Vienna Insurance Group a raportat un profit net de 466 milioane de euro în 2022, în creştere cu 24%. În România, VIG a avut o creştere de 7 ori a profitului

Vienna Insurance Group (VIG) a obţinut anul trecut un profit după impozitare de 466 milioane de euro, în creştere cu 24% faţă de 2021, iar volumul total al primelor a depăşit 12,6 miliarde de euro, fiind mai mare cu 14,1% faţă de nivelul din anul anterior, a anunţat grupul de asigurări, confirmând datele preliminare comunicate în data de 15 martie 2023. Profitul brut al VIG România a crescut de 7 ori după falimentul City. În 2022, profitul a urcat până la 28,7 milioane euro, faţă de 3,9 milioane euro în 2021.
Gabriela Ţinteanu - mie, 19 apr. 2023, 10:54
Vienna Insurance Group a raportat un profit net de 466 milioane de euro în 2022, în creştere cu 24%. În România, VIG a avut o creştere de 7 ori a profitului
Profitul înainte de impozitare s-a ridicat la 562 milioane de euro, cu 10% peste nivelul din 2021, iar rata combinată, de 94,9%, s-a situat în intervalul ţintit de 95%. Rezultatul financiar a crescut cu 26% faţă de 2021, la 797 milioane de euro.

„Rata solvabilităţii Grupului, de 280% la finalul lui 2022 (incluzând măsurile tranzitorii), demonstrează capitalizarea puternică a Vienna Insurance Group şi implicit stabilitatea modelului de business”, se arată în comunicat.

În anul financiar 2022, valoarea încorporată a crescut cu peste un miliard de euro, până la 4,8 miliarde euro, pe fondul evoluţiei economice şi în special al accentuării curbelor de randament. La generarea valorii încorporate a contribuit profitabilitatea noului business, cu o marjă de 3,6%.

Grupul VIG a reuşit să crească semnificativ în 2022 marja de profitabilitate a businessului nou în Austria şi Germania, precum şi în regiunea Europei Centrale şi de Est (ECE). În Austria şi Germania, această marjă a fost de 2,6% (1,8% în 2021), în timp ce în regiunea ECE marja a crescut de la 3,8% în 2021, la 4,8% în 2022, arată sursa citată.

„Valoarea încorporată a segmentelor de business asigurări de viaţă şi de sănătate este valoarea netă a activelor la care se adaugă valoarea actuală a profiturilor viitoare prognozate, rezultate din contractele de asigurare existente. Valoarea încorporată, ce indică profitabilitatea segmentelor de business asigurări de viaţă şi sănătate, a fost calculată până în 2022 ca un element conex al situaţiilor financiare IFRS 4. După trecerea la noul standard de raportare financiară pentru contractele de asigurare, în conformitate cu IFRS 17, nu va mai fi necesară determinarea separată a valorii încorporate, deoarece indicatorii cheie ai acesteia vor putea fi obţinuţi direct din situaţiile financiare consolidate”, se precizează în comunicat.

Grupul s-a implicat şi în acţiuni de susţinere a poporului ucrainean şi a colegilor din cele trei companii ale VIG din Ucraina, pe fondul războiului, un exemplu în acest sens fiind înfiinţarea de către managementul VIG a VIG Family Fund. Datorită alocării iniţiale, precum şi contribuţiilor suplimentare ale companiilor VIG şi contribuţiilor directe ale angajaţilor, în acest fond s-au strâns aproximativ 7 milioane de euro ce vor susţine pe termen mediu şi lung eforturile de ajutorare a familiilor angajaţilor VIG din Ucraina ce au fost afectate de război.

„În contextul actual, consideraţiile strategice capătă sens doar dacă iau în calcul sustenabilitatea”, a explicat Elisabeth Stadler, CEO al Vienna Insurance Group.

Aceasta consideră că există două motive pentru care companiile de asigurări trebuie să pună cu precădere accentul pe sustenabilitate. În primul rând, consecinţele vizibile ale încălzirii globale, ce duc la creşterea daunelor cauzate de fenomenele meteorologice nefavorabile şi de dezastrele naturale, fac necesară această implicare: „Date fiind aceste evoluţii, în calitate de companie de asigurări trebuie să punem la dispoziţia societăţii expertiza noastră în materie de risc. Facilităm adaptarea la consecinţele schimbărilor climatice prin acoperirea oferită de asigurare şi acordând clienţilor stimulente ca să se pregătească mai bine pentru aceste consecinţe”, a spus Elisabeth Stadler.

În al doilea rând, datorită volumului mare de capital gestionat în numele clienţilor, companiile de asigurări sunt printre cei mai importanţi investitori într-o economie. „Susţinem cauzele sociale şi ecologice prin investiţii în afaceri precum parcuri solare şi eoliene, în proiecte de locuinţe durabile din punct de vedere ecologic şi accesibile ca preţ, sau în eco-mobilitate”, a explicat Stadler.

Vienna Insurance Group (VIG) este principalul grup de asigurări în întreaga regiune a Europei Centrale şi de Est (ECE). Peste 50 de companii de asigurări şi fonduri de pensii din 30 de ţări fac parte din acest grup. Circa 29.000 de angajaţi ai VIG răspund celor aproximativ 28 de milioane de clienţi. Acţiunile VIG sunt cotate la Bursa de Valori din Viena din 1994, la Bursa de Valori din Praga din 2008 şi la Bursa de Valori din Budapesta din noiembrie 2022.

Te-ar mai putea interesa și
Indotek Group a investit 16 milioane de euro în transformarea Promenada Mall din Târgu-Mureș în Plaza M
Indotek Group a investit 16 milioane de euro în transformarea Promenada Mall din Târgu-Mureș în Plaza M
Indotek Group, conglomeratul pan-european de investiții imobiliare cu sediul la Budapesta, a anunțat relansarea centrului comercial Promenda din Târgu-Mureș sub numele de Plaza M. Investiția a......
Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de aproape 5,9 miliarde de lei de la bănci, în mai 2024
Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de aproape 5,9 miliarde de lei de la bănci, în mai 2024
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna mai 2024, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,2 miliarde ...
Rusia își va crește producția de gaze, care este acum în scădere, în anii ce vin. Prognoza oficială
Rusia își va crește producția de gaze, care este acum în scădere, în anii ce vin. Prognoza oficială
Ministerul rus al Dezvoltării Economice a confirmat previziunile oficiale privind creșterea producției de gaze în Rusia, ...
Ucraina – Un nou atac cu rachete asupra oraşului Odesa
Ucraina – Un nou atac cu rachete asupra oraşului Odesa
Un atac rusesc cu rachete a făcut mai mult de zece răniţi la Odesa, un oraş-port ucrainean deja vizat la începutul acestei ...