Cifrele ANAF la primul trimestru: Temerile se confirmă – TVA s-a dus sub nivelul din 2015

21 04. 2016
xl_2016_troubled_woman_1_2_46130700

ANAF a transmis azi că a colectat TVA în valoare de 14,30 miliarde de lei, în primul trimestru. Anul trecut la aceeaşi vreme erau de 14,55 miliarde de lei, ceea ce i-a făcut pe oficialii Fiscului să argumenteze că anul trecut,TVA aplicată operațiunilor comerciale interne şi importurilor era cu 4 puncte procentuale mai mare.

Fostul preşedinte al Fiscului, Gelu Diaconu, demis în februarie de premierul Dacian Cioloş,  a acuzat însă că anul începuse foarte bine, cu un avans de două cifre la TVA faţă de anul precedent şi că acest avans urma să se reducă şi să intre pe minus, din cauza tulburării activităţii ANAF pricinuită de demiterea lui.

Aceste previziuni ale fostului şef ANAF s-au adeverit şi trendul încasărilor din TVA este puternic descendent faţă de 2015.

Cei care susțineau că încasările ANAF sporeau pe seama creșterii economice în general și a consumului în special își văd astăzi „analizele” date peste cap de performanța ANAF de sub conducerea tandemului Dragu-Biriș. Astăzi când consumul crește și mai abitir! De altfel unii dintre acești analiști care vehiculau scenarii catastrofice în faza programării bugetare pentru 2015 astăzi au tăcut subit. Vă asigur că vor fi și mai vocali dacă ținta de deficit va fi depășită anul acesta sau dacă ne vom încadra în deficit pe seama nerealizării cheltuielilor bugetare. Situația cea mai probabilă pe care aș paria chiar de acum: „vinovații” vor fi aceiași! Îi știti deja! Ponta, rușii, gugulii, situația geopolitică, alinierea planetelor sau Panama Pa(m)pers… În nici un caz tehnocrații din fruntea MFP-ANAF”, a mai comentat astăzi Diaconu în Qmagazine.

Totuşi, programul bugetar a fost depăşit cu 10%

Însă, deocamdată, aceste ultime date eliberate azi de Fisc arată că s-a colectat totuşi cu 10% mai mult decât programul prevăzut în bugetul României pe 2016. La total venituri bugetare încasate de ANAF, oamenii şefului Fiscului, Dragoş Doroş, au asigurat un plus de 12% peste program.

Veniturile din TVA acoperă un sfert din bugetul statului român. În 2015, în ciuda reducerii cotei la alimente de la 24% la doar 9%, TVA a reprezentat nu mai puţin de 24,5% din veniturile bugetare, fiind devansat, ca sursă, doar de contribuţiile sociale, care au adus tot pe acolo, adică 24,6% din resursele statului.

Citeşte toate rezultatele pe primul trimestru aici