1EUR = 4.8750 RON | Bucureşti 29 º

Companii

Vindem avioane în Australia şi Oceania. Vezi comerţul României cu ţările "exotice"

Datele INS privind comerţul României cu statele din America Latină, Africa, Australia şi Oceania arată că reuşim să vindem produse cu valoare adăugată mare şi să importăm materii prime

02 noi, 2012 | Florin Cojocaru, | | ECONOMICA.net

Comerţul României cu ţări exotice aşa cum sunt cele din Africa, America Latină sau cele din îndepărtata regiune a Australiei şi Oceaniei este relativ redus cantitativ, dar România iese câştigătoare detaşată la acest capitol. Aceasta pentru că statele de pe continentele amintite cumpără de la noi produse finite de valoare adăugată mare şi ne vând, în general, materii prime.

Cele mai mari schimburi comerciale ale României sunt cu Africa. Pe "continentul negru" exportăm de puţin peste 1 miliard de euro, în principal maşini, nave maritime, benzine şi porumb şi importăm de 200 de milioane de euro bauxită, fosfaţi, huilă şi zahăr. Datele provin de la Statistică şi sunt pe primele şapte luni din 2012(ultimele date diseminate – n.r.) Cel mai mare import este cel de bauxită, 30 de milioane de euro, pentru că producătorul de aluminiu Alro Slatina are o mină de profil în Sierra Leone.

Cu ţările din America de Sud relaţiile comerciale urmează acelaşi tipic. Vindem produse de valoare adăugată mare şi importăm materii prime. Exporturile totale sunt de 227 de milioane de euro şi se concentrează pe componente pentru industria auto şi îngrăşăminte. Importurile ating 231 de milioane de euro dintre care cea mai mare parte o reprezintă turtele din ulei de soia destinate hranei animalelor, zahărul, tutunul şi cafeaua.

În Australia şi Oceania exportul atinge 32 de milioane de euro, în primele şapte luni ale acestui an, iar cel mai vândut produs este avionul românesc cu o masă de peste 15 tone neîncărcat, care a fost cumpărat de 6,5 milioane euro. Producătorii români de avioane sunt IAR Ghimbav şi Avioane Craiova, ultimul făcând, însă, mai mult reparaţii. Mai vindem maşini şi medicamente. Importăm mai ales componente pentru telefoanele mobile, medicamente şi piei de vacă şi de oaie. Importurile totale sunt de 14 milioane de euro.

Per total, exporturile României în primele 7 luni ale anului au fost de 26 de miliarde de euro iar importurile de 31 de miliarde de euro. Cel mai important partener este UE iar ca ţară Germania. Circa 70% din schimburile comericale ale României se fac cu ţările UE.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO