Producătorii de vin din România au acumulat stocuri cât o treime din producția acestui an. Prețurile sunt în scădere

Piața europeană a vinului se stabilizează anul acesta, după ce producția de anul trecut a permis acumularea de stocuri ce contrabalansează parțial pierderile din 2019. Acest lucru se vede în prețurile mai mici practicate de marii producători -Franța, Italia, Spania. Pentru România se estimează o producție mai mică față de anul trecut, dar cu 20% mai mare față de media ultimilor cinci ani. Stocurile rămase de anul trecut reprezintă o treime din producția acestui an, ceea ce face ca producția să depășească consumul cu aproximativ 2,5 milioane de hl.
Alina Stanciu - mar, 12 nov. 2019, 19:52
Producătorii de vin din România au acumulat stocuri cât o treime din producția acestui an. Prețurile sunt în scădere

Anul agricol 2019 i-a prins pe producătorii europeni de vinuri, inclusiv pe cei din România, cu stocuri totale de 176,7 milioane de hectolitri, o cantitate cu 15% mai mare față de perioada similară a lui 2018, indică ultimele date ale Comisiei Europene, care prognozează pentru acest an un minus de 4% față de media ultimilor ani. Vorbim despre o producție estimată la 156 de milioane de hl la nivelul statelor UE de anul acesta, astfel că volumul total de vin disponibil pe piața UE va rămâne la 332 milioane de hl, similar cu anul trecut.

În România, campania 2019/2020 a debutat cu stocuri peste cele din ultimii trei ani, respectiv 1,7 milioane de hl, cu 35,5% mai mari față de 2018. Mare parte dintre aceste stocuri se regăsesc încă la producători.

Producția anului 2019 este estimată la aproximativ la 4,9 milioane de hl, cu 6% mai puțin decât anul trecut, dar cu 20% peste media ultimilor cinci ani. Ca și în anii anteriori, România este al șaselea cel mai mare producător european, după Italia (47,6 milioane de tone în campania 2019/2020), Franța (43,3 milioane de hl), Spania (39,1 milioane de hl), Germania (9 milioane de hl) și Portugalia (6,6 milionae de hl).

La nivelul lui 2017, România avea un consum de aproximatuiv 4,1 milioane de hl de vin.

Scad prețurile

În ceea ce privește evoluția prețurilor, la vinul roșu trendul este descendent în principalele trei state producătoare. În luna august, conform ultimelor date disponibile, prețul de producător din Franța era, în medie, de 4,76 euro hl, cu 8,6% mai mic decât în perioada similară a anului trecut și cu 11,3% sub media din 2016/2018.

Prețul vinului italianul s-a prăbușit și mai mult raportat la august 2018 (minus 32,9%), până la o medie de 3,82 de euro hl, în timp ce în Spania prețul mediu a scăzut cu 35,8%, până la 3,11 euro.

La vinul alb de masă, prețul din Italia era în lunile septembrie-octombrie undeva la 3 euro hl, față de 5 euro cu un an în urmă. În Franța, acest tip de vin a început campania la 6 euro, chiar peste prețul din 2p018, dar s-a depreciat brusc o lună mai târziu ajungând la aproximativ 4,2 euro, față de 5 euro cu un an în urmă, în tn timp ce cultivatorii spanioki vînd cu 2 euro hl, față de aproximativ 5 euro cu un an în urmă.

 

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...