Viktor Orban a acuzat Bruxelles-ul că blochează PNRR-ul Ungariei din cauza problematicii LGBT+

Premierul ungar Viktor Orban a acuzat vineri Comisia Europeană că blochează fondurile destinate Ungariei pentru planul de relansare post-COVID-19 din cauza dezacordurilor dintre cele două părţi cu privire la drepturile persoanelor LGBT+ (abreviere folosită ca termen colectiv pentru comunitatea persoanelor lesbiene, gay, bisexuale şi transgen), declaraţia sa intervenind cu câteva zile înainte de expirarea termenului limită stabilit în vederea aprobării acestor resurse financiare pentru Ungaria, relatează AFP, citată de Agerpres.
AGERPRES - vin, 17 sept. 2021, 18:05
Viktor Orban a acuzat Bruxelles-ul că blochează PNRR-ul Ungariei din cauza problematicii LGBT+

„Fondurile sunt împrumuturi pe care Bruxellesul nu doreşte să ni le acorde din cauza dezbaterii privind politica noastră faţă de LGBT+”, a declarat prim-ministrul suveranist, într-un interviu la un post de radio local.

Parlamentul ungar a adoptat în iunie amendamente legislative care interzic „promovarea şi reprezentarea homosexualităţii” în rândul celor sub 18 ani.

Acest text, prezentat de Viktor Orban drept un instrument de protejare a copiilor, a provocat tensiuni puternice cu Bruxellesul, şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, calificându-l drept „ruşinos”.

UE afirmă că refuzul său de a valida planul naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR) al Ungariei nu are nicio legătură cu legea respectivă, menţionând alte elemente, cum ar fi lupta insuficientă împotriva corupţiei şi lipsa de independenţă a sistemului judiciar.

Prezentat la Bruxelles la 12 mai, planul ungar de investiţii şi reforme, care permite Budapestei să obţină 7,2 miliarde de euro sub forma de fonduri europene, trebuia să facă obiectul unei decizii a Comisiei la 12 iulie, la finalul celor două luni de examinare prevăzute de procedură. Dar perioada de examinare a fost prelungită până la sfârşitul lunii septembrie.

În cursul acestei săptămâni, guvernul ungar a atras 4,5 miliarde de euro pe pieţele financiare, o sumă fără precedent într-o singură zi.

Confruntat cu „provocări permanente” puse de UE, Viktor Orban a asigurat că ţara sa are o bază financiară solidă şi îşi va „apăra suveranitatea”.

În fine, în pofida disputelor, el a respins încă o dată ideea unei posibile ieşiri a Ungariei din UE. „Vom fi printre ultimii dacă Uniunea Europeană ar urma să-şi înceteze existenţa”, a declarat premierul ungar, subliniind „importanţa accesului la piaţa comună pentru Ungaria”, potrivit AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Timișoara a rămas fără apă caldă și căldură. Statul ar putea subvenționa gazul pentru CET-uri
Timișoara a rămas fără apă caldă și căldură. Statul ar putea subvenționa gazul pentru CET-uri
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat că E.On a oprit distribuția și furnizarea gazelor către operatorul local ...
Criza energiei – „Omnisumatorul”, un nou tip de consumator, implicat şi sofisticat, care îşi asumă un rol principal în tranziţia energetică – studiu EY
Criza energiei – „Omnisumatorul”, un nou tip de consumator, implicat şi sofisticat, care îşi asumă ...
Furtuna creată de politicile guvernamentale, de tendinţele de consum şi tehnologie accelerează tranziţia energetică, ...
Autostrada Ploiești – Buzău: CNAIR pune la bătaie peste 111 milioane de lei pentru supervizarea lucrărilor
Autostrada Ploiești – Buzău: CNAIR pune la bătaie peste 111 milioane de lei pentru supervizarea lucrărilor
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat marți licitații pentru supervizarea lucrărilor ...