Vine iarna! Ce ofertă de gaze să aleagă românii cu centrale. Cu abonament sau fără?

Răspunsul la această întrebare poate fi dat după ce faceți o socoteală simplă. Înainte de a compara ofertele diverșilor furnizori, calculați cât este consumul dumneavoastră anual de gaze. O ofertă cu abonament poate fi în final mai bună, dacă aveți un consum anual mare.
Economica.net - lun, 05 oct. 2020, 18:50
Vine iarna! Ce ofertă de gaze să aleagă românii cu centrale. Cu abonament sau fără?

Pe măsură ce se apropie sezonul rece, cei care folosesc gazele naturale și pentru încălzire ar trebui să ia în calcul schimbarea contractului sau a furnizorului. Asta pentru că perioada de iarnă este cea în care se întregistrează un consum mai mare, iar, la un consum mare, diferențele de ordinul a 5-10 bani/kwh de gaze din ofertă se pot traduce în diferențe la factura lunară de câteva zeci de lei în anotimpul rece.

Câțiva dintre furnizorii de gaze și-au actualizat ofertele începând cu 1 octombrie, potrivit datelor consultate de noi în comparatorul de prețuri de pe site-ul ANRE, un instrument foarte ultil de comparare a ofertelor de gaze naturale. Iar mulți dintre ei au și o componentă fixă în ofertă, sau, foarte clar spus, dacă alegeți o astfel de ofertă plătiți și gazul consumat, dar și un abonament, lună de lună.

Se pune întrebarea: cei care au centrală pe gaz, deci folosesc gazul și pentru încălzire, să se aplece și asupra ofertelor cu abonament sau nu?

Vom face un calcul folosind cele mai bune oferte pentru zona București-Ilfov (zona de distribuție a Distrigaz Sud Rețele), disponibile acum în comparator.

Cel mai bun preț, fără abonament, și pentru un contract cu preț ferm pe 12 luni, este cel oferit de Restart Energy One, adică 63 lei/MWh, preț pentru “marfa gaz”, ceea ce înseamnă un preț total de furnizare de 126,4 lei/MWh, cu TVA și toate tarifele incluse.

Dintre ofertele cu abonament, acum cel mai mic preț al gazului este de 54 de lei/MWh, și îl are Enel, preț pentru “marfa-gaz”. Ceea ce înseamnă un preț final de furnizare de 114,5 lei, cu TVA și toate tarifele incluse. Valoarea abonamentului este însă de 45 de bani pe zi, adică 13,5 lei pe lună, plătiți lunar, pe lângă consumul de gaz.

Comparația

Cel mai important: Dacă aveți centrală pe gaze, deci folosiți gazele și pentru încălzire și pentru apa caldă, trebuie să luați în calcul consumul dvs pe un an, nu pe o lună, întrucât variațiile de consum vară-iarnă sunt foarte mari. În fucție de temperatură, consumul de gaz al unei locuințe poate fi, într-o lună de iarnă, de zece ori mai mare decât cel dintr-o lună de vară, sau chiar mai mult.

În acest caz, am decis să comparăm ofertele Restart Energy și Enel pentru o casă cu o suprafață de 100 metri pătrați, de lângă București. Consumul din ultimul an (septembrie 2019-august 2020) al acestei locuințe a fost de 9.850 kWh (deci 9,85 MWh), cu cel mai mare consum în ianuarie 2.405 kWh și cel mai mic în august: 197 kWh. Pentru ușurința calculului, am rotunjit la 10 MWh.

Dacă ați accepta acum cea mai bună ofertă fără abonament, cea a Restart Energy, ați plăti pentru gaz 1.264 de lei pe an, în total. Dacă ați accepta oferta Enel, ați plăti 1.145 de lei pentru gaz, plus  162 de lei, adică 1307 lei.

Pentru acest consumator, este așadar mai bine să accepte oferta Restart, fără abonament zilnic decât pe cea a Enel, cu abonament zilnic. La nivelul unui an, câștigă 43 de lei.

Însă,ce s-ar întâmpla dacă am avea o locuință mai mare, cu un consum dublu de gaz, de, rotunjit, 20 MWh pe an? La Restart Energy ar plăti pe gaz 2.528 de lei pentru tot anul, iar la Enel ați plăti, cu tot cu abonament, 2.391 de lei. Deci, în acest caz, la acest consum ați câștiga 137 de lei dacă ați accepta oferta Enel în detrimentul celei a Restart Energy. (nu am aplicat TVA la abonament – n.red.)

Așadar, totul este în funcție de consumul dvs. anual pe care trebuie să îl luați în calcul. În cazul unui consum mic, opțiunea unei oferte cu abonament poate să nu fie fezabilă economic pentru dvs. Opțiunea unui contract cu abonament, chiar dacă pare mai costisitoare la prima vedere, poate fi în final mai bună pentru dvs., dacă aveți un consum mai mare.

Piața gazelor naturale a fost liberalizată de la 1 iulie, ceea ce înseamnă că puteți schimba oricând furnizorul și/sau contractul, gratuit și simplu, în termen de maximum 21 de zile.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Comisia Europeană lansează dezbaterea referitoare la reforma reglementărilor fiscale privind datoria publică
Comisia Europeană lansează dezbaterea referitoare la reforma reglementărilor fiscale privind datoria publică
Comisia Europeană a lansat marţi o dezbatere privind modul de reformare al reglementărilor fiscale ale UE pentru a soluţiona ...
Lituania a cerut Uniunii Europene sancționarea companiilor aeriene care efectuează zboruri spre Belarus
Lituania a cerut Uniunii Europene sancționarea companiilor aeriene care efectuează zboruri spre Belarus
Lituania a cerut Uniunii Europene să-şi închidă spaţiul aerian pentru companiile aeriene care efectuează zboruri la ...
Președintele Iohannis a anunțat că mâine vor fi decise noi măsuri restrictive
Președintele Iohannis a anunțat că mâine vor fi decise noi măsuri restrictive
Președintele României Klaus Iohannis a a anunțat marți că a decis să convoace mâine o ședință cu toti resposnabilii ...