Viitorul e în cloud. Piața continuă să crească în ritm alert și a urcat la 178 de miliarde de dolari în 2021, un plus de 50 miliarde

Cheltuielile companiilor pentru servicii de infrastructură cloud în ultimul trimestru al anului trecut au depășit pragul de 50 de miliarde de dolari, în creștere cu 36% față de trimestrul al patrulea din 2020. Cheltuielile pe întreg anul 2021 au ajuns la 178 de miliarde de dolari, în creștere cu 37% față de 2020, arată un raport al Synergy Research Group.
Lidia Neagu - mar, 15 feb. 2022, 22:03
Viitorul e în cloud. Piața continuă să crească în ritm alert și a urcat la 178 de miliarde de dolari în 2021, un plus de 50 miliarde

Potrivit estimărilor Synergy Research Group, Amazon Web Services (AWS) rămâne lider pe piața mondială a infrastructurii cloud. Cota sa de piață s-a ridicat la 33% în al patrulea trimestru din 2021, depășind în continuare cota de piață combinată a celor mai mari doi concurenți ai săi, Microsoft și Google.

Meta, fostă Facebook, a ales recent AWS ca furnizor strategic de servicii cloud pe termen lung și continuă să aprofundeze această relație, pe măsură ce Meta începe să se îndepărteze de social media pentru a deveni o companie metaversală mai largă în următorii cinci ani. AWS a anunțat, de asemenea, câștigarea unor clienți cheie în domeniul comerțului cu amănuntul, al sănătății și al serviciilor financiare și a subliniat un acord cheie cu Nasdaq pentru a migra piețele către AWS pentru a deveni o bursă bazată pe cloud.

Între timp, Microsoft își continuă ascensiunea, cota sa de piață crescând cu aproape nouă puncte procentuale de la sfârșitul anului 2017, ajungând la 21% în trimestrul al patrulea.

Google și Alibaba continuă, de asemenea, să își crească cota de piață (10% și, respectiv 6%), în timp ce, în ansamblu, lunga listă a furnizorilor de cloud de dimensiuni mici și medii înregistrează o creștere constantă a veniturilor, dar cote de piață în scădere.

Microsoft și Google au o creștere mai rapidă, cu rate similare, de aproximativ 45% pentru T4, în timp ce Amazon crește cu puțin sub 40%. Cifrele de venituri trimestriale s-au ridicat la aproximativ 17 miliarde de dolari pentru Amazon, 10 miliarde de dolari pentru Microsoft și 5 miliarde de dolari pentru Google, toate fiind afaceri în creștere.

În condițiile în care majoritatea furnizorilor importanți de cloud au publicat datele privind câștigurile pentru trimestrul al patrulea, Synergy estimează că veniturile trimestriale din serviciile de infrastructură cloud (inclusiv IaaS, PaaS și serviciile de cloud găzduit privat) au fost de 50,5 miliarde de dolari, iar veniturile pe douăsprezece luni au ajuns la 178 miliarde de dolari.

Serviciile publice IaaS (Infrastructure as a Service și PaaS (Platform as a Service) reprezintă cea mai mare parte a pieței, iar acestea au crescut cu 38% în trimestrul al patrulea.

Dominația principalilor furnizori de cloud este și mai pronunțată în cazul cloud-ului public, unde primii trei controlează 71% din piață. Din punct de vedere geografic, piața de cloud continuă să crească puternic în toate regiunile lumii.

„Este o mărturie puternică a valorii și atractivității serviciilor cloud faptul că rata de creștere a pieței în 2021 a depășit de fapt creșterea din 2020, în ciuda dimensiunii enorme care a fost deja realizată. Companiile cheltuiesc acum de două ori mai mult pentru serviciile cloud decât cheltuiesc pentru propriile centre de date”, a declarat John Dinsdale, analist șef la Synergy Research Group. „Între timp, bătălia pentru cota de piață devine tot mai interesantă. Amazon continuă să conducă cu o marjă largă, dar Microsoft, Google și Alibaba continuă să crească mai rapid. Cota de piață a Microsoft înregistrează creșteri impresionante și se află acum la doar 11 puncte procentuale în spatele Amazon”

Pe măsură ce furnizorii de servicii cloud își diversifică portofoliile pentru a atinge noi oportunități, mulți dintre aceștia se pregătesc pentru cloud computing-ul necesar ca să alimenteze mediul comun de realitate virtuală sau augmentată cunoscut sub numele de metavers. Acesta va fi un motor semnificativ atât pentru cheltuielile cu serviciile cloud, cât și pentru implementarea infrastructurii în următorul deceniu. În multe privințe, metaversul va semăna cu internetul de astăzi, cu capacități îmbunătățite și o rată de consum de calcul amplificată. În prezent, precursorii metaversului includ cazuri de utilizare care acoperă jocurile, social media, colaborarea la locul de muncă, educația, imobiliarele, comerțul electronic și comerțul digital, inclusiv jetoanele nefungibile (NFT).

Datele Canalys au fost destul de apropiate de cele ale Synergy, firma raportând puțin peste 53 de miliarde de dolari pentru T4, în creștere cu 34%. Pentru întregul an, Canalys a estimat piața la 191,7 miliarde de dolari, în creștere cu 35% de la 142 de miliarde de dolari în 2020.

Pentru T4, piața s-a împărțit astfel: Amazon cu 33%, Microsoft cu 22% și Google cu 9%. Din nou, aceste cifre sunt suficient de apropiate de cele ale Synergy. Ambele companii definesc piața în mod similar, așa că nu ar trebui să fie o surpriză uriașă.

Canalys analizează serviciul și platforma ca serviciu, fie pe o infrastructură privată dedicată și găzduită, fie pe o infrastructură partajată. Pentru Synergy, este vorba de servicii de infrastructură și platformă. Ambele companii nu includ SaaS, care este contabilizat ca o categorie separată.

Cert este că piața continuă să crească într-un ritm rapid și, dacă analiștii și prognosticatorii au dreptate, există încă spațiu de creștere în cloud.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...