Viitoarea autostradă Sibiu – Nădlac „ascundea” un car unic de fier şi un tezaur de argint

Economica.net
01 08. 2012
autostrada_35179700

A doua descoperire se referă la un tezaur special, de argint, conform arheologilor.

„Am descoperit o aşezare care începe în Epoca bronzului, iar primul nivel de colonizare care ar avea legătură cu strămoşii noştri este de vreme celtică, între secolele III şi II înainte de Hristos şi avem o piesă superbă, unică în acest areal, un car din fier care la momentul publicării va fi cert un cap de serie şi se va numi Tipul Miercurea Sibiului, pentru că este unic”, a spus Sabin Luca.

Acesta a explicat că, spre deosebire de alte zone celtice consacrate, unde se îngropau oamenii cu carul în mărime naturală, la Miercurea Sibiului s-a depus într-o groapă acest obiect „unic”.

Restaurarea celor 80 de fragmente care alcătuiesc carul s-a făcut pe parcursul a trei săptămâni, conform sursei citate. Arheologii de la Muzeul Naţional Brukenthal au muncit un an şi patru luni pentru a scoase la iveală obiectele vechi, de pe traseul viitoarei autostrăzi Sibiu – Nădlac. Echipa formată din 40 de arheologi români şi străini a săpat pe teritoriul a trei judeţe – Sibiu, Alba, Hunedoara.

„Am cercetat nouă situri arheologice pe o distanţă de aproximativ 40 de kilometri de autostradă, iar porţiunea descărcată arheologic este de aproximativ cinci kilometri. Înmulţit cu 70 de metri, cât e lăţimea autostrăzii, rezultă că sunt unele din cele mai mari cercetări arheologice făcute vreodată în ţara aceasta”, a spus profesorul Sabin Luca.

Arheologii au mai dezgropat de pe traseul viitoarei autostrăzi arme, unelte, un tezaur cu 280 de monede de argint greceşti şi dinari romani.

Sabin Luca a precizat că acest tezaur de argint din situl arheologic este o raritate, întrucât de obicei oamenii descoperă „întâmplător” tezaure. Toate obiectele arheologice dezgropate în cele nouă situri, datează din neoliticul timpuri până în Evul Mediu. Restaurarea pieselor va mai dura un an.

În luna mai a anului viitor, vizitatorii Muzeului Naţional Brukenthal o să poată vedea o parte din descoperirile unice, făcute începând din 2011 de arheologi, pe terenul pe care urmează să se construiască autostrada Sibiu – Nădlac.