1EUR = 4.7792 RON | Bucureşti 4 º

Companii

Vicepreşedintele ANRE află astăzi dacă va fi judecat în libertate

Zi importantă pentru vicepreşedintele ANRE Claudiu Dumbrăveanu. Procurorii anticorupţie nu sunt de acord cu decizia data de magistraţii Tribunalului Bucureşti de a-l judeca pe Claudiu Dumbrăveanu în libertate. Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti decid astăzi dacă vor schimba sau nu măsura preventivă, informează România TV.

17 iun, 2014 | ECONOMICA.net

Vicepreşedintele ANRE Claudiu Sorin Dumbrăveanu a fost reţinut, alături de alte două persoane, într-un dosar în care procurorii DNA fac cercetări pentru fapte de corupţie, pe 5 iunie.

Tribunalul Bucureşti a respins, pe 7 iunie, propunerea DNA de arestare a lui Claudiu Dumbrăveanu, vicepreşedinte ANRE, pe motivul că expunerea Parchetului privind caracterul necuvenit al foloaselor obţinute de acesta este "pur speculativă şi nesusţinută de materialul de urmărire penală"

"Judecătorul de drepturi şi libertăţi constată că materialul probator administrat până la acest moment procesual, nu relevă existenţa unor probe şi nici chiar existenţa unor indicii temeinice, din care să rezulte presupunerea rezonabilă că inculpaţii au săvârşit infracţiunile pentru care sunt cercetaţi. (...) În condiţiile în care nu au fost audiaţi factorii de decizie din cadrul ENEL sau reprezentanţii SC E.I., persoanele implicate în atribuirea celor două contracte ori în lipsa unui act de control, concluzia Parchetului privind caracterul necuvenit al foloaselor obţinute (...) este pur speculativă şi nesusţinută de materialul de urmărire penală", se arată în motivarea deciziei.

În motivarea instanţei se arată că probele adunate de anchetatori nu conduc la concluzia că Dumbrăveanu a urmărit interesele ENEL.

Tribunalul Bucureşti a respins, în 7 iunie, propunerea DNA de arestare preventivă pentru Claudiu Dumbrăveanu, vicepreşedinte al ANRE, Florin Gugu, directorul Enel, şi Gheorghe Ciubotaru, asociat al unei firme, cercetaţi într-un dosar de corupţie.

Procurorii anticorupţie i-au reţinut, joi, 5 iunie, pe vicepreşedintele ANRE Claudiu Dumbrăveanu şi pe Gheorghe Ciubotaru, asociat la SC ElectroAlfa International SRL, acuzaţi de luare de mită, alături de directorul ENEL Florin Gugu, pentru dare de mită, informează DNA.

În ordonanţa de reţinere se arată că în cursul anului 2013, suspectul Dumbrăveanu Claudiu Sorin, vicepreşedinte Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) şi membru al Comitetului de reglementare, a pretins şi a obţinut, de la suspectul Gugu Florin, director ENEL, în baza unei înţelegeri anterioare, foloase necuvenite pentru SC ElectroAlfa Internaţional SRL, al cărei asociat este suspectul Ciubotaru Gheorghe.
Foloasele necuvenite constau în atribuirea a doua contracte de execuţie lucrări în valoare totală de 407.199,10 lei, în schimbul îndeplinirii, de către Dumbrăveanu Claudiu Sorin a unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, respectiv efectuarea la 21 iunie 2013, 2 şi 3 octombrie 2013, a unor intervenţii, în virtutea funcţiei, pentru avantajarea intereselor ENEL, şi anume: micşorarea procentului de reducere a tarifelor de la -6% la -1,3%, majorarea unui spor de eficienţă de la 25% la 50% şi informarea ENEL despre faptul că un control nu avea la bază o reclamaţie, ci era în programul anual de control.
În prima jumătate a anului 2013, inculpatul Dumbrăveanu Claudiu Sorin, având o funcţie de decizie în cadrul ANRE, i-a pus în vedere inculpatului Gugu Florin, director ENEL că, în urma descoperirii unei duble taxări a certificatelor verzi către consumatori în anul 2012, ENEL Distribuţie Muntenia este pasibilă de sancţiuni constând în reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%. Cu această ocazie, Dumbrăveanu a condiţionat micşorarea procentului de reducere a tarifelor la 1,3 % (în loc de 6%, reprezentând o economie pentru ENEL de 2,5 milioane euro) de atragerea firmei SC ElectroAlfa Internaţional SRL în implementarea proiectului Smart Meter, ori de încheierea, de către ENEL, a unor contracte de lucrări sau de achiziţie echipamente cu această societate.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO