Veste proastă pentru „eolieni”: Jumătate de milion de certificate verzi au expirat, valorau peste 60 mil. lei

Transelectrica a emis 15,1 milioane de certificate verzi în anul 2015 și până la data de 10 martie 2016, însă 480.820 de certificate au expirat și nu mai pot fi tranzacționate, potrivit datelor publicate pe site-ul OPCOM, operatorul pieței centralizate de energie, consultate de Agerpres.
Economica.net - Dum, 20 mart. 2016, 16:24
Veste proastă pentru

 

Astfel, numărul total de Certificate Verzi emise pentru energia regenerabilă produsă în 2015 de participanții înscriși la piața de certificate verzi, transmise la OPCOM s-a ridicat la 14.156.259 milioane, iar numărul de certificate verzi pentru energia produsă până la 10 martie 2016 este de 1.016.335.

Totodată, 355.892 de certificate verzi au fost anulate în 2015, iar 124.928 de certificate au fost anulate în primele două luni și jumătate din anul 2016.

Valoarea acestor certificate expirate și anulate este de 63,3 milioane de lei, care reprezintă bani pierduți definitiv de investitorii din regenerabile, a declarat, pentru AGERPRES, Martin Moise, prim-vicepreședinte al Organizației Patronale a Producătorilor de Energie Regenerabilă din România (PATRES).

„În același timp, stocul la zi de certificate disponibile neacoperite de cotă este de 4.303.236 de certificate verzi, reprezentând o valoare de 569.767.811 lei, stoc care va crește puternic până la finalul anului, în baza cotei foarte mici aprobate de Guvern și ANRE pentru 2016. Dezastrul pentru regenerabile este confirmat și de sesiunea de tranzacționare de pe Piața Certificatelor Verzi, care a avut loc pe 16 martie și în care s-au vândut doar 5.490 CV din cele peste 1,7 milioane ofertate. În timp ce autoritățile nu fac absolut nimic pentru a îmbunătăți aceasta situație dezastruoasă, ne întrebăm cu maximă îngrijorare oare cât mai poate rezista sectorul care se îndreaptă cu pași repezi spre faliment”, a precizat Moise.

Joi, secretarul de stat Cristian Bușu a anunțat că România a ajuns la o pondere de energie regenerabilă de 27%, depășind încă de anul trecut ținta asumată de 24% pentru anul 2020.

Capacitățile de producere a energiei electrice din surse regenerabile au ajuns la o putere instalată totală de 5.153 de MW la finele lunii ianuarie 2016, potrivit datelor centralizate de Transelectrica.

Astfel, în sistem existau parcuri eoliene cu o putere de 3.129 de MW, panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de 1.336 de MW, microhidrocentrale de 585 de MW și proiecte pe bază de biomasă cu o putere cumulată de 103 MW.

La sfârșitul anului trecut, figurau în sistem capacități de producție a energiei regenerabile de 5.142 de MW, conform Transelectrica.

Producătorii de energie regenerabilă primesc gratuit certificate verzi, pe care le vând pe o piață specializată, pentru un câștig suplimentar față de energia propriu-zisă. Aceste certificate verzi sunt plătite de toți consumatorii din România, inclusiv de către populație, în factura finală la electricitate.

Pentru anul 2016, cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, este de 12,15% din consumul final brut de energie electrică, potrivit unei Hotărâri adoptate de Guvern în ședința din 30 decembrie 2015. Cota pentru acest an este mai mare decât cea pentru 2015, care a fost stabilită la nivelul de 11,9%.

„În cazul în care se iau în calcul și acordurile pentru exceptare emise până la sfârșitul anului 2015 (circa 7.000 GWh) și în 2016 (circa 1.000 GWh, suplimentar față de anul 2015), impactul certificatelor verzi în factura consumatorilor finali de energie electrică ne-exceptați (populație și IMM-uri) va înregistra o creștere de la 35 lei/MWh, la circa 43 lei/MWh”, potrivit unui comunicat al Executivului, emis la finele anului trecut.

Nivelul aprobat al cotei obligatorii pentru 2016 are în vedere atingerea obiectivului național privind ponderea energiei din surse regenerabile de energie în consumul final brut de energie și a fost stabilit în baza scenariilor transmise de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Acest obiectiv se va realiza prin limitarea vânzării de certificate verzi de către producătorii de energie electrică din surse regenerabile la o valoare de circa 60% din totalul certificatelor emise, potrivit deciziei Guvernului.

Pe de altă parte, producătorii de energie regenerabilă spun că deciziile autorităților duc la imposibilitatea de a-și mai vinde certificatele verzi, prin urmare multe firme din acest sector vor ajunge la faliment.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori și actualizează schema de sprijin pentru toți consumatorii de......
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...