Victor Ponta, aşteptat să anunţe azi structura şi componenţa noului Guvern

Premierul desemnat Victor Ponta este aşteptat să anunţe, miercuri, structura şi componenţa viitorului Executiv.
Economica.net - mie, 19 dec. 2012, 06:15
Victor Ponta, aşteptat să anunţe azi structura şi componenţa noului Guvern

Miercuri dimineaţă, de la ora 10,00, structurile de conducere ale PSD (Comitetul Executiv Naţional), PNL (Consiliul Naţional Executiv) şi PC (Biroul Politic) se vor întruni în şedinţe separate pentru a fi votate propunerile pentru portofoliile din viitorul Cabinet.

Premierul desemnat Victor Ponta a declarat, marţi seară, că în viitorul Guvern vor exista 24 de miniştri, inclusiv miniştri delegaţi, plus vicepremieri.

El a arătat că, în ceea ce priveşte Executivul, paritatea în cadrul Uniunii Social Liberale este de câte 13 portofolii de fiecare parte, fără a include funcţia de premier. De asemenea, Ponta a precizat că nu vor exista surprize în ceea ce priveşte acordarea unui portofoliu de la PSD pentru UNPR.

Luni seară, într-o intervenţie telefonică la România tv, preşedintele Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, copreşedinte USL, a confirmat că există nume în actualul Executiv care nu se vor mai regăsi în viitorul Cabinet Ponta, dar a precizat că deţinătorii acelor portofolii nu mai doresc să continue în calitate de miniştri, ci optează pentru activitatea parlamentară.

„Da, există nume care nu se vor mai găsi în Guvernul viitor, deoarece nu doresc să continue în calitate de miniştri, nu pentru că prestaţia lor nu ar fi fost mulţumitoare sau pentru că cineva, eu sau alţi colegi nu i-am mai dori acolo. Există oameni care fac opţiunea pentru activitatea parlamentară şi nu ministerială”, a precizat Crin Antonescu.

El nu a dorit să dea alte detalii în ceea ce priveşte numele viitorilor miniştri liberali. „Evident că, în ce priveşte titularii liberali ai portofoliilor, eu am o idee, adică am nişte propuneri, pe care să le fac în forurile partidului. Nu putem vorbi de niciun nume azi pentru că toate numele nu pot să se consacre decât prin votul în Consiliul Naţional Executiv al partidului, care va avea loc miercuri. Iar după aceea, premierul, pe baza rezultatelor acestor voturi (din forurile PNL şi PSD – n.r.), va anunţa componenţa completă a Guvernului, de data aceasta şi cu titulari”, a spus Crin Antonescu.

Premierul desemnat Victor Ponta a anunţat, luni, că secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, şi preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, vor fi vicepremieri în noul Executiv, o a treia funcţie de vicepremier urmând să revină PNL.

„Pot să vă confirm faptul că am decis în cadrul ACS că UNPR, până la momentul la care vom finaliza procedurile de unificare, nu va avea portofolii în viitorul Guvern, însă dl Oprea va fi viceprim-ministru fără portofoliu şi mă va sprijini în ceea ce priveşte politicile de securitate naţională şi ordine publică. Există o funcţie de viceprim-ministru cu atribuţii în domeniul fiscal-economic care va reveni PNL, iar dl Dragnea va coordona tot ceea ce ţine de descentralizare şi dezvoltare regională”, a anunţat Ponta.

Crin Antonescu nu a dorit să precizeze însă care vor fi persoanele nominalizate în Guvern. „Deci nu putem spune în acest moment că dl Chiţoiu sau altcineva este ministru în Cabinetul Ponta. Niciun nume şi niciun candidat din partea PNL nu a fost decis pentru că asta urmează să o facem într-un calendar pe care îl vom stabili împreună cu premierul”, a spus, tot luni, Antonescu.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...