Virgil Popescu: La 1 octombrie suntem invitați la finalizarea interconectorului de gaze Grecia-Bulgaria

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că, alături de miniștri din alte state, este invitat la 1 octombbrie în Bulgaria pentru finalizarea lucrărilor la interconectorul Grecia-Bulgaria, care permite României să importe gaze azere.
Mihai Nicuţ - mie, 21 sept. 2022, 12:22
Virgil Popescu: La 1 octombrie suntem invitați la finalizarea interconectorului de gaze Grecia-Bulgaria

“Suntem invitați la 1 octombrie în Bulgaria la finalizarea lucrărilor la interconectorul Grecia-Bulgaria, care operaționalizează coridorul vertical și deschide o nouă rută de transport a gazului azer. Vom fi toți prezenți, va fi o prezență high-level în Bulgaria”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, la evenimentul Romanian International Gas Conference (RIGC), răspunzând întrebărilor presei.

„Lucrăm la aducerea altor gaze, în afara celor rusești, de foarte mult timp. Pentru a aduce gaze din alte state, pentru a aduce LNG, pentru a aduce gaz din Azerbaidjan e nevoie de acorduri de tranzit. Lucrăm la ele. Când vom avea finalizat acordul de tranzit de gaze naturale, descărcarea de LNG în anumite porturi, fie în Grecia, fie în Turcia, le vom prezenta public”, a completat Popescu

Interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria este conceput să facă legătura între sistemul naţional de transport al gazelor din Grecia şi gazoductul Trans Adriatic Pipeline (TAP) în regiunea Komotini din Grecia cu sistemul naţional de transport de gaze din Bulgaria în regiunea Stara Zagora. Lungimea totală a interconectorului este de 182 de kilometr, iar capacitatea de transport a fost concepută la trei miliarde metri cubi pe an pe direcţia Grecia-Bulgaria. Pe termen lung, interconectorul IGB va putea transporta gaze naturale din Israel şi Cipru, precum şi volume suplimentare din Azerbaidjan şi alte ţări.

Interconectorul Grecia-Bulgaria (IGB) permite ca o parte din fluxul de gaze din sudul Balcanilor să ajungă în sistemul românesc (conducta Giurgiu-Ruse este de mult operațională) și apoi, inclusiv prin BRUA, via Ungaria, spre centrul continentului. În condițiile în care deja în Balcani există gaz din Azerbaijan, adus aici prin gazoductul TANAP-TAP. Pe de o parte, chiar ar fi vorba despre o diversificare a sursei de gaze (acum este doar gaz rusesc – transportat prin Turk Stream)

Recent, au fost făcute anunțuri despre finalizarea lucrărilor, dar este posibil ca gazoductul să nu fie operațional înainte de începerea iernii.

„Încă nu este clar dacă interconexiunea de gaze cu Grecia va începe să funcționeze în octombrie. Nimeni nu ne poate garanta acest lucru”, a declarat luna trecută șeful Bulgargaz.

Tot în ultima parte a lunii august,  Răzvan Nicolescu, fost ministru român al Energiei și una dintre vocile importante din domeniu în România, a scris acum câteva zile comisarului european pentru Energie, cerând presiuni de la Bruxelles pentru urgentarea finalizării acestui proiect care ar aduce în zona noastră și gaz din altă sursă decât Rusia. Comisia a răspuns solicitând tuturor părților implicate finalizarea cât mai rapidă a lucrărilor. Puteți citi scrisoarea și răspunsul Comisiei AICI

 

Te-ar mai putea interesa și
Discuții în coaliție pe proiectul de buget
Discuții în coaliție pe proiectul de buget
Liderii coaliţiei de guvernare vor avea o întâlnire de lucru pentru a discuta proiectul de buget pe anul viitor....
Schengen/Ciolacu: Austria este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România
Schengen/Ciolacu: Austria este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, sâmbătă seară, că Austria "şi-a flexibilizat poziţia" în ceea ce priveşte spaţiul ...
Majoritatea țărilor care au anunțat că vor monta turbine eoliene offshore își vor rata țintele stabilite pentru 2030
Majoritatea țărilor care au anunțat că vor monta turbine eoliene offshore își vor rata țintele stabilite pentru 2030
Dintre cele 19 țări cu obiective clare privind energia eoliană offshore pentru 2030, doar Polonia și Irlanda par să ...
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare consideră că trebuie îndeplinite o serie de condiții pentru adoptarea noilor tehnici genomice (NGT)
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare consideră că trebuie îndeplinite o serie de condiții pentru adoptarea noilor ...
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) nu se opune progresului tehnologic dar consideră că există o serie de ...