Vîntu va face sărbătorile după gratii, instanţa i-a respins cererea de eliberare condiţionată

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, aflat în închisoare pentru şantajarea lui Sebastian Ghiţă, va petrece sărbătorile de iarnă în penitenciar, după ce Judecătoria Sectorului 4 a respins, joi, cererea de eliberare condiţionată formulată în numele său de Comisia de la Penitenciarul Jilava.
Economica.net - joi, 20 dec. 2012, 16:15
Vîntu va face sărbătorile după gratii, instanţa i-a respins cererea de eliberare condiţionată

Totodată, instanţa a stabilit ca următorul termen la care să poată fi formulată o solicitare de eliberare condiţionată a lui Vîntu să nu fie mai devreme de 1 februarie 2013.

Decizia JS 4 poate fi atacată cu recurs în termen de trei zile.

Comisia de la Penitenciarul Jilava i-a scăzut lui Sorin Ovidiu Vîntu aproape 33 de zile din condamnarea pe care a primit-o pentru şantajarea lui Sebastian Ghiţă şi a constatat că acesta poate cere unei instanţe eliberarea condiţionată, au declarat pentru MEDIAFAX, la începutul lunii decembrie, surse judiciare.

Potrivit surselelor citate, Comisia de analizare a cererilor de eliberare condiţionată de la Penitenciarul Jilava i-a scăzut lui Sorin Ovidiu Vîntu perioada de 32,9 zile din condamnarea la un an de închisoare pe care a primit-o în dosarul privind şantajarea omului de afaceri Sebastian Ghiţă.

Comisia a luat în considerare pentru această decizie şi faptul că Vîntu a publicat o carte cu conţinut ştiinţific printr-o editură agreată de Colegiul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior, au precizat sursele judiciare.

Vîntu a avut un orar definit pentru întocmirea lucrării ştiinţifice, pe care ulterior a publicat-o în modul precizat, au mai spus sursele citate.

În 21 iunie, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Sorin Ovidiu Vîntu la un an de închisoare cu executare în dosarul în care a fost acuzat că l-a şantajat pe Sebastian Ghiţă. În acelaşi dosar, Ilie Cezar a fost condamnat la cinci luni de închisoare cu executare pentru aceeaşi infracţiune, decizia instanţei fiind definitivă.

Potrivit procurorilor, în perioada martie – aprilie 2011, Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar l-au constrâns, prin ameninţare, pe Sebastian Ghiţă să le remită suma de 150.000 de euro ori să accepte denunţarea unui contract cu scopul obţinerii injuste, în folosul lor de beneficii materiale cu consecinţa prejudicierii părţii vătămate. Concret, constrângerea a fost realizată de către Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar prin ameninţarea cu uciderea lui Sebastian Ghiţă, a familiei sale, respectiv compromiterea imaginii publice.

Mijloacele întrebuinţate, datorită succesiunii presiunilor exercitate, au fost de natură să îi creeze temere lui Sebastian Ghiţă, astfel încât aceasta a remis suma de 150.000 de euro, au precizat procurorii.

Sorin Ovidiu Vîntu mai are o condamnare de doi ani de închisoare cu executare pentru favorizarea lui Nicolae Popa, decizia nefiind însă definitivă.

În 24 septembrie, Sorin Ovidiu Vîntu a fost trimis în judecată în dosarul privind devalizarea Fondului Naţional de Investiţii (FNI), fiind acuzat de spălare de bani şi instigare la delapidare.

Vîntu a fost deferit justiţiei de procurorii Parchetului instanţei supreme şi într-un alt dosar, alături de Liviu Luca, Octavian Ţurcan şi foştii directori Petromservice Gheorghe Şupeală şi Zizi Anagnostopol, pentru spălare de bani şi delapidarea companiei, prejudiciul produs fiind de peste 83,5 milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
WWF România propune autorităţilor o metodologie de cuantificare a recoltărilor ilegale de lemn
WWF România propune autorităţilor o metodologie de cuantificare a recoltărilor ilegale de lemn
Transporturile ilegale de lemn se fac după nişte tipare predictibile, atunci când este cunoscut modul de operare şi factorii de risc, iar pentru a contracara acest fenomen WWF România propune......
Iuliana Pănescu, Premier Energy: Nici cu un glob de cristal nu mai poţi spune care va fi preţul energiei peste un an
Iuliana Pănescu, Premier Energy: Nici cu un glob de cristal nu mai poţi spune care va fi preţul energiei peste un an
Piaţa globală de energie este atât de volatilă în această perioadă, încât nimeni nu poate şti care vor fi preţurile ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste două miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste două miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 2,132 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 1,06%, în această săptămână, ...
Carburanții s-au scumpit din nou. Care sunt prețurile azi
Carburanții s-au scumpit din nou. Care sunt prețurile azi
Carburanții auto s-au scumpit din nou week-endul acesta, de data aceasta și benzina și motorina, după precedenta scumpire ...