Premierul Ungariei: s-a pierdut spiritul iniţial european al Comunităţii Europene

Premierul Ungariei, Viktor Orban, care a fost prezent, sâmbătă, la lucrările Universităţii de Vară Tusvanyos, a criticat instituţiile europene pentru măsurile ineficiente de gestionare a crizei şi a opinat că ţările din Europa Centrală şi de Est au reuşit să facă mai bine faţă acesteia decât cele din Europa Occidentală.
Economica.net - sâm, 28 iul. 2012, 13:01
Premierul Ungariei: s-a pierdut spiritul iniţial european al Comunităţii Europene

Viktor Orban a arătat, în context, că statele şi instituţiile europene au făcut o serie de greşeli în gestionarea crizei, iar în lipsa unei viziuni clare se plăteşte un preţ ridicat.

”Eu cred că această lipsă de clarviziune are acum un preţ pe care trebuie să-l plătim şi acest preţ va însemna tot felul de lucruri pe care va trebui să le facem pentru a avea o renaştere europeană. (…) Se vede că naţiunile europene nu vor să se contopească. (…) Nu e vorba de un shake, ci un pahar cu fructe. Se vede că nu există o soluţie unică, care să binecuvânteze pe toată lumea, ci este vorba de o serie de probleme care cer soluţii particulare, individualizate şi, indiferent ce spun unii, renaşterea mândriei naţionale nu înseamnă că va renaşte fascismul sau ceva de genul acesta”, a declarat Viktor Orban, potrivit traducerii oficiale.

Orban a mai adăugat că UE a devenit ”un sistem” care nu mai poate fi criticat, iar cei care vorbesc în afara ”canonului” stârnesc revoltă, apreciind că ”s-a pierdut spiritul iniţial european al Comunităţii Europene”.

Premierul Ungariei a pus sub semnul întrebării legitimitatea instituţiilor de la Bruxelles, considerând că acestea au supraevaluat principiile şi au generat ”decizii iresponsabile”.

”Nici nu mai ştim cine dă legitimitate puterii instituţiilor de la Bruxelles. Ar trebui ca Europa să-şi tragă sufletul şi să spună că (…) deciziile trebuie luate pe baza a ceea ce cred, spun şi vor oamenii. (…) Dacă nu se iau în considerare valorile, gândurile şi ceea ce vor oamenii, se va ajunge la o criză şi mai mare. (…) Ei, acolo, la Bruxelles, nu au greşit, sunt instituţii care nu-şi asumă nicio responsabilitate”, a mai spus Viktor Orban.

Primul-ministru ungar este de părere că soluţia ieşirii din criză pentru ţările din Europa Centrală şi de Est nu este creşterea datoriei de stat, ci o întărire a colaborării între ele, inclusiv o colaborare cu Rusia, dar din care ţările din Europa Centrală şi de Est să nu iasă din nou perdante.

”Rusia dispune de surse pe care nu le poate integra în propria sa economie, are potenţial mult mai mare, resurse mai multe decât poate folosi. (…) Rusia şi Europa trebuie să găsească modalităţi de colaborare. (…) Ceea ce este important pentru noi e inevitabilă o colaborare între Europa şi Rusia, (…) dar Europa Centrală ar trebui să iasă învingătoare şi să nu fie perdanta colaborării. Această cale comună trebuie să o găsim şi ne va duce spre o Europă de succes”, a spus Orban.

Premierul Ungariei a punctat, la finalul intervenţiei sale, că România şi Ungaria trebuie să colaboreze şi mai mult, în contextul coeziunii central-europene.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...