Veste bună despre „autostrada macilor”: MT declanşează exproprieri suplimentare pentru lotul 1 Sebeş – Turda FOTO

Exproprieri suplimentare în valoare de 1,82 milioane de lei vor fi declanşate pentru construirea secţiunii B din lotul 1 al autostrăzii Sebeş – Turda, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern iniţiat de către Ministerul Transporturilor.
Economica.net - sâm, 17 iun. 2017, 20:21
Veste bună despre

Sursa foto: „ddfab” (membru al forumului PeUndeMerg.ro)

Ministerul Transporturilor a lansat joi, 15 iunie, „Proiectul de HOTĂRÂRE a Guvernului privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Autostrada Sebeş – Turda” – Lot 1 Secţiunea B, km 14+000 – km 17+000″.

Anumite lucrări cum ar fi amplasarea bretelelor 3 şi 4 ale Nodului Rutier Alba Iulia Nord plus relocare utilităţi, reconfigurare sens giratoriu existent, acces şi amplasament bretele 1 şi 2, acces proprietăţi şi amplasare zid de sprijin, relocare DN 1 partea de vest a Autostrăzii, relocare conducte magistrale de gaz, rezultate ca urmare a soluţiilor tehnice proiectate, nu pot fi realizate în întregime în limita coridorului aferent Hotărârii Guvernului nr. 399/2014 astfel încât este necesar acest amplasament suplimentar, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Suma necesară aferentă despăgubirilor pentru exproprierea imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică este de 1,82 milioane lei, aferentă unui număr de 60 imobile, în suprafaţă totală de 48.630 mp.

După aprobarea Hotărârii de Guvern pentru exproprierile suplimentare, pe acest lot mai rămân de rezolvat probleme precum obţinerea Acordului de Mediu revizuit şi a Autorizaţiei de Construire pentru secţiunile B şi C (nodul rutier Sebeş).

Lotul 1 al autostrăzii Sebeş – Turda, în lungime de 17 kilometri, este construit de către asocierea Impresa Pizzarotii – Pomponio Construcţii, valoarea contractului fiind 541,7 milioane de lei, din care 460 de milioane de lei din fonduri europene.

Ordinul de începere a lucrărilor pe acest lot a fost emis în decembrie 2014 şi trebuia finalizat în octombrie 2016, conform contractului. Din cauza problemelor birocratice, progresul fizic este însă de doar 20% iar termenul actualizat pentru finalizarea lucrărilor este luna iunie 2018, conform CNAIR.

„Termenul de execuție pentru întreg lotul este de 18 luni, așa cum a fost asumat prin contract de constructor. Chiar dacă acest termen este deja depășit din diferite motive, ne așteptăm să fie respectat de către cei de la Impresa Pizzarotti din momentul în care se va emite autorizația de construire și se va putea intra în teren fără alte limitări”, spun reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură (API).

Pe de altă partă, ei menţionează că reprezentanţii constructorului au declarat că pe secțiunea B, ce conține nodul Alba Iulia Nord, termenul de execuție după obținerea autorizației de construire este de 22 de luni, iar pe secțiunea C (nodul rutier Sebeș) este de 26 de luni.

„Ne exprimăm speranța că responsabilii de acest contract din cadrul CNAIR vor urmări respectarea termenelor contractuale din momentul rezolvării tuturor blocajelor de ordin birocratic, aplicând, dacă e cazul, sancțiuni contractuale pentru fiecare zi de întârziere”, au mai spus reprezentanţii API.

Acest lot a fost denumit „autostrada macilor” pentru că în primăvara anului trecut blocajele birocratice au permis dezvoltarea unui câmp de maci chiar pe aliniamentul autostrăzii.

Te-ar mai putea interesa și
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile arbitrale internaţionale
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile ...
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă 6/2024, conform căreia se acordă Ministerului Finanţelor dreptul de a reprezenta România sau......
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan Motor se aşteaptă ca până la începutul lui 2029 să producă în masă vehicule electrice (EV) alimentate cu ...
Companiile din grupul Signal Iduna raportează prime brute subscrise de peste 367 de milioane de lei pentru 2023, în creștere cu 33%
Companiile din grupul Signal Iduna raportează prime brute subscrise de peste 367 de milioane de lei pentru 2023, în creștere ...
Cele două companii Signal iduna care activează în România anunță că și-au consolidat poziția pe piața românească ...
Ucraina a început construcția a două noi unități nucleare în vestul țării. În premieră, una dintre ele folosește tehnologie americană
Ucraina a început construcția a două noi unități nucleare în vestul țării. În premieră, una dintre ele folosește ...
Compania de stat ucraineană Energoatom a lansat construcția a două noi unități (5 și 6) la centrala nucleară Khmelnytskyi ...