Vicepreşedinte Bank Leumi România: Avem 50 de milioane de euro pentru creditarea IMM-urilor

Economica.net
06 06. 2012
bundles_of_euro_banknotes_close_up_03365cs_u_01866600

„Vrem să tratăm antreprenorii în mod special, pentru fiecare client să oferim servicii specializate, consultanţă bancară profesională. IMM-urile trebuie să fie locomotiva care să tragă economia în sus. În strategia Bank Leumi am prevăzut fondurile necesare pentru creditarea IMM-urilor, de 50 de milioane de euro. Am creat produse pentru IMM-uri – toată gama de produse ce pot fi oferite clienţilor comerciali, IMM sau corporate”, a spus Rauchwerger, la conferinţa „Noi oportunităţi de finanţare pentru IMM-uri în 2012”, desfăşurată la Târgu Mureş şi organizată de Ziarul Financiar şi Bank Leumi.

El a subliniat că banca este dedicată principiului „Follow Your Customer” şi că, în timp ce alţi jucători bancari din piaţă se retrag, subsidiara din România a grupului israelian Leumi are posibilitatea să ofere finanţare.

„Avem solvabilitate foarte mare, avem bani, aşteptăm să vină clienţi să-i ia. Am pus la dispoziţie toate resursele pentru a putea finanţa şi a răspunde oportunităţilor de finanţare. Avem fonduri de la grup, nu-şi retrage fondurile alocate pe România, avem posibilitatea să oferim finanţare, într-o perioadă când alţii se retrag. Deşi pentru noi e o sumă importantă, totuşi, suma nu este imensă, cota noastră de piaţă în România este de 0,3-0,4%”, a spus el.

El a apreciat că şi clienţii israelieni care fac investiţii în România sunt poate „mai mult în hold” (în aşteptare).

Oficialul Leumi Bank a menţionat că grupul analizează posibilitatea ca subsidiara din România să devină „o bancă-punte” pentru ţările învecinate.

„Ne gândim ca România să devină o bancă-punte pentru ţările învecinate. Spre exemplu, în Bulgaria am avut sucursală, dar am închis-o, pentru că s-au retras mulţi investitori israelieni în perioada de criză”, a spus Rauchwerger

Potrivit acestuia, în România, sucursala Bank Leumi din Târgu Mureş a fost relocată recent, întrucât a înregistrat o creştere dintre cele mai mari, în ultimul an orientându-se mult pe finanţarea cabinetelor medicale.

Consilierul Primăriei Târgu Mureş Ioan Chiorean a spus, în expunerea sa, că pe plan local sectoarele care ar putea înregistra creşteri semnificative sunt legate de infrastructura medicală, dar şi de IT şi turism.

Preşedintele executiv al Bank Leumi, Laurenţiu Mitrache, a arătat, la rândul său, că banca se implică pentru a facilita accesul IMM-urilor la finanţare, întrucât acest sector a fost vulnerabil, în perioadă de criză.

„Ştim că este dificil accesul la finanţare şi categoria IMM-urilor a fost cea mai vulnerabilă în România. Dorim să facilităm accesul IMM-urilor prin produse personalizate de finanţare”, a declarat Mitrache.

Bank Leumi a fost înfiinţată în 1902, Grupul Leumi fiind implicat în toate activităţile financiar-bancare din Israel. Bank Leumi are 270 de sucursale în Israel şi 61 în lume, în centre comerciale importante, inclusiv în Statele Unite, Hong Kong, Elveţia sau Luxemburg. În 2011, grupul a avut un profit de circa 500 de milioane de dolari, a arătat Manfred Rauchwerger.

Conferinţa „Noi oportunităţi de finanţare pentru IMM-uri în 2012” a fost organizată la Târgu Mureş de Ziarul Financiar şi Bank Leumi, la aceasta participând câteva zeci de întreprinzători, dar şi reprezentanţi ai administraţiei locale.