Viktor Orban: Noi, în Europa Centrală, suntem vaccinaţi împotriva marxismului. Ar trebui să avem o influenţă mai mare în politicile UE, axa franco-germană e depăşită

Europa Centrală trebuie să aibă o mai mare influenţă în elaborarea politicilor Uniunii Europene, deoarece axa franco-germană a devenit depăşită, a declarat premierul ungar Viktor Orban într-un interviu acordat cotidianului conservator ceh Lidove Noviny, relatează sâmbătă MTI.
AGERPRES - Dum, 03 oct. 2021, 06:27
Viktor Orban: Noi, în Europa Centrală, suntem vaccinaţi împotriva marxismului. Ar trebui să avem o influenţă mai mare în politicile UE, axa franco-germană e depăşită

Regiunea Europei Centrale se bucură de cea mai mare creştere economică în Europa, a declarat Orban în interviul publicat sâmbătă, adăugând că, fără aceasta, Europa ar intra în recesiune, scrie Agerpres.

„Anterior, înţelepciunea convenţională afirma că Europa Centrală avea nevoie de occidentali pentru a funcţiona. Însă situaţia s-a schimbat radical”, a insistat Orban, adăugând că în prezent nu mai este deloc de neconceput ideea că în viitor succesul Europei va fi modelat de ţările din Grupul de la Vişegrad. „Asta este ceea ce numesc eu o nouă realitate în Europa”, a insistat premierul ungar.

Orban a afirmat că Ungaria trebuie să rămână parte din Uniunea Europeană, deoarece piaţa comună este în interesul ţării sale. Dar acum, interesele central-europene trebuie luate în considerare într-o mai mare măsură decât înainte şi proporţional cu performanţele lor economice, a adăugat el.

„Comparativ cu performanţa noastră economică şi cu ponderea noastră reală, influenţa în luarea deciziilor UE este disproporţionat de mică şi acest lucru trebuie să se schimbe ‘, a apreciat Orban.

Comentând despre protejarea identităţii naţionale tradiţionale, Orban a spus că oricine reuşeşte să fie mai persistent ar trebui să câştige. Chestiuni precum educaţia, politica familiei, şcolarizarea şi reglementarea mass-media sunt toate competenţe naţionale pe care „nimeni nu ni le poate lua”, a spus el.

Orban a spus că „mişcarea woke” din Occident este în creştere de popularitate. Poate că vorbele folosite sunt noi, dar au urmat „acelaşi model intelectual ca marxismul”, a insistat el. Ori de câte ori există o perioadă prelungită de guverne liberale care neglijează cultura, tradiţiile, istoria şi religia, marxismul devine mai popular, a spus Orban, adăugând: „Noi, în Europa Centrală, suntem vaccinaţi împotriva marxismului”.

Orban a explicat că, pentru occidentali, marxismul era o chestiune intelectuală. „Dar central-europenii ştiu că premisa marxistă de organizare a economiei şi a societăţii are drept rezultat dictatura; Marxismul şi democraţia nu pot coexista”, a avertizat el.

Premierul Ungariei a mai apreciat că Occidentul s-a dezvoltat cu ajutorul creştinismului, devenind inseparabil de renaştere şi raţionalitate. Această combinaţie a dus la cel mai competitiv şi de succes mod de viaţă din lume, a spus el. „Dar acum se pierde pentru că renunţăm la fundamentele istorice ale creştinismului”, a avertizat el.

Orban a spus că a sperat că aderarea la UE a ţărilor din Europa Centrală urma să adauge o cultură anticomunistă, antimarxistă şi antileninistă culturii paneuropene existente. „Dar ei nu au vrut acest lucru”, a deplâns premierul ungar.

Orban a calificat drept „o idee incitantă şi interesantă” apelul recent al preşedintelui francez Emmanuel Macron în favoarea unei politici externe independente a UE. Ungaria ar fi bucuroasă să participe la dezbateri referitoare la autonomia şi suveranitatea strategică, a adăugat el. Orban a a spus că dezacordurile între poziţiile membrilor Grupului de la Vişegrad în ceea ce priveşte modul de abordare a Rusiei pot fi rezolvate. În opinia premierului ungar, una dintre cele mai importante sarcini pentru UE ar fi să ofere garanţii europene militare şi de securitate Poloniei şi statelor baltice. Comentând cu privire la disputele referitoare la aprovizionarea cu gaze, Orban a spus că realitatea este că Europa nu ar putea funcţiona fără gazul rusesc.

În ceea ce priveşte migraţia, Orban a acuzat că în Europa se operează cu dublul standard. Referindu-ne la gardurile construite de Ungaria şi statele baltice, premierul ungar a afirmat că ori de câte ori un guvern liberal a făcut ceva, acel lucru a fost întotdeauna bun, dar când un guvern conservator a făcut acelaşi lucru, a fost mereu un lucru rău.

Viktor Orban a apreciat că UE nu trebuie să permită intrarea migranţilor afgani deoarece aceştia ar trebui să rămână în regiunea lor, iar Europa ar trebui să ajute ţările din acea regiune să facă faţă poverii reprezentate de migranţii afgani. Cu toate acestea, dacă Germania vrea ca Ungaria să deschidă un coridor pentru ca afganii să ajungă în Germania, Ungaria va fi dispusă să facă acest lucru, a adăugat el.

Orban a susţinut că după marele val de migraţie din 2015 actele de terorism s-au intensificat, adăugând că există o legătură între cele două, terorismul intensificându-se pe măsura creşterii imigraţiei. Bruxellesul, a spus Orban, a încercat din nou să preseze statele membre să permită relocarea migranţilor. „Va trebui să ne opunem prin veto iar şi iar”, a avertizat el.

Te-ar mai putea interesa și
Între cererea pentru AI și presiunea consumului de energie: cum va arăta industria centrelor de date în 2024
Între cererea pentru AI și presiunea consumului de energie: cum va arăta industria centrelor de date în 2024
Centrele de date joacă un rol crucial în stocarea, procesarea și gestionarea eficientă a datelor digitale. Sunt fundamentale pentru funcționarea serviciilor online, iar anul viitor acestea se......
Iveco și-a înnoit întreaga gamă de produse printr-o investiție de 1 miliard de euro
Iveco și-a înnoit întreaga gamă de produse printr-o investiție de 1 miliard de euro
Pentru prima dată în istoria sa, producătorul de vehicule comerciale Iveco și-a reînnoit întreaga gamă de produse ...
Şeful Bundesbank crede că este mult prea devreme să declarăm victoria în lupta cu inflaţia
Şeful Bundesbank crede că este mult prea devreme să declarăm victoria în lupta cu inflaţia
Inflaţia în zona euro va continua să scadă în lunile următoare, chiar dacă într-un ritm mai lent, a declarat preşedintele ...
Marile bănci de dezvoltare promit la COP28 că îşi vor intensifica eforturile destinate combaterii schimbărilor climatice
Marile bănci de dezvoltare promit la COP28 că îşi vor intensifica eforturile destinate combaterii schimbărilor climatice
Zece din cele mai importante bănci globale de dezvoltare au promis la conferinţa COP28 că îşi vor intensifica eforturile ...