„Creșterea puternică și profitabilitatea ridicată continuă să ne consolideze poziția de lider incontestabil în Europa Centrală și de Est (ECE) în 2024. Ne menținem pe această traiectorie de succes, bazată pe diversificarea Grupului, deoarece atât creșterea primelor, cât și a profitului provin de pe toate segmentele și liniile noastre de business. Pe baza acestei performanțe și a capitalizării solide, Consiliul de Administrație al VIG propune o majorare a dividendului la 1,55 de euro per acțiune”, a declarat Hartwig Löger, CEO și Președinte al Consiliului de Administrație al VIG:
Inundațiile cauzate de furtuna Boris, care au afectat în mod deosebit Austria, Cehia și Polonia, au generat despăgubiri brute în valoare de 617 milioane de euro pentru VIG.
„Echipele din companiile noastre de asigurări locale au arătat o implicare extraordinară, oferindu-le clienților lor sprijin direct și rapid. Diversificarea regională a Grupului și strategia noastră prudentă de reasigurare au limitat efectele acestui dezastru natural, cel mai mare din ultimii 200 de ani”, a spus Peter Höfinger, vicepreședinte al Consiliului de Administrație și responsabil pentru sectorul de reasigurări
Prime brute subscrise
Creșterea primelor a fost susținută de toate segmentele și liniile de business. Regiunea ECE extinsă (+10,5%) și Piețele Speciale (+59,4%) au înregistrat un avans semnificativ ale primelor brute subscrise, cu rate de creștere de două cifre față de anul precedent. Dintre țările care fac parte din Regiunea ECE extinsă, cele mai dinamice evoluții s-au înregistrat în România (+16,3%), statele baltice (+10,4%), Slovacia (+7,4%) și Bulgaria (+14,8%). Pe segmentul Piețe Speciale, Turcia a raportat o creștere remarcabilă a primelor, de +96,7%. Pe linii de business, s-au înregistrat creșteri de două cifre pe segmentul de asigurări auto – RCA (+11,6%) și CASCO (+12,2%), asigurări de bunuri și proprietăți (+10,3%) și asigurări de sănătate (+14,2%). De asemenea, primele subscrise pe segmentul de asigurări de viață au crescut cu 6%.
În ceea ce privește distribuția primelor brute subscrise, 26% au fost generate de piața din Austria, 14% de Cehia, 10% de Polonia, 26% de Regiunea ECE extinsă și 9% de Piețele Speciale.
Venituri din servicii de asigurări: 12.138,5 de milioane de euro | +11,1%
Această creștere se datorează tuturor piețelor, dar în special evoluției înregistrate de segmentul de asigurări de bunuri proprietăți în Regiunea ECE extinsă și pe Piețele Speciale.
Profit înainte de impozitare: 881,8 milioane de euro | +14,1%
Creștere susținută, în principal, de profiturile semnificativ mai mari înregistrate în Polonia, Regiunea ECE extinsă și pe Piețele Speciale. Profitul net după impozitare și acțiunile minoritare s-au mărit cu 15,4%, ajungând la 645 de milioane de euro.
Austria a avut cea mai mare pondere a profiturilor (+38%), urmată de Cehia cu 24%, Polonia cu 7%, Regiunea ECE extinsă cu 18% și de Piețele Speciale cu 10%.
Cheltuieli din servicii de asigurări: 10.656,8 milioane de euro | +15,0%
Creștere generată, în principal, de volumul de afaceri semnificativ mai mare.
Rata combinată netă: 93.4% | 2023: 92.6%
Creștere corelată cu daunele provocate de condițiile meteo, în special de furtuna Boris.
Pondere clienți noi pe segmentul de asigurări de viață și sănătate: 10% | +1,1%
Rentabilitatea operațională a capitalului propriu: 16,4% | 2023: 15,1%
Investiții: 36,5 miliarde de euro| +3,4%
Solvabilitate: 261%
Rata preliminară de solvabilitate a Grupului la data de 31 decembrie 2024 a fost de 261%. Grupul VIG rămâne, în continuare, foarte bine capitalizat.
Datorită evoluției pozitive și a capitalizării puternice, Consiliul de Administrație al VIG va propune o creștere a dividendului cu 11%, de la 1,40 de euro per acțiune, anul trecut, la 1,55 de euro per acțiune pentru anul financiar 2024. Rentabilitatea dividendului este de 5,1%. Câștigurile pe acțiune au ajuns la 4,98 de euro în 2024, ceea ce reprezintă o creștere de 15,6% față de anul anterior.
VIG susține că a gestionat foarte bine impactul contextului geopolitic și macroeconomic provocator până în acest moment și se prezintă bine pregătit pentru acest mediu volatil. În acest context, se preconizează o performanță pozitivă și pentru anul financiar 2025.
„Prognoza de creștere pentru regiunea CEE este de peste două ori mai mare decât cea pentru zona euro. Diversificarea pe piețe și linii de business, orientarea către client a companiilor noastre și puterea capitalului VIG oferă condiții excelente pentru continuarea acestui parcurs de succes. Astfel, Consiliul de Administrație al VIG își propune obținerea unui profit înainte de impozitare între 950 de milioane de euro și 1 miliard de euro pentru anul financiar 2025”, a declarat Liane Hirner, Chief Financial and Risk Officer al VIG.
Vienna Insurance Group (VIG) este un grup cu o tradiție îndelungată și mărci de renume, dedicat satisfacerii nevoilor clienților. Echipa sa gestionează cerințele zilnice a aproximativ 33 de milioane de clienți. Acțiunile VIG sunt listate la Bursa din Viena din 1994, la Bursa din Praga din 2008 și la Bursa din Budapesta din 2022. Grupul VIG deține un rating de A+ cu perspectivă stabilă din partea agenției internaționale de rating Standard & Poor’s. De asemenea, VIG are o colaborare strânsă cu Erste Group, cea mai mare bancă de retail din Europa Centrală și de Est.
Sursa foto: Group.vig/en