Viceprimarul Capitalei vrea eliminarea tarifului de 10 lei/oră pentru parcările din București

Stelian Bujduveanu vrea să revizuiască tarifele de parcare în București eliminând zona 0, cea cu preț de 10 lei/oră. Parcarea neregulamentară, sancționată drastic.
Robert Stan - joi, 04 aug. 2022, 08:14
Viceprimarul Capitalei vrea eliminarea tarifului de 10 lei/oră pentru parcările din București

Speriat de reacțiile din mediul online de după anunțarea aplicării noului regulament de parcare din București începând cu 15 august, Stelian Bujduveanu, viceprimarul Capitalei, a anunțat la doar câteva ore după declarațiile lui Nicușor Dan că vrea să impună un proiect de revizuire a tarifelor.

Conform lui Bujduveanu, „pentru a încuraja utilizarea corectă a domeniului public de către șoferi voi iniția, chiar din această lună, un proiect de revizuire a tarifelor”.

Astfel, viceprimarul dorește comasarea Zonelor 0 și 1 și stabilirea unui tarif unic, în valoare de 5 lei/oră pentru toate parcările publice din zona centrală. Este vorba despre parcările din interiorul inelului central de circulație.

De asemenea, oficialul menționează transformarea parcărilor publice din zona centrală în parcări de reședință, strict pe timpul nopții, în intervalul orar 19.00 – 07.00. Aceste locuri le vor fi alocate „pe bază de abonament lunar de noapte” rezidenților din zona centrală. Prețul lunar al unui astfel de abonament ar trebui să fie de 50 lei.

În plus, Stelian Bujduveanu spune că va fi redusă valoarea abonamentului lunar pentru zona 1, la una suportabilă de populație. „Cu acest tip de abonament, posesorii de mașini vor putea utiliza – într-o lună, în intervalul orar 07.00-19.00 – spațiile de parcare în oricare din zonele 1 sau zona 2”, notează viceprimarul.

Dincolo de reducerea tarifelor de parcare anunțate, Bujduveanu menționează însă că „obiectivul principal al acestei inițiative (n.n. – regulamentul de parcare) este acela de a elibera domeniul public de mașinile parcate neregulamentar”. Totodată, el susține că „nemulțumirile exprimate public vin mai ales din partea unei minorități, acei «privilegiați» care parchează oriunde, oricând și oricât timp consideră «domniile lor». Blochează stații de autobuz, banda de circulație sau trotuare, pe principiul «că se poate!».

Pentru a „restabili ordinea în București”, edilul anunță că parcarea neregulamentară va fi sancționată „cu strictețe” începând cu 15 august 2022.

„Între 1 și 15 august 2022, Poliția Locală a Municipiului București, Brigada Poliției Rutiere a Capitalei și Compania Municipală de Parking desfășoară o amplă acțiune de informare a șoferilor referitor la regulile de parcare în București”, menționează Stelain Bujduveanu.

El îi atenționează astfel pe cei care parchează pe trotuare sau pe carosabil, în dreptul indicatoarelor de restricții și pe cei care parchează în locuri publice de parcare și nu plătesc. Aceștia riscă „penalitate conform Codului Rutier” și o suprataxă de 200 de lei.

Cu câteva ore înaintea acestei luări de poziție a viceprimarului Capitalei, Nicuşor Dan, primarul general, anunța că, începând cu 15 august, șoferii care parchează în București riscă amenzi şi blocarea mașinilor dacă nu respectă regulile de parcare.

Conform lui Nicușor Dan, „noi avem un regulament de parcare, aprobat de Consiliul General, care prevede şi tarife şi sancţiuni, pentru că el nu a fost aplicat până acum şi decizia este de a-l aplica şi se referă la acele 10.000 de locuri de parcare pe care PMB le gestionează. Şi decizia de a-l aplica începând cu 15 august a venit pentru a obişnui, după cum ştiţi, avem un trafic mai redus în luna august şi traficul mare începe în luna septembrie, când încep şcolile şi se termină şi concediile. Decizia a fost luată pentru a învăţa bucureştenii pentru aplicarea acestui regulament”.

Potrivit unei hotărâri din 2019 a Consiliului General, Capitala este împărțită în trei zone, iar șoferii pot parca doar pe locurile special amenajate, cu plată.

Tarifele de parcare se aplică doar pe străzile gestionate de Primăria Municipiului București și nu pe străzile gestionate de primăriile de sector.

Conform regulamentului de parcare, în Zona 0 tariful ar fi trebuit să fie de 10 lei/oră, în timp ce în Zona 1 parcarea ar fi costat 5 lei/oră, iar în Zona 2 doar 2,5 lei/oră.

Te-ar mai putea interesa și
Canalul Dunăre – București: A fost depusă solicitarea pentru Acordul de Mediu. Propunerea lui Burduja pentru Portul București
Canalul Dunăre – București: A fost depusă solicitarea pentru Acordul de Mediu. Propunerea lui Burduja pentru Portul ...
Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) a anunțat că a fost depusă solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru proiectul ”Amenajarea râurilor Argeș și Dâmbovița pentru......
Republica Cipru a anunțat astăzi că cel puțin opt state din UE susțin repatrierea refugiaților sirieni
Republica Cipru a anunțat astăzi că cel puțin opt state din UE susțin repatrierea refugiaților sirieni
Ciprul a anunţat vineri că face parte dintr-un grup de cel puţin opt state membre ale Uniunii Europene care doresc să ...
Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă va intra duminică în programul de oprire planificată
Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă va intra duminică în programul de oprire planificată
Unitatea 1 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată începând din 19 mai, desincronizarea de la Sistemul ...
Grupul energetic spaniol Iberdrola își va tripla în următorii ani valoarea activelor sale din domeniul energiei eoliene offshore
Grupul energetic spaniol Iberdrola își va tripla în următorii ani valoarea activelor sale din domeniul energiei eoliene ...
Iberdrola va continua să parieze în următorii ani pe proiectele de energie eoliană offshore, aproape triplând valoarea ...