Viitorul în aviaţie: KLM îşi instruieşte echipajul cu ajutorul realităţii virtuale – VIDEO

În lumea post-pandemică, industriile se îndreaptă din ce în ce mai mult spre inovație, inclusiv în sectorul aviației. Este un trend pe care l-au însușit numeroase companii, inclusiv KLM Royal Dutch. Anul trecut în Seul, compania a prezentat Flying V, avionul viitorului. Anul acesta, focusul companiei este de a duce Realitatea Virtuală (VR) la nivelul următor. Prin tehnologia VR, angajații KLM sunt instruiți să-și facă meseria, de la echipajele de curățenie la personalul de cabină, manipulanții de bagaje la piloți și tehnicienii motoarelor.
Lidia Neagu - mie, 09 dec. 2020, 11:02
Viitorul în aviaţie: KLM îşi instruieşte echipajul cu ajutorul realităţii virtuale - VIDEO

Realitatea virtuală este una dintre tehnologiile folosite în prezent de companie pentru a realiza acest lucru, în principal pentru antrenamentul angajaților. Cu ajutorul realității virtuale, KLM pregătește echipajul de cabină pentru proceduri de urgență, cum ar fi stingerea unui incendiu la bord.

De asemenea, pentru împingerea unei aeronave sau pentru atașarea unui pod de pasageri, compania folosește experiența VR fără a fi necesară prezența fizică a unei aeronave. Tot prin VR, KLM intruiește echipajele de curățenie în stațiile externe, atunci când există un nou tip de aeronavă utilizat pe traseu. Spre exemplu, prin vizionarea în realitate virtuală a aeronavei Boeing 787, echipajul a reușit să curețe aeronava cu 15 minute mai repede decât estimarea inițială, fără greșeli.

Piloți antrenați în cabina virtuală a aeronavelor KLM
Piloții KLM care operează zboruri pe aeronavele Embraer 175 și 190 folosesc realitatea virtuală pentru învățarea procedurilor de operare standard (SOP), pentru tipul de aeronavă specific pe care sunt angajați să le piloteze. O parte a antrenamentului SOP este explorarea cabinei prin intermediul ecranelor tactile cu un instructor și prin utilizarea de postere pentru referințe vizuale.

Alte elemente ale acestui antrenament se fac într-un simulator de zbor
Pentru a facilita antrenamentul, dar și pentru reducerea costurilor, experții în realitate virtuală de la KLM au dezvoltat o versiune virtuală a cabinei Embraer E175 / E190. Cabina virtuală este o copie exactă a aeronavei, cu toate comutatoarele și butoanele selectabile.

Astfel, piloții se pregătesc pentru diverse situații, inclusiv proceduri de urgență, cum ar fi incendii ale motorului sau evacuarea pasagerilor. Deoarece modelul VR este realizat pe dimensiunile reale ale aeronavei, piloții își pot dezvolta memoria musculară, lucru foarte important în procedurile ce necesită acțiune rapidă.

KLM folosește Oculus Quest 2 for Business pentru antrenamentul VR în cabină și HTC Vive Pro pentru antrenamentul de siguranță în zbor. Antrenamentul de tip pushback se face cu setul de caști Valve Index.

„Vom continua să dezvoltăm cursurile existente, de exemplu prin adăugarea unui mod multi-jucător la antrenamentul din cabină. De asemenea, dorim să obținem certificarea de către EASA a antrenamentului VR în carlingă, care va înlocui în cele din urmă unele dintre componentele standard de instruire, cum ar fi instruirea teoretică și manualele. Ideile noastre pentru viitorul apropiat sunt să dezvoltăm un program de pregătire pentru angajații din departamentul „Inginerie & Întreținere”, astfel încât aceștia să poată învăța prin realitate virtuală cum să pornească motoarele de avion ca parte a procedurii de întreținere și instruirea pentru evacuare a echipajului de cabină, unde învață proceduri de aterizare pe apă, de exemplu. De asemenea, vom pune la dispoziție câteva dintre cursurile VR în scopuri educaționale la instituțiile de învățământ profesional intermediar și superior din Olanda”, a declarat Jae Grant Maloney, consultant în tehnologie la KLM.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Decizie incredibilă în Austria – Guvernul anunţă că va renunţa la extinderea reţelei de autostrăzi, sub presiunea Ecologiştilor
Decizie incredibilă în Austria – Guvernul anunţă că va renunţa la extinderea reţelei de autostrăzi, sub presiunea ...
Austria va renunţa, sub impulsul Verzilor, la mai multe proiecte de extindere a reţelei de autostrăzi pentru a combate ...
Cum începe leul luna decembrie – curs valutar interbancar 2.12.2021
Cum începe leul luna decembrie – curs valutar interbancar 2.12.2021
Euro începe prima zi bancară din luna decembrie la 4,95 lei, pe piaţa interbancară. Pe 30 noiembrie şi 1 decembrie, ...
Raiffeisen îşi schimbă strategia: interzice operaţiunile cu numerar, impune taxe pe deţinerile de valută şi obligă persoanele fizice la operaţiuni online
Raiffeisen îşi schimbă strategia: interzice operaţiunile cu numerar, impune taxe pe deţinerile de valută şi obligă ...
Printr-o notă electronică transmisă clienţilor săi, Raiifeisen Bank anunţă că de la 1 februarie 2022 modifică aproape ...