Vești excelente pentru 8 milioane de viitori pensionari. Banii lor de pensie s-au înmulțit cu 15% într-o singură lună

Valoarea acțiunilor listate la Bursa de Valori București (BVB) a csrecut substanțial în prima lună a acestui an, iar asta înseamnă o veste bună nu dor pentru cei 130.000 de investitori ci și pentru 7,9 milioane de viitori pensionari.
Ion Dobreanu - sâm, 04 mart. 2023, 20:28
Vești excelente pentru 8 milioane de viitori pensionari. Banii lor de pensie s-au înmulțit cu 15% într-o singură lună

Pentru prima dată în istorie, activele gestionate de fondurile de pensii administrate privat(Pilonul II), unde cotizează obligatoriu peste 7,9 milioane de români, au depășit pragul de 100 de miliarde de lei. La finalul lunii ianuarie, activele ajungeau la 100, 17 miliarde de lei, trase înainte mai ales de creșterea valorii acțiunilor listate la BVB, în condițiile în care în jur de 25% din portofoliile fondurilor sunt plasate în acțiuni.

Indicii bursei BVB au prezentat evoluții pozitive (1 lună), cu excepția indicelui BET-FI (-1,06%). Creșterile înregistrate au fost cuprinse între +3,77% (indicele BETPlus) și +7,26% (indicele BETAeRO), arată o analiză a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

În acest context, și activele fondurilor de pensii au urcat semnificativ, creșterea față de nivelul din ianuarie 2021 fiind de peste 12%. Dacă luăm în considerare faptul că sistemul a încheiat anul 2022 cu un minus de 3% față de anul precedent, înseamnă că activele au urcat cu 15% într-o singură lună.

Investițiile fondurilor de pensii administrate privat s-au realizat într-un procent de 90% în active românești, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor românești sunt reprezentate de titluri de stat sau acțiuni listate la BVB. În acest context, evoluția activelor gestionate de administratorii de pensii private este legată de evoluția bursieră. Iar datele raportate de BVB pentru ianuarie arată că revenirea fondurilor de pensii nu este deloc întâmplătoare.

Top randamente fonduri în 2022. Tu unde cotizezi? Știai că poți schimba administratorul gratuit?

Dacă per ansamblu sistemul a marcat pierderi, o analiză mai detaliată arată că nu toți administratorii au avut performanțe la fel de slabe, deși portofoliile lor sunt aproape similare, cel puțin în privința segmentelor majore de investiții, adică titluri de stat și acțiuni. Așa cum remarca Economica încă din vară, iese în evidență, în 2022, performanța Metropolitan Life, fond cu 1,1 milioane de clienți care a recuperat aproape integral pierderile încă din august și care s-a menținut aproape de randamente pozitive.

La final de 2022, față de începutul anului, nivelul VUAN la Metropolitan (altfel constant printre cele mai ridicate) scăzuse doar marginal, cu sub 0,4%, în timp ce media a fost de minus 3%. A doua cea mai bună performanță a avut-o BRD Pensii, cu un minus de 2,9%, iar pe locul 3 a venit Vital, administrat de Aegon, cu minus 3,2%. Cele mai slabe performanțe le-au avut, în aceasta ordine, NN, cu minus 4,6%, AZT, cu 4,4% și Aripi (administrat de Generali) cu 4,36%. BCR a scos un minus de 3,9%. Menționăm că NN este cel mai mare fond de pensii, cu peste 2 milioane de clienți, urmat de AZT Viitorul Tău, cu peste 1,6 milioane, și Metropolitan cu aproape 1,1. Vital de la Aegon are aproape 1 milion de oameni, iar celelalte fonduri între 500.000 și 830.000.

La nivel de performanță totală față de începutul sistemului, BRD rămâne de departe cea mai slabă, cu un nivel al VUAN de doar 23,4 lei.  După performanța notabilă din 2022, Metropolitan a trecut pe primu loc în top, cu un VUAN de 29,14 puncte, urmată de NN (fostul lider) cu 28,46 de puncte și Aripi, cu 28,25 de puncte.

În acest context, reamintim că transferul de la un fond la altul este gratuit, iar, în timp diferența de performanțe contează.

Află AICI care ce randamente au avut toate fondurile de pensii de-a lungul timpului și cum faci să schimbi administratorul simplu și rapid, ca să ai o pensie mai bună

Te-ar mai putea interesa și
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani vor primii elevii
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani ...
Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Educație și Ocupare (PEO), și în parteneriat cu Ministerul Educației, lansează apelurile......
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Traficul rutier va fi restricţionat pe timpul nopţii, în perioada 29 - 31 martie, pe un sector al DN 1, pentru executarea ...
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ ...
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...