiţii, rezultă că totalul cheltuielilor cu personalul (drepturile acordate administratorilor, directorilor cu contract de mandat şi salariaţilor, cumulate cu contribuţiile sociale aferente) a însumat 15,08 milioane lei, din care 6,59 milioane lei salarii şi asimilate, 6 milioane lei stimulente din fondul de participare la profitul realizat în anul 2011 şi 2,19 milioane lei contribuţii sociale suportate de societate, aferente tuturor drepturilor acordate”, se arată în raport.

Societatea de investiţii financiare a fost cea mai profitabilă dintre cele cinci SIF-uri după primele nouă luni, cu un câştig de 196 milioane lei (44,2 milioane euro), cu 65% peste câştigul din aceeaşi perioadă a anului trecut, de 119 milioane lei. Astfel, societatea se apropie de câştigul net de 207 milioane lei (49 milioane euro) de anul trecut.

La finele lunii septembrie din acest an, SIF Transilvania mai avea 3,07% din titlurile BRD şi 0,67% din titlurile Erste.

Societatea de investiţii financiare a vândut în primul trimestru, când bursa era pe creştere, un pachet de titluri reprezentând 1,05% din acţiunile BRD, şi participaţia sa a scăzut la 2,72%. Ulterior, când bursa a scăzut după datele ex-dividend şi piaţa a început să evolueze incert, SIF a început să cumpere acţiuni BRD, astfel că după al doilea trimestru a ajuns să deţină 2,99%, iar la finele lunii septembrie 3,07%.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte participaţia la Erste, SIF Transilvania nu a mai recumpărat acţiunile vândute. Astfel, participaţia sa a scăzut în primele trei luni de la 1,1% la 1,08%, pentru ca la finele lunii iunie să ajungă la 0,93%. Pachetele mai importante de titluri Erste au fost vândute în al treilea trimestru, când societatea a cedat 0,26% din acţiuni.

SIF Transilvania a cedat la finele lunii iunie şi un pachet reprezentând 5,26% din acţiunile operatorului portuar Chimpex Constanţa (CHEM), pentru 5,5 milioane lei. Societatea a vândut titlurile respective la preţul de 9,8 lei/acţiune, cu 0,1 lei peste cel propus de Ameropa Holding în oferta de preluare care se derula chiar în acea perioadă la Chimpex. Astfel, oferta de preluare a eşuat.

Ulterior, investitorul care a preluat pachetul de la SIF Transilvania a ajuns să deţină 6,7% din acţiunile Chimpex, pe care le-a vândut la începutul lunii octombrie către Ameropa la un preţ cu 14% peste cel plătit în iunie către SIF Transilvania. Investitorul a încasat astfel 8,5 milioane lei, obţinând astfel un profit de aproape 800.000 de lei în trei luni din diferenţa de preţ la care a cumpărat acţiunile de la SIF Transilvania şi cel la care le-a vândut către Ameropa.

Societatea de investiţii financiare a fost activă în acest an şi pe partea de cumpărare, majorându-şi participaţia la Fondul Proprietatea (de la 0,34% la 0,75%), la OMV Petrom (de la 0,18% la 0,19%), la Transgaz (de la 0,31% la 0,4%), precum şi la Transelectrica (de la 0,32% la 0,72%).

La finele lunii septembrie, SIF Transilvania avea un activ net de 1,089 miliarde lei, cu 18,2% sub valoarea de anul trecut, de 1,331 miliarde lei, astfel că societatea înregistrează cea mai severă corecţie la nivelul activului în acest an.

Acţiunile SIF Transilvania au fost printre cele mai tranzacţionate de la Bursă în acest an, investitorii fiind atraşi de profitul ridicat înregistrat şi mizând pe faptul că societatea va distribui şi anul viitor aproape întregul profit acţionarilor.

La mijlocul lunii mai, investitorii români deţineau 83,13% din acţiunile SIF Transilvania, astfel 7,03 milioane de persoane fizice aveau 67,53% din titlurile SIF, iar 421 de persoane juridice aveau 15,6%. Restul de 16,87% din acţiuni erau în portofoliile investitorilor străini (15,9% la 82 de persoane juridice, iar 0,97% erau la 1.965 de persoane fizice).

În prima parte a şedinţei bursiere de vineri, acţiunile SIF Transilvania erau tranzacţionate la 0,6055 lei, preţ cu 1% sub închiderea de joi. Raportat la acest preţ, capitalizarea bursieră a societăţii este de 662 milioane lei (145 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Au început alegerile pentru viitorul C.A. al BNR. Noua conducere va fi numită până cel târziu 1 iulie. Isărescu mai primește un mandat, Leonardo Badea va lua supravegherea bancară-SURSE
Au început alegerile pentru viitorul C.A. al BNR. Noua conducere va fi numită până cel târziu 1 iulie. Isărescu mai ...
A început bătălia pentru posturile din Consiliul de Administrație al BNR. Numirea și validarea noului Consiliu trebuie să aibă loc până la începutul vacanței parlamentare, la data de 1......
Banca Transilvania raportează pentru primele trei luni din an un profit net consolidat de peste 1,1 miliarde de lei, în creștere cu 35%
Banca Transilvania raportează pentru primele trei luni din an un profit net consolidat de peste 1,1 miliarde de lei, în ...
Guprul Banca Transilvania a anunțat astăzi că a obținut un profit net consolidat de 1,1324 de miliarde de lei (+35% față ...
Ploile abundente din Africa de Vest au dus cotațiile la cacao în jos, tendință care ar putea continua
Ploile abundente din Africa de Vest au dus cotațiile la cacao în jos, tendință care ar putea continua
Cotaţiile futures la cacao sunt în scădere, în urma ploilor favorabile pentru recoltele din Vestul Africii şi a analizei ...
Bittnet raportează o pierdere netă de 9,7 milioane de lei pentru primele trei luni ale anului
Bittnet raportează o pierdere netă de 9,7 milioane de lei pentru primele trei luni ale anului
Bittnet Group a încheiat primul trimestru al acestui an cu o pierdere netă de 9,7 milioane de lei, comparativ cu o pierdere ...