1EUR = 4.8393 RON | Bucureşti 29 º

Extern

Viitor tot mai sumbru. 'Sicilia este Grecia Italiei'

Premierul italian Mario Monti, care a aplicat măsuri de austeritate fără precedent, i-a cerut lui Raffaele Lombardo, preşedintele regional sicilian, să confirme intenţia sa de a demisiona, pentru a putea plasa regiunea autonomă a Siciliei sub tutela guvernului central de la Roma. 

25 iul, 2012 | Agerpres

Sicilia se confruntă cu un deficit de 5,3 miliarde de euro, reprezentând 6 % din PIB-ul insulei şi cu o datorie de 21 de miliarde de euro, scrie ziarul Le Monde în ediţia de luni.

Sicilia este Grecia Italiei', a declarat primarul nou ales al oraşului Palermo, Leoluca Orlando. Lombardo, ales primar în 2008, a moştenit o situaţie financiară deja riscantă, iar în ultimul an al mandatului său a permis angajarea mai multor mii de funcţionari, numărul acestora ajungând la 17.995 (faţă de 3.200, de exemplu, în regiunea Piemont).

Această practică se numeşte clientelism. În timp ce rata şomajului (20%) reprezintă dublul mediei naţionale, fiecare loc de muncă înseamnă un vot pentru cel care l-a oferit. Din cei 5 milioane de locuitori, 144.000 de persoane trăiesc din banii colectivităţilor locale, şi din acestea 24.880 sunt pădurari.

Consiliul regional cu sediul la Palermo, bate recordurile neregulilor şi practicilor ilegale: 1.382 de funcţionari plătiţi adesea cu 17.000 de euro pe lună, acordarea a tot felul de facilităţi şi stimulente, mii de consultanţi 'fantomă' care lucrau în serviciul colectivităţii, 90 de consilieri regionali aveau dreptul să primească 5.000 euro drept 'cheltuieli de înmormântare' în caz de deces al unei rude şi multe altele.

Lombardo a fost ales în fruntea Mişcării pentru Autonomie, formaţiune aliată partidului lui Silvio Berlusconi, şi s-a menţinut la putere cu o majoritate de stânga. Promitea fie vreo subvenţie, fie vreun post, dar în final el şi fratele lui au fost acuzaţi de favorizarea asocierii de tip mafiot. Predecesorul lui Lombardo, Salvatore Cuffaro, a fost condamnat în 2011 la cinci ani de închisoare pentru că a ajutat mai mulţi mafioţi să se sustragă unei anchete judiciare.

În apărarea sa, Lombardo susţine că 'Sicilia traversează o simplă criză de lichidităţi legate de recesiunea Italiei în general'. 'I-aş spune Domnului Monti că statul ne datorează 1 miliard, adaugă acesta. Cu aceşti bani, nu am avea probleme'. Dar el uită de numărul mare de angajaţi publici. 'Ce să facem? Să-i omorâm?', se întreabă guvernatorul.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO