Verbund: România nu oferă cele mai bune condiţii pentru proiecte de energie regenerabilă

România nu oferă, în prezent, cele mai bune condiţii pentru derularea investiţiilor în energie regenerabilă, din cauza întârzierilor companiilor de stat în construcţia unor unităţi de producţie a energiei şi a instabilităţii politice, a declarat directorul general al Verbund România, Ovidiu Pop.
Economica.net - mar, 02 oct. 2012, 09:14
Verbund: România nu oferă cele mai bune condiţii pentru proiecte de energie regenerabilă

„Din păcate, în acest moment nu este un mediu prielnic de a discuta posibilităţi de investiţii. Trebuie să existe o continuitate, profesionalism în acest domeniu. Trebuie să avem şi partea de (energie – n.r.) clasică, unităţi de pompaj, termocentrale cu pornire rapidă, astfel încât siguranţa sistemului să nu fie pusă niciodată în pericol”, a afirmat Pop prezent la un seminar pe tema energiilor regenerabile.

Pop a amintit de proiectul hidrocentralei Tarniţa, care ar urma să fie construită de compania de stat Hidroelectrica. Hidrocentrala Tarniţa ar avea rolul de a contribui la echilibrarea sistemului energetic naţional, după ce vor fi construite mai multe parcuri eoliene.

Hidroelectrica încearcă de mai mulţi ani să atragă parteneri pentru realizarea Tarniţa, investiţie evaluată la 1,1 miliarde euro, dar încă nu a găsit vreunul. Hidroelectrica a intrat în insolvenţă la finele lunii iunie.

Parcurile eoliene au nevoie de unităţi de producţie a energiei pentru reglare, având în vedere că energia pe care o produc este fluctuantă şi poate produce dezechilibre în sistem.

„Colegii de la Hidroelectrica sunt în această perioadă într-o situţie mai delicată, nu şi-au fixat încă strategia privind investiţiile. (…) În momentul în care Hidroelectrica va decide şi compania Verbund îşi va revizui poziţia privind investiţiile din România. Deocamdată ce este cert este că Verbund îşi doreşte să finalizeze această investiţie în parcuri eoliane”, a continuat Pop.

Verbund a finalizate parcuri eoliene de 100 MW şi are în construcţie alte unităţi cu o putere tot de 100 MW.

„Toţi cei 200 MW ar fi trebuit finalizaţi până în decembrie 2012, dar din cauza unor întârzieri inerente unor astfel de investiţii termenul a fost extins până în primul trimestru al anului viitor”, a afirmat Pop.

El a adăugat că Verbund ar putea construi alt parc, de aproape 60 MW, dar încă nu a luat decizia, aşteptând să vadă cum evoluează situaţia economică şi politică în România.

Grupul Verbund, deţinut de statul austriac, a anunţat în august că vizează investiţii totale de peste 300 milioane euro în parcuri eoliene în România până în 2013.

În România sunt instalate parcuri eoliene cu o putere cumulată de 1.500 MW, capacitate comparabilă cu cea a celor două reactoare nucleare de la Cernavodă, de peste 1.400 MW.

Proiectele de parcuri eoliene au atras în ultimii ani interesul investitorilor, români şi străini, şi datorită sprijinului acordat de autorităţi unor astfel de proiecte prin sistemul certificatelor verzi.

Te-ar mai putea interesa și
ONRC: 14.265 de firme au fost dizolvate în primele șase luni ale anului
ONRC: 14.265 de firme au fost dizolvate în primele șase luni ale anului
Numărul de firme dizolvate a crescut cu peste 18,4% în primele şase luni din 2021, la 14.265, faţă de 12.046 în perioada ianuarie - iunie 2020, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional......
Aproape trei sferturi dintre angajații din Covasna sunt plătiți cu salariul minim pe economie
Aproape trei sferturi dintre angajații din Covasna sunt plătiți cu salariul minim pe economie
Aproape 75% dintre angajaţii din judeţ sunt plătiţi cu salariul minim pe economie şi doar o parte dintre aceştia beneficiază ...
Iohannis: România trebuie să fie pregătită să facă față valului patru al pandemiei. Îi îndemn pe cei care nu s-au vaccinat să meargă să se vaccineze
Iohannis: România trebuie să fie pregătită să facă față valului patru al pandemiei. Îi îndemn pe cei care nu s-au ...
România trebuie să fie pregătită pentru a face faţă valului patru al pandemiei de COVID-19, iar cea "mai sigură" cale ...
Nissan estimează că va reveni pe profit în 2021, după trei ani de pierderi
Nissan estimează că va reveni pe profit în 2021, după trei ani de pierderi
Nissan Motor estimează că va reveni pe profit în anul fiscal 2021, după trei ani de pierderi, în urma măsurilor de ...