Vin 5 miliarde de euro de la Uniune pentru salvarea locurilor de muncă din România. Unde ajung banii

Efectele economice ale coronavirus au împins Comisia Europeană să creeze un fond de solidaritate în valoare de 100 de miliarde EUR, denumit SURE, destinat salvării locurilor de muncă. România a semnat recent un memorandum prin care poate trage 5 miliarde de euro din acest fond de împrumut. Banii trebuie să îi ajute pe muncitori să își păstreze veniturile și vor sprijini întreprinderile pentru ca acestea să se mențină pe linia de plutire. E o sumă pe care România o poate împrumuta de la UE la costuri preferențiale, pentru ușurarea presiunii făcute asupra bugetului național de cheltuielile cu menținerea sănătății economiei.
Ionut Tudorica - lun, 15 iun. 2020, 18:25
Vin 5 miliarde de euro de la Uniune pentru salvarea locurilor de muncă din România. Unde ajung banii

Potrivit unui răspuns oficial al Comisiei, instrumentul SURE este un element din strategia Comisiei pentru protejarea cetățenilor și atenuarea consecințelor socio-economice grave ale pandemiei.

„Multe întreprinderi care întâmpină dificultăți sunt nevoite să suspende temporar sau să reducă substanțial activitățile și programul de lucru al angajaților lor. Prin evitarea concedierilor, schemele naționale (gen plata de la buget a șomajului tehnic) pot preveni un șoc temporar care să aibă consecințe negative mai severe și de lungă durată asupra economiei. Acest lucru ajută la susținerea veniturilor familiilor și la păstrarea capacității productive și a capitalului uman al întreprinderilor și al economiei în ansamblu”, scriu oficialii de la Bruxelles.

Programul va oferi asistență financiară, sub formă de împrumuturi acordate statelor membre în condiții favorabile, de până la 100 de miliarde de euro în total. României îi revin din acești bani 5 miliarde de euro. Aceste împrumuturi vor ajuta statele membre să abordeze creșterile bruște ale cheltuielilor publice pentru menținerea ocupării forței de muncă. Mai exact, aceste împrumuturi vor ajuta statele membre să acopere costurile legate direct de crearea sau extinderea schemelor provizorii naționale de salvare a locurilor de muncă, în răspuns la actuala pandemie de coronavirus.

Ce sunt schemele provizorii

Schemele de muncă proivizorii sunt programe care, în anumite circumstanțe, permit firmelor care întâmpină dificultăți economice să reducă temporar orele lucrate de angajații lor, care beneficiază de sprijin din bani publici pentru orele în care nu au putut lucra. Scheme similare se aplică pentru înlocuirea veniturilor lucrătorilor independenți.
Toate statele membre au deja o formă de scheme naționale de ajutor în acest sens, iar SURE vine să scadă presiunea creată de aceste scheme pe bugetul public. Exemplu de o astfel de schemă în România este plata șomajului tehnic de la bugetul de stat.
Această schemă intră sigur în condițiile SURE. Însă în textul memorandumului semnat de România cu UE pentru această finanțare e posibil să mai apară și alte măsuri ale guvernului. Textul memorandumului va fi cel mai probabil făcut public în cursul acestei săptămâni.

De unde vin banii

Pentru a finanța împrumuturile acordate statelor membre, Comisia va împrumuta pe piețele financiare. Ulterior, Comisia acordă împrumuturile statelor membre în condiții favorabile. Prin urmare, statele membre ar beneficia de ratingul de credit puternic al UE și de costurile reduse ale creditului. Împrumuturile vor fi susținute de un sistem de garanții voluntare din partea statelor membre angajate în UE. Instrumentul va începe să funcționeze odată ce toate statele membre s-au angajat pentru aceste garanții. La fondul SURE România contribuie cu o garanție de 300 de milioane de euro.

Condițiile de obținere a împrumutului

În urma unei solicitări a unui stat membru pentru asistență financiară, Comisia consultă statul membru în cauză pentru a verifica măsura creșterii cheltuielilor publice care este direct legată de crearea sau extinderea schemelor de muncă temporare. Această consultare ajută Comisia să evalueze corect condițiile împrumutului, inclusiv suma, scadența medie maximă, stabilirea costurilor și modalitățile tehnice de implementare.
Pe baza consultării, Comisia prezintă Consiliului european o propunere de decizie pentru a oferi asistență financiară.
Odată aprobată, asistența financiară ia forma unui împrumut din partea Uniunii Europene statului membru care solicită sprijin.

Te-ar mai putea interesa și
Numărul contagierilor de COVID-19 la nivel global a scăzut cu 12 % în ultima săptămână – OMS
Numărul contagierilor de COVID-19 la nivel global a scăzut cu 12 % în ultima săptămână – OMS
Contagierile globale de COVID-19 la nivel global au scăzut 12 % în ultima săptămână, cu peste 2,6 milioane de noi cazuri raportate, cea mai scăzută incidenţă înregistrată din februarie,......
Ministrul Energiei a discutat cu reprezentanţii Exxon despre colaborarea cu Romgaz pentru stocarea de carbon
Ministrul Energiei a discutat cu reprezentanţii Exxon despre colaborarea cu Romgaz pentru stocarea de carbon
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, s-a întâlnit miercuri cu reprezentanţii companiei americane ExxonMobil, iar una dintre ...
Programarea pentru eliberarea paşapoartelor se poate face online
Programarea pentru eliberarea paşapoartelor se poate face online
 Direcţia Generală de Paşapoarte informează cetăţenii că cererile pentru eliberarea paşapoartelor simple electronice/temporare ...
Burak Yildiran a primit avizul BNR pentru funcţia de director general al Patria Bank
Burak Yildiran a primit avizul BNR pentru funcţia de director general al Patria Bank
Patria Bank anunţă că Burak Yildiran, bancher cu peste 25 de ani de experienţă în industrie, a primit avizul Băncii ...