Verbund: România nu oferă cele mai bune condiţii pentru proiecte de energie regenerabilă

România nu oferă, în prezent, cele mai bune condiţii pentru derularea investiţiilor în energie regenerabilă, din cauza întârzierilor companiilor de stat în construcţia unor unităţi de producţie a energiei şi a instabilităţii politice, a declarat directorul general al Verbund România, Ovidiu Pop.
Economica.net - mar, 02 oct. 2012, 09:14
Verbund: România nu oferă cele mai bune condiţii pentru proiecte de energie regenerabilă

„Din păcate, în acest moment nu este un mediu prielnic de a discuta posibilităţi de investiţii. Trebuie să existe o continuitate, profesionalism în acest domeniu. Trebuie să avem şi partea de (energie – n.r.) clasică, unităţi de pompaj, termocentrale cu pornire rapidă, astfel încât siguranţa sistemului să nu fie pusă niciodată în pericol”, a afirmat Pop prezent la un seminar pe tema energiilor regenerabile.

Pop a amintit de proiectul hidrocentralei Tarniţa, care ar urma să fie construită de compania de stat Hidroelectrica. Hidrocentrala Tarniţa ar avea rolul de a contribui la echilibrarea sistemului energetic naţional, după ce vor fi construite mai multe parcuri eoliene.

Hidroelectrica încearcă de mai mulţi ani să atragă parteneri pentru realizarea Tarniţa, investiţie evaluată la 1,1 miliarde euro, dar încă nu a găsit vreunul. Hidroelectrica a intrat în insolvenţă la finele lunii iunie.

Parcurile eoliene au nevoie de unităţi de producţie a energiei pentru reglare, având în vedere că energia pe care o produc este fluctuantă şi poate produce dezechilibre în sistem.

„Colegii de la Hidroelectrica sunt în această perioadă într-o situţie mai delicată, nu şi-au fixat încă strategia privind investiţiile. (…) În momentul în care Hidroelectrica va decide şi compania Verbund îşi va revizui poziţia privind investiţiile din România. Deocamdată ce este cert este că Verbund îşi doreşte să finalizeze această investiţie în parcuri eoliane”, a continuat Pop.

Verbund a finalizate parcuri eoliene de 100 MW şi are în construcţie alte unităţi cu o putere tot de 100 MW.

„Toţi cei 200 MW ar fi trebuit finalizaţi până în decembrie 2012, dar din cauza unor întârzieri inerente unor astfel de investiţii termenul a fost extins până în primul trimestru al anului viitor”, a afirmat Pop.

El a adăugat că Verbund ar putea construi alt parc, de aproape 60 MW, dar încă nu a luat decizia, aşteptând să vadă cum evoluează situaţia economică şi politică în România.

Grupul Verbund, deţinut de statul austriac, a anunţat în august că vizează investiţii totale de peste 300 milioane euro în parcuri eoliene în România până în 2013.

În România sunt instalate parcuri eoliene cu o putere cumulată de 1.500 MW, capacitate comparabilă cu cea a celor două reactoare nucleare de la Cernavodă, de peste 1.400 MW.

Proiectele de parcuri eoliene au atras în ultimii ani interesul investitorilor, români şi străini, şi datorită sprijinului acordat de autorităţi unor astfel de proiecte prin sistemul certificatelor verzi.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...