Viorel Cataramă vrea personal SAFI Invest şi gestiunea Fondului Oamenilor de Afaceri. CNVM aprobă

Arbitrul pieţei de capital, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), a aprobat „achiziţionarea, în mod direct, de către Viorel Cataramă, a unei participaţii de 50,1% din capitalul social şi din totalul drepturilor de vot ale societăţii de administrare a investiţiilor SAFI Invest SA, potrivit deciziei CNVM. Cataramă va cumpăra acţiunile SAFI de la firma sa Elvila SA, care deţine peste 96% din titluri.
Adrian N. Ionescu - mie, 10 apr. 2013, 08:27
Viorel Cataramă vrea personal SAFI Invest şi gestiunea Fondului Oamenilor de Afaceri. CNVM aprobă

SAFI Invest trebuie să trimită la CNVM, până la 4 iunie, documentele necesare modificării autorizaţiei de funcţionare, în caz contrar „decizia pierzându-şi valabilitatea”, se mai spune în Buletinul CNVM.

SAFI Invest administrează Fondul Oamenilor de Afaceri (XFOA), succesorul celui dintâi fond mutual românesc, care a făcut subiectul unuia dintre cele mai mari scandaluri financiare din anii ’90.

Fondul Oamenilor de Afaceri (XFOA) este un fond închis de investiţii (cu accesul restricţionat), ale cărui titluri se tranzacţionează pe piaţa RASDAQ a Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Activele nete ale Fondului Oamenilor de Afaceri (XFOA) valorează de peste 14,9 milioane de lei, potrivit celui mai recent raport trimis la Bursă, dar pe piaţă XFOA este evaluat la mai puţin de jumătate, după preţurile tranzacţiilor.

Ultimul preţ al unui tiltu XFOA, de 1,19 lei, a fost înregistrat în urma singurei tranzacţii realizate în 4 aprilie. Titlurile sunt foarte puţin lichide, în ultimele 52 de săptămâni făcându-se doar 243 de tranzacţii în valoare de numai 143.000 de lei.

Fondul XFOA a înregistrat un profit de puţin peste un milion de lei, din venituri totale de peste 10 milioane de lei, pe primele nouă luni ale anului trecut.

Aproape 77% din activele de la 30 septembrie, de peste 14,6 milioane de lei erau investite în acţiuni la Bursă, acţiuni lichide în marea lor majoritate.

Depozitele bancare acopereau mai puţin de jumătate de milion de lei, iar acţiunile necotate şi „alte valori mobiliare” – peste 12% din activle nete ale XFOA.

Cele mai importante deţineri ale XFOA sunt acţiunile SIF- urilor (care acopereau, la un moment dat, peste 60% din totalul activelor potrivit ultimelor raportări), ale BRD, Băncii Comerciale Carpatica,  ale Erste Bank, Fondului Proprietatea şi Daimler AG, dar şi ale Rompetrol Well Services, Confecţia Tg Jiu, Armax Mediaş şi Dunapref Giurgiu.

Fondul are 89.105  investitori, dintre care peste 88.900 de persoane fizice, majoritatea fiind  rămase captive de pe vremea predecesorului XFOA, Fondul Mutual al Oamenilor de Afaceri, care a intrat în incapacitate de plată şi a suspendat de mai multe ori răscumpărarea de către investitori a titlurilor între anii 1996 şi 1990.

SAFI Invest are 15 acţionari, printre care şi vechi colaboratori ai  lui Viorel Cataramă. 

SAFI Invest administrează Fondul Oamenilor de Afaceri (FOA), descendentul primului fond mutual din România. Acesta a fost, la rândul său, subiectul unuia dintre cele mai mari scandaluri financiare ale anilor ’90.

Ulterior, în 1998, a fost înfiinţat Fondul Oamenilor de Afaceri (XFOA), prin reorganizarea Fondului Mutual al Oamenilor de Afaceri (FMOA), cunoscut în vremea respectivă sub numele de SAFI).

Fondul Mutual al Oamenilor de Afaceri (FMOA) a fost primul fond mutual din Romania, înfiinţat în 1993, când reglementările şi supravegherea pieţei erau precare şi au continuat să fie precare şi mulţi ani după  înfiinţarea CNVM.

„Deşi a înregistrat evolutii rezultate spectaculoase în primii ani de funcţionare, în anul 1996, Fondul Mutual al Oamenilor de Afaceri s-a confruntat cu probleme foarte grave, determinate în principal de politici de investitie neadecvate şi de insuficienta reglementare a pieţei„, spune o analiză a Kmarket.ro.

Atunci când, în sfârşit, în  27 aprilie 1996, a intrat în vigoare o instrucţiune mai riguroasă a CNVM privind evaluarea activelor nete ale fondurilor, ca urmare a modificarii modului de calcul, valoarea certificatelor de investitor ale FMOA a scăzut într-o singură zi cu 45,11%, stârnind a doua mare panică după jocurilor piramidale de tip „Caritas”.

De înfiinţarea şi funcţionarea SAFI şi FMOA  sunt legate numele mai multor lideri politici ai vremii, printre care însuşi Viorel Cataramă, George Danielescu (fost ministru), actualul primar al Sectorului 1 Bucureşti Andrei Ion Chiliman, Radu Boroianu, fostul secretar de stat Dan Radu Ruşanu, Dan Constantinescu, fostul preşedinte al Libra Bank, sau Ionuţ Mircea Costea, fost preşedinte al Eximbank.

Criticii şi investitorii care au înregistrat pierderi la FMOA, susţin că acestea s-au datorat managementului defectuos al acestuia, care ar fi permis finanţarea unora dintre firmele şi interesele de afaceri ale grupului apropiat conducerii SAFi din acea vreme.

Te-ar mai putea interesa și
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
 Salariul minim lunar în Grecia va fi majorat cu 50 de euro, sau 6,4%, până la 830 de euro, a anunţat vineri Guvernul conservator de la Atena, acesta fiind a patra majorare din ultimii cinci......
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre ...
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei Technologies a înregistrat în 2023 cel mai rapid ritm de creştere a veniturilor din ultimii patru ani, pe fondul ...