Vîlceanu: În luna martie avem de atins 24 de jaloane din PNRR. Nu există îngrijorări cu privire la închiderea acestora

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat miercuri că nu există îngrijorări cu privire la îndeplinirea, până la finalul lunii martie, a celor 24 de jaloane din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
AGERPRES - mie, 23 mart. 2022, 15:37
Vîlceanu: În luna martie avem de atins 24 de jaloane din PNRR. Nu există îngrijorări cu privire la închiderea acestora

„În luna martie avem de atins 24 de jaloane. Ele sunt în diverse stadii în acest moment. Nu există îngrijorări cu privire la atingerea acestora. Şi cred că ele vor fi închise. Sunt diverse acte normative în diverse stadii. Pentru o parte din jaloane nu este nevoie de acte normative – hotărâri de guvern sau ordonanţe de urgenţă -, ci pur şi simplu de ordine de ministru, fie pentru publicarea unor ghiduri, fie pentru diverse proceduri care trebuie făcute în ministere. Pentru finalul lunii martie nu ar trebui să fie probleme”, a arătat el, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

Vîlceanu a menţionat că până la finele anului 2021, România a îndeplinit 18 din 21 de jaloane prevăzute în PNRR, iar cele trei restante pot fi de asemenea închise, ca urmare a unor discuţii între Comisia Europeană şi Banca Europeană pentru Investiţii.

„La finalul anului trecut, noi am avut în PNRR 21 de jaloane care au fost închise, cu excepţia a trei jaloane, legate de instrumente financiare. Erau legate de o discuţie între Comisia Europeană şi Banca Europeană pentru Investiţii. Acea discuţie a fost închisă acum 2-3 săptămâni şi putem să închidem şi cele trei jaloane pe care nu le-am putut închide în decembrie. (…) Prima cerere de plată pe care România o va depune, cel mai probabil, la mijlocul lunii mai, care se referă la 2 miliarde din partea de grant şi aproximativ 1,9 miliarde din partea de împrumut, este legată de acele jaloane, din decembrie, şi nu de cele pe care trebuie să le închidem în martie”, a explicat el.

Ministrul a estimat că mai trebuie încheiate 6-7 acorduri de finanţare între ministere şi MIPE (din totalul de 19), adăugând că acestea urmează să fie semnate în cursul săptămânii viitoare.

„Practic, în acest moment, fluxurile financiare, acordurile de finanţare sunt semnate. Suntem concentraţi pe închiderea jaloanelor”, a spus el.

Vîlceanu a anunţat că următoarea cerere de plată va fi depusă în luna octombrie, vizând 2 miliarde de euro din granturi şi 1 miliard din împrumuturi.

„Noi, practic, anul acesta ar trebui să atragem din PNRR 6 miliarde de euro în contul de la Banca Naţională”, a afirmat el.

Te-ar mai putea interesa și
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie mai ridicată față de prognoza din februrie 2024
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie ...
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe termen......
Companiile aeriene au crescut numărul de locuri pentru zborurile din Spania, pentru a face față solicitărilor
Companiile aeriene au crescut numărul de locuri pentru zborurile din Spania, pentru a face față solicitărilor
Companiile aeriene care operează zboruri în Spania se aşteaptă la un sezon de vară record şi au adăugat cu 13% mai ...
CFR a început efectuarea de lucrări de tip Quick Wins între staţiile Crasna şi Zorleni, pentru creșterea vitezei de deplasare a trenurilor
CFR a început efectuarea de lucrări de tip Quick Wins între staţiile Crasna şi Zorleni, pentru creșterea vitezei de ...
Lucrările de tip Quick Wins pentru ridicarea restricţiilor de viteză au început între staţiile Crasna şi Zorleni, ...
Piețele resimt atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului. Care este strategia „de criză” a investitorilor
Piețele resimt atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului. Care este strategia „de criză” a investitorilor
Piețele financiare se vor confrunta cu o săptămână marcată de volatilitate ridicată, fiind influențate de atacul ...