Viitorul avion de luptă european – Franţa, Germania şi Spania au ajuns la un acord

Franţa, Germania şi Spania au anunţat luni că au ajuns la un acord pentru a lansa contractele pentru studiile Sistemului de luptă aeriană al viitorului (SCAF), la capătul unor negocieri intense şi al unor rivalităţi industriale, relatează AFP.
AGERPRES - lun, 17 mai 2021, 15:20
Viitorul avion de luptă european - Franţa, Germania şi Spania au ajuns la un acord

„Discuţiile purtate în ultimele luni au permis să se ajungă la un acord echilibrat între diferiţi parteneri pentru viitoarea etapă a fazei de demonstraţie a programului”, afirmă ministrul francez al apărării, Florence Parly, şi omologii său german, Annegret Kramp-Karrenbauer, şi spaniol, Margarita Robles, într-o declaraţie comună.

Aceste studii, cunoscute sub numele de ‘Faza 1B’, au un cost total de circa 3,5 miliarde de euro până în 2024 şi sunt împărţite şi finanţate în cote egale de cele trei ţări, conform cabinetului ministrului francez.

Un alt studiu, numit şi ‘Faza 2’, prevede apoi pentru 2027 realizarea unui demonstrator de zbor, un fel de prototip destinat să dovedească fiabilitatea tehnologiilor alese. Realizarea acestui demonstrator era iniţial prevăzută pentru 2026, scrie Agerpres.

Un acord era obligatoriu pentru a garanta viitorul programului în anii următori şi pentru a se spera obţinerea acordului Bundestag-ului. Parlamentul german trebuie să îşi dea acceptul pentru cota-parte germană, înainte de a-şi încheia lucrările la final de iunie în contextul apropierii alegerilor legislative, care s-ar putea finaliza cu un rezultat indecis.

„Înţelegerile necesare între state sunt acum gata să îşi urmeze procesele administrative naţionale în vederea unei validări formale”, au precizat cei trei miniştri.

Contractele cu producătorii ar trebui apoi să poată fi adoptate „până la sfârşitul verii”, îşi exprimă speranţa cabinetul lui Florence Parly.

Lansat în 2017 de Franţa şi Germania, cărora li s-a alăturat ulterior şi Spania, SCAF ar trebui să înlocuiască până în 2040 avioanele de luptă Rafale şi Eurofighter.

Mai mult decât un avion de luptă de nouă generaţie (NGF), programul este un „sistem de sisteme” care se articulează în jurul avionului cu drone însoţitoare, toate conectate, printr-un ‘cloud de luptă’, cu alte mijloace militare angajate într-un operaţiune.

Te-ar mai putea interesa și
Ofertă de 7,62 mld. USD respinsă de al patrulea lanţ de supermarketuri din Marea Britanie
Ofertă de 7,62 mld. USD respinsă de al patrulea lanţ de supermarketuri din Marea Britanie
Grupul britanic Morrisons a anunţat sâmbătă că a respins o ofertă de preluare în numerar, de 5,52 miliarde de lire sterline (7,62 miliarde de dolari)....
Coronavirus: Scenariu verde în toată țara. 53 de cazuri în ultimele 24 de ore
Coronavirus: Scenariu verde în toată țara. 53 de cazuri în ultimele 24 de ore
Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunțat că toate judeţele şi municipiul Bucureşti rămân în scenariul verde ...
Bursa de Valori Bucureşti pierdut 895,8 milioane de lei din capitalizare
Bursa de Valori Bucureşti pierdut 895,8 milioane de lei din capitalizare
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut, în această săptămână, 895,8 milioane de lei din capitalizare, respectiv ...
Deși majoritatea populaţiei adulte este vaccinată, două noi focare au forțat Israelul să impună purtarea măştii
Deși majoritatea populaţiei adulte este vaccinată, două noi focare au forțat Israelul să impună purtarea măştii
Ministerul Sănătăţii din Israel a anunțat că țara a reintrodus măsura purtării măştii de protecţie în anumite ...