Veste proastă de la CFR: licitaţia pentru reabilitarea Podului Constanţa din Capitală a fost anulată

Deşi necesită reparaţii de urgenţă, Podul Constanţa din Capitală mai are de aşteptat până va fi consolidat. Şi asta pentru că licitaţia CFR Infrastructură pentru reabilitarea podului de cale ferată a fost anulată, după ce nu s-a înscris nicio firmă să îl repare.
Anemona Andone - Dum, 12 mai 2019, 04:11
Veste proastă de la CFR: licitaţia pentru reabilitarea Podului Constanţa din Capitală a fost anulată

Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA a anulat pe 7 mai licitaţia pentru reparaţii la podul de cale ferată de la km 4+327, situat pe magistrala Bucureşti – Constanţa.

„Această procedură a fost anulată automat, deoarece la data limită de depunere ofertă nu au existat ofertanţi înscrişi”, se explică în anunţul de pe platforma de achiziţii publice SICAP.

Valoarea totală estimată a contractului scos la licitaţie pe 5 aprilie se ridica la 3,49 milioane de lei fără TVA, din care 101.175 lei pentru servicii de proiectare şi 3,39 milioane de lei fără TVA pentru execuţia lucrărilor, sursa de finanţare fiind asigurată din fonduri de la Bugetul de Stat.

Termenul limită pentru primirea ofertelor a fost 7 mai 2019, iar durata contractului urma să fie de 8 luni de la semnare, din care 2 luni pentru proiectare şi 6 luni pentru execuţie.

„Dat fiind faptul că podul feroviar de la km 4+327 reprezintă unobiectiv de utilitate publică, cu o importanţă deosebită atât pentru traficul feroviar, cât şi pentru cel rutier, CFR SA a analizat şi a stabilit un program de lucrări astfel încât, în perioada execuţiei, să nu intervină modificări majore de trafic nici în circulaţia trenurilor, nici în circulaţia rutieră”, spuneau reprezentanţii CFR în momentul lansării licitaţiei.

Pe de altă parte, există şi pasionaţi de infrastructură care văd „partea pozitivă” a anulării acestei licitaţii.

„Poate este mai bine. Pasajul nu trebuie doar reabilitat, ci şi lărgit cu cel puţin două benzi, trotuare şi piste de biciclete”, spune un membru al forumul Asociaţiei Metrou Uşor.

Expertiza Podului Constanţa: Este nevoie de reparaţii în regim de urgenţă

În urmă cu un an, CFR SA a publicat expertiza cu privire la Podul Constanţa, aflat într-o stare avansată de degradare, din care reiese că acesta are nevoie urgentă de reparaţii şi consolidare.

„Pentru realizarea unei stări tehnice bune a pasajului, care să asigure desfăşurarea traficului rutier şi feroviar în condiţii depline de siguranţă şi confort pe întreaga durată rămasă de exploatare normala, apreciată la minimum 35 de ani, până la următoarea reparaţie capitală, se recomandă execuţia unor lucrări de reparaţii şi consolidare, în regim de urgenţă, în special la nivelul elevaţiei pilei şi a grinzilor marginale din suprastructura podului”, se arată în expertiză.

Totodată, pasajul nu prezintă un gabarit de circulaţie pe verticala de 5,50 m, necesară pentru asigurarea circulaţiei tramvaielor pe străzi de categoria I, după cum prevăd normele de proiectare a podurilor.

„Pasajul în forma actuală asigură următoarele înălţimi de gabarit măsurate la şina liniei de tramvai de 4,50 m la sensul spre Bucureştii Noi, respectiv de 4,53 m la sensul spre Centru. La nivelul rigolelor de colectare a apelor, pasajul asigura înălţimi de gabarit de 4,67 m spre Bucureştii Noi, respectiv de 4,70 m spre Centru”, se mai arată în expertiză.

Cele mai grave probleme au fost constatate la nivelul stâlpilor de susţinere şi la grinzi. Pasajul a fost construit în anul 1938, fiind efectuate numai reparaţii sumare în anul 1970, potrivit expertizei.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...