Victor Ponta: Rectificarea bugetară este negativă

Deputatul Victor Ponta afirmă că, văzând cifrele oficiale publicate de Ministerul Finanţelor, rectificarea bugetară este "negativă".
Economica.net - Dum, 10 sept. 2017, 14:22
Victor Ponta: Rectificarea bugetară este negativă

„Acum, având cifrele oficiale publicate chiar de Ministerul Finanţelor, lucrurile s-au lămurit: rectificarea bugetară este negativă (bani mai puţin încasaţi decât s-a prevăzut şi cheltuieli mai mari). Dincolo de scandal politic însă ce înseamnă acest lucru pentru România în anul 2018 /2019? Am fost deja în diverse guverne (2001-2004/ 2009/ 2012-2015/2017); am mai văzut declaraţii populiste, promisiuni fanteziste, ascunderea intenţionată a adevărului şi incompetenţa crasă la cei care conduceau ţara. Opinia mea este că ne ducem direct spre anul 2009 – politic, economic şi bugetar/ marele avantaj este că nu avem şi o criză financiară la nivel mondial”, a scris Ponta, duminică, pe Facebook.

Potrivit fostului premier, faptul că şi reprezentanţii Guvernului şi preşedintele PSD au susţinut că „rectificarea este pozitivă” reprezintă „o greşeală cu posibile costuri majore pe termen lung”.

„Dacă minţi privind datele bugetare îţi pierzi credibilitatea şi orice spui va fi considerat ‘umflat’ (…) Deja declaraţiile populiste de tip ‘Venezuela lui Hugo Chavez’ au dus la creşterea dobânzilor la creditele pentru populaţie şi firme private/ războiul cu băncile de dragul presei (care ar fi fost mai util şi eficient să fie purtat discret, cu argumente clare şi rezultate concrete) şi scandalul cu Fondurile Private de Pensii (care cumpărau titluri de stat ale României cu randamente mici) ne vor face în 2018 să plătim dobânzi mai mari la finanţare”, a spus Ponta.

El susţine că rectificarea „tratează probleme structurale, dar nu le rezolvă, ci le amână pentru anul următor”.

„Toţi banii luaţi din alte părţi s-au dat pentru acoperirea salariilor pe care nu le aveai prevăzute în Buget, dar pe care trebuie să le pui în 2018/ degeaba l-ai dat afară pe Ţuţuianu de la Apărare când acum e clar că nu erau bani nici acolo, nici la majoritatea instituţiilor”, a arătat Ponta.

În opinia sa, „adevărata problemă este că aceste salarii (probabil mărite de la 1 ianuarie prin Legea Salarizării adoptată în 2017), trebuie plătite şi în 2018/ 19/ 20”, iar creşterea veniturilor la buget nu este „nici pe departe în acelaşi ritm” cu creşterea cheltuielilor de personal.

Totodată, Ponta a făcut referire la „spolierea programată a companiilor cu capital de stat”, dar şi la faptul că Fondul Suveran ar însemna „încă o pierdere netă de 1 miliard de euro la buget”.

În opinia fostului premier, „deficitul bugetar va trece din nou de 3%”. „De data aceasta Comisia Europeană va reacţiona şi ne va băga în procedura specială (după depăşirea din 2016 au închis ochii pentru că era primul an după 2012 şi pentru că Premier era ‘colegul’ Dacian Cioloş)! (…) Guvernul Tudose face exact ce a făcut Cioloş – umflă ‘din pix’ venituri ca să închidă Bugetul acum şi cifrele adevărate vor veni în 2018”, este de părere Ponta.

De asemenea, în opinia sa, programul Start-Up Nation „se dovedeşte o semipăcăleală” iar cheltuielile asumate pentru achiziţiile militare „se bazează pe bani care (deocamdată cel puţin) nu există”.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rata de incidență în București a crescut până la 8,77 la mie. Corbeanca, pe primul loc în Ilfov cu 17,4 la mie
Rata de incidență în București a crescut până la 8,77 la mie. Corbeanca, pe primul loc în Ilfov cu 17,4 la mie
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile pentru Bucureşti este, sâmbătă, de 8,77 cazuri la mia de locuitori, ...
Statele Unite avertizează Mexicul că planul său de reformă energetică amenință investiții americane de zeci de miliarde de dolari
Statele Unite avertizează Mexicul că planul său de reformă energetică amenință investiții americane de zeci de miliarde ...
Statele Unite au repetat vineri Mexicului că planul său de reformare a pieţei energetice le-a provocat "preocupări reale", ...
A treia zi de grevă a angajaților STB. La ora 08:00 erau pe traseu 15 vehicule
A treia zi de grevă a angajaților STB. La ora 08:00 erau pe traseu 15 vehicule
Greva declanşată de angajaţii Societăţii de Transport Bucureşti (STB) continuă şi sâmbătă, deşi Tribunalul Bucureşti ...