Viitorul nu sună bine. Ţările cu rating AAA din zona euro riscă să fie retrogradate

Ţările din zona euro riscă retrogradări ale ratingurilor, inclusiv cele care mai beneficiază de calificative maxime triplu A, respectiv Germania, Luxemburg, Finlanda şi Olanda, pentru că politicienii nu reuşesc să demonstreze că pot pune capăt crizei datoriilor, potrivit Fitch Ratings.
Economica.net - mar, 12 iun. 2012, 14:22
Viitorul nu sună bine. Ţările cu rating AAA din zona euro riscă să fie retrogradate

„Ratingurile din uniunea monetară se află sub presiuni puternice. Dacă nu va apărea în curând lumina la capătul tunelului, riscul de destrămare a zonei euro va creşte. Politicienii vor continua să bâjbâie, iar soluţiile de ultimul moment majorează costul administrării crizei”, a declarat la Oslo directorul general al Fitch, Ed Parker, transmite Bloomberg.

Randamentele obligaţiunilor Spaniei, Italiei şi Germaniei au crescut, marţi. Astfel, randamentul obligaţiunilor spaniole cu maturitate în 2022 a urcat cu 0,14 puncte procentuale, la 6,65%, iar cel al obligaţiunilor italiene a crescut cu 0,1 puncte, la 6,13%. În cazul obligaţiunilor germane de acelaşi tip, randamentul obligaţiunilor a avansat cu 0,08 puncte, la 1,38%.

Liderii zonei euro au convenit la sfârşitul săptămânii trecute să acorde Spaniei un ajutor de până la 100 de miliarde de euro pentru recapitalizarea băncilor. Spania a devenit astfel al patrulea stat care beneficiază de sprijin financiar european, după Grecia, Irlanda şi Portugalia.

Acordul a avut loc înaintea alegerilor parlamentare din Grecia, de pe 17 iunie, care ar putea avea ca rezultat ieşirea ţării din uniunea monetară.

„Am făcut o evaluare a necesarului de recapitalizare al sectorului bancar spaniol şi credem, în scenariul de bază, că este nevoie de 50-60 de miliarde de euro. În cel mai rău caz, suma ar putea urca la 90-100 de miliarde de euro. Astfel, pachetul anunţat în weekend este suficient. Considerăm că este un pas pozitiv, care poate contribui la stabilizarea situaţiei”, a afirmat Parker într-un interviu.

El a arătat că principala preocupare rămâne riscul de contagiune în cazul în care Grecia iese din zona euro. Impactul direct at fi mic, dar un exit al putea să afecteze şi ţările cu ratinguri triplu A, a mai spus Parker, adăugând că incertitudinile privind soarta Greciei sunt „uriaşe”.

Numai patru ţări, Germania, Luxemburg, Finlanda şi Olanda, mai dispun de ratinguri triplu A de la toate cele trei mari agenţii de rating, Fitch, Moody’s şi Standard&Poor’s.

Spania dispune de rating „BBB”, iar Italia „A-„, din partea Fitch.

Autorităţile din Spania nu vor reuşi să respecte ţintele referitoare la deficitul bugetar din acest an şi 2013, consideră Parker. În privinţa Italiei, directorul Fitch crede că nu va avea nevoie de sprijin extern.

‘Italia este mult mai aproape de o poziţie macroeconomică sustenabilă. Deficitul bugetar este destul de mic, deficitul de cont curent este mult mai redus, iar sectorul bancar nu are probleme”, a explicat reprezentantul Fitch.

Comisia Europeană anticipează că deficitul bugetar al Italiei va scădea în acest an la 2% din PIB, comparativ cu 6,4% în cazul Spaniei.

Datoria publică a Spaniei va atinge în acest an 80,9% din PIB, faţă de 124% în Italia.

În cazul Greciei, CE prognozează un deficit bugetar de 7,3% din PIB şi o datorie publică de 161% din PIB.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, în regenerabile", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja....
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Banca Centrală Europeană va permite băncilor elene să-şi recompenseze acţionarii pentru prima dată din 2008, după ...