Într-un document, datat 21 mai și semnat de șeful adjunct al Departamentului de Telecomunicații din Ministerul Tehnologiei, companiilor de telecomunicații li s-a ordonat să ia măsuri de blocare a Telegramului și să raporteze insitutției până la 2 iunie cu privire la îndeplinirea acestei solicitări..
Ministerul acționează în numele Departamentului de Securitate Cibernetică al țării, după ce poliția a raportat că 68% din cele 9.600 de canale și grupuri Telegram din Vietnam au încălcat legea, invocând frauda, traficul de droguri și „cazurile suspectate a fi legate de terorism” printre activitățile ilegale desfășurate prin intermediul aplicației, se arată în documentul văzut de Reuters.
Ministerul a cerut furnizorilor de servicii de telecomunicații „să implementeze soluții și măsuri pentru a preveni activitățile Telegram în Vietnam”, se arată în document.
După publicarea articolului Reuters, Guvernul de la Hanoi a confirmat măsurile împotriva Telegramului pe portalul său web (care acum însă nu mai poate fi găsită la linkul publicat de Reuters n.red.).
„Telegram este surprinsă de aceste declarații”, a spus vineri un reprezentant al companiei pentru Reuters.
„Am răspuns la timp solicitărilor legale din Vietnam. În această dimineață, am primit o înștiințare oficială de la Autoritatea de Comunicații cu privire la o procedură standard de notificare a serviciului impusă de noile reglementări în domeniul telecomunicațiilor. Termenul limită pentru răspuns este 27 mai și procesăm cererea”, a spus reprezentantul Telegram.
Un oficial al Ministerului Tehnologiei a spus că decizia de interzicere a aplicației a urmat eșecul Telegramului de a partaja datele utilizatorilor cu Guvernul atunci când a fost solicitat ca parte a investigațiilor penale.
Poliția vietnameză și instituțiile de știri de stat au avertizat în mod repetat oamenii despre posibile infracțiuni, fraude și încălcări ale datelor pe canalele și grupurile Telegram.
Telegram, care concurează la nivel global cu alte aplicații de social media, cum ar fi WhatsApp și WeChat de la Facebook, era încă disponibil vineri în Vietnam.
Partidul Comunist din Vietnam, aflat la guvernare, menține o cenzură strictă a presei și tolerează puține disidențe. Țara a cerut în mod repetat companii precum Facebook, YouTube de la Google și TikTok să se coordoneze cu autoritățile pentru a elimina conținutul considerat „toxic”, inclusiv conținutul ofensator, fals și anti-statul.
Telegram este acuzat că nu aplică legi care impun rețelele sociale să monitorizeze, să elimine și să blocheze informațiile care încalcă legea, potrivit documentului.
De asemenea, documentul spune că, potrivit informațiilor din partea poliției, „multe grupuri cu zeci de mii de participanți au fost create de persoane din opoziție și reacțioanre care răspândeau texte antiguvernamentale”.
Platforma de utilizare gratuită, cu aproape 1 miliard de utilizatori pe plan global, a fost implicată în controverse în întreaga lume cu privire la probleme de securitate și de încălcare a datelor, inclusiv în Franța, unde fondatorul său, Pavel Durov, a fost reținut pentru scurt timp anul trecut.
Președintele francez Emmanuel Macron urmează să viziteze Vietnamul de duminică.