Viktor Orban spune că Ungaria încă poate opri procesul de aderare la UE al Ucrainei

Ungaria va putea opri ulterior procesul de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană dacă va fi necesar, în timp ce Bruxellesul a luat o "decizie proastă" când a decis să înceapă discuţiile de aderare cu Kievul, a declarat prim-ministrul Viktor Orban vineri dimineaţă la radioul de stat ungar, citat de agenţiile MTI, Reuters şi France Presse.
AGERPRES - vin, 15 dec. 2023, 11:42
Viktor Orban spune că Ungaria încă poate opri procesul de aderare la UE al Ucrainei

Orban, care s-a opus aderării Ucrainei la UE şi s-a abţinut joi de la decizia UE, a mai spus că dacă Uniunea Europeană doreşte să-şi modifice bugetul actual, atunci va fi „o ocazie extraordinară pentru Ungaria să spună că ar trebui să primească banii la care are dreptul”.

Decizia UE de a începe discuţiile de aderare cu Ucraina a fost una „proastă” cu posibile dezavantaje, a insistat Orban în interviul la radioul public, adăugând că Ungaria „nu va plăti costurile financiar şi economic”.

În cadrul interviului acordat la Bruxelles, Orban a spus că factorii de decizie din UE „trebuie să suporte costurile acestei decizii”. Statele membre ale UE au vrut „să meargă în această direcţie prin ceartă” şi Ungaria a avut şansa să avertizeze că „aceasta este o decizie proastă”, a spus el.

Ungaria ar putea „opri acest proces mai târziu”, a insistat Orban, adăugând că decizia finală privind aderarea Ucrainei va fi luată de către parlamentul ungar.

„Dacă interesele fermierilor unguri trebuie protejate, atunci Ungaria va aplica frâna de mână – să nu existe nicio îndoială în legătură cu aceasta”, a spus el.

UE este obişnuită să ia decizii proaste, a notat Orban, enumerând criza financiară din 2008, migraţia şi deciziile luate asupra războiului din Ucraina de a merge mai degrabă „spre război şi sancţiuni” decât în direcţia păcii.

Premierul ungar Viktor Orban a cerut de asemenea „toate fondurile europene” din care miliarde de euro rămân blocate, înainte de a lua în considerare eventuala ridicare a dreptului de veto asupra noului ajutor pentru Ucraina.

„Întotdeauna am spus că, dacă am proceda la o modificare a bugetului UE (…), Ungaria ar profita de ocazie pentru a cere clar ceea ce merită. Nu jumătate, niciun sfert, ci totul”, a subliniat liderul naţionalist în interviul acordat radioului de stat.

Ungaria nu are niciun interes ca Uniunea Europeană să contracteze împrumuturi pentru finanţarea ajutorului către Ucraina, a reiterat prim-ministrul Viktor Orban la radioul public.

În interviul de la Bruxelles, Orban a mai spus că banii blocului comunitar sunt structuraţi astfel încât ceea ce a fost plătit către buget, a fost şi cheltuit.

„Am făcut o excepţie odată şi a ieşit prost”, a notat el, referindu-se la împrumuturile comune pentru finanţarea redresării postpandemie. „Nu oricine a avut voie să acceseze aceşti bani în acelaşi mod. Acest lucru nu ar trebui să se întâmple din nou”, a insistat Orban.

Premierul ungar a numit situaţia din Ucraina „rea”, adăugând că războiul nu trebuie alimentat cu mai mulţi bani, ci oprit.

„Este necesară o încetare a focului şi negocieri de pace”, a spus el. Începutul discuţiilor de aderare a Ucrainei „în sine nu va dăuna deocamdată intereselor Ungariei”, dar finanţarea Kievului cu împrumuturi „face deja rău intereselor” noastre, a adăugat el.

Te-ar mai putea interesa și
Cristian Vasilcoiu, secretar de stat MMSS: Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale: formula va ține cont de salariul brut și productivitatea muncii
Cristian Vasilcoiu, secretar de stat MMSS: Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale: ...
Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale, iar formula care va fi stabilită va ţine cont, printre altele, de nivelul câştigului salarial mediu brut şi......
Ministerul Muncii: Comisia Naţională de Incluziune Socială a devenit operațională
Ministerul Muncii: Comisia Naţională de Incluziune Socială a devenit operațională
Comisia Naţională de Incluziune Socială a fost operaţionalizată şi va avea un rol important în implementarea angajamentelor ...
Zelenski: Ajutorul occidental pentru Ucraina vine prea lent
Zelenski: Ajutorul occidental pentru Ucraina vine prea lent
Aliaţilor occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii privind sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat preşedintele ...
Meta Estate Trust raportează un profit net de 2 milioane de lei pentru primele trei luni din 2024, de trei ori mai mare față de aceeași perioadă a anului 2023
Meta Estate Trust raportează un profit net de 2 milioane de lei pentru primele trei luni din 2024, de trei ori mai mare ...
Meta Estate Trust, companie de tip holding care activează în sectorul imobiliar și acționează că un portal între piața ...