Vinde acţiunile celei mai mari companii aeronautice româneşti. Depind mult de Vest, spun analiştii

Cotaţia la bursă a acţiunilor Aerostar Bacău ar trebui să scadă cu 6,7% faţă de cea din prezent, ca să ajungă la preţul ţintă estimat de analiştii SSIF Broker Cluj Napoca pentru următoarele luni. Compania suferă de pe urma dependenţei de comenzile internaţionale. Industria aeronautică globală dă semne de relansare prea slabe ca să fie percepute şi la Bacău, potrivit raportului primit la redacţia ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - joi, 01 aug. 2013, 21:04
Vinde acţiunile celei mai mari companii aeronautice româneşti. Depind mult de Vest, spun analiştii

Noul preţ ţintă al acţiunilor companiei Aerostar Bacău (ARS), de 1,509 lei / titlu, este mai mic cu 6,7% faţă de cel înregistrat ieri la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), chiar dacă analiştii de la SSIF Broker Cluj Napoca l-au ridicat cu 6,4% faţă de estimarea din primăvară.

Estimarea de preţ ţintă a fost îmbunătăţită ca urmare a schimbării perspectivelor industriei aeronautice.

Totuşi, „compania românească este puternic supraevaluată, din punctul de vedere al valorii raportate la EBIDTA (profitul operaţional), faţă de  companiile cu care am comparat-o“, scrie Andrei Rădulescu, analist senior la SSIF Broker Cluj Napoca, în raportul trimis la redacţia ECONOMICA.NET.

Valoarea indicatorului este dublă faţă de cel înregistrat de companiile americane şi fermane cu care a fost comparată Aerostar.

Industria de aeronave are un comportament ciclic, „cu o evoluţie extrem de dependentă de
climat macroeconomic“, la care Aerostar este vulnerabilă.

În urma restructurării din ultimele două decenii a afacerii Aerostar, compania şi-a redus considerabil dependenţa de comenzile militare interne, dar şi-a sporit-o pe cea de comenzile civile externe.

Şi, chiar dacă „evoluția recentă a indicatorilor economici și perspectivele macroeconomice la nivel mondial / european exprimă perspective pozitive pentru industria aeronautică din UE“, la Bacău rezultatele ar putea întârzia, sugerează raportul SSIF Broker.

Încasările din această industrie au termene mai largi, dar chiar şi încasările companiei nu sunt încă suficient de constante. Creşterea cifrei de afaceri s-a diminuat de la 31% în Trimestrul I la 10% în Trimestrul al II-lea. De asemeni, rata profitului faţă de cifra de afaceri  a scăzut de la 14% la 5%.

Ca urmare, SSIF Broker menţine recomandarea „VINDE“.

Aerostar Bacău (ARS) depinde în proporţie de aproape 80% de exporturi.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze, nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Analiştii fac estimări de preţ ţintă pentru cel mult următoarele 12 luni, cercetând activele companiei şi comparându-le cu performanţele altor companii similare.

Estimările de preţ ţintă nu sunt decât repere, şi nu sugestii, chiar dacă sunt denumite recomandări. Sunt, de obicei, modificate mai devreme de 12 luni, pentru că intervin schimbări relevante în evoluţia performanţelor companiei.

Nici autorii estimărilor şi nici ECONOMICA.NET nu-şi asumă răspunderea pentru rezultatele deciziilor de investiţii, luate de investitori, în funcţie de profilul de risc al investitorului.

 

 
 

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, ...
Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct prin care solicită introducerea unui nou investitor în acționariatul......
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ ...
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns ...
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al Hennes & Mauritz AB (H&M), Daniel Erver, a declarat că al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume ...